Την ανησυχία της για τα δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες μετά από τη μείωση της παραγωγής σιταριού και ελαιούχων σπόρων εκφράζει και το αγροτικό λόμπι Copa-Cοgeca, επισημαίνοντας ότι με τις υφιστάμενες τιμές στην αγορά σιτηρών οι περισσότεροι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τα έξοδα της παραγωγής.
Η παραγωγή σιταριού της ΕΕ είναι μειωμένη κατά 13,6%, ήτοι 20 εκατ. τόνοι περίπου, ενώ η παραγωγή ελαιοκράμβης είναι και αυτή σημαντικά μειωμένη στους 17 εκατ. τόνους προειδοποιεί η Copa Cogeca. Στο ίδιο πνεύμα, προ ολίγων εβδομάδων η COCERAL, η οποία αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού εμπορίου σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, ζωοτροφών, ρυζιού, ελαίων και λιπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναδείξει τη σημαντική μείωση σιτηρών στην Ευρώπη.
Την συγκυρία δυσχεραίνει στο διεθνές εμπόριο η σοδειά της Βόρειας Αμερικής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τις προσεχείς εβδομάδες οι Καναδοί αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή σε μια χρονιά που θα σπάσει πολλά ρεκόρ παραγωγής στο πεδίο των σιτηρών.
Διολίσθηση τιμών στα σκληρά
Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Καναδοί έσπευσαν να διαθέσουν σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές τα περσινά τους αποθέματα, έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα ανατρεπτικό της εικόνας που σημείωσαν τα σκληρά σιτάρια το καλοκαίρι στην Ευρώπη. Την δεδομένη στιγμή, γορτώσεις παλιότερων συμβολαίων εξαγωγής πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου και ακόμα δεν έχουν ακουστεί νέες πωλήσεις προς Ιταλία ή τρίτες χώρες.
Στη Θεσσαλία οι τιμές για τα καλά στάρια πληρώνονται μεταξύ 23-24 λεπτών το κιλό στον παραγωγό και η προσφορά έχει αρχίσει να αυξάνεται. Φυσικά πολλά θα κριθούν από την πραγματική εικόνα της σοδειάς του Καναδά όταν φτάσει η εποχή του αλωνισμού. Πιθανά καιρικά προβλήματα μπορεί να ανατρέψουν την υποτονικότητα που βιώνουμε από τα μέσα Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή, μείωση κατά 3 ευρώ ο τόνος σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη νέα λίστα της Φότζια, με τα ποιοτικά σιτάρια με υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13%, να διαμορφώνουν τιμή παραγωγού-αποθήκης, στα 292-297 ευρώ ο τόνος. Από την άλλη, στη Γαλλία οι τιμές παρέμειναν στα 260 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε λιμάνι τους.
«Εάν οι αγρότες δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αγοράσουν σπόρους δημητριακών και εισροές ποιότητας, το ισοζύγιο δημητριακών της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεαστεί ακόμη περισσότερο, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά για όσους παραμείνουν», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Copa-Cogeca.
Το αγροτικό συνεταιριστικό όργανο αποδίδει τη μείωση της παραγωγής σιταριού στις κακές καιρικές συνθήκες και στην αυξημένη παρουσία εντόμων και ασθενειών στην κεντρική και δυτική Ευρώπη καθ’ όλη την διάρκεια της άνοιξης, που «ήταν ακόμη πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλει η ΕΕ στη χρήση δραστικών ουσιών». Μάλιστα, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Copa και Cogeca για τους ελαιούχους σπόρους, Pedro Gallardo, δήλωσε ότι ορισμένοι ευρωπαίοι καλλιεργητές σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη βιομηχανία.