BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Χώρο για νέο κύκλο ανόδου βρίσκει το σκληρό σιτάρι, μέχρι 26 λεπτά οι μύλοι

Η αύξηση τιμών από τον Καναδά έφερε στο επίκεντρο τις ευρωπαϊκές σοδειές Οι εγχώριοι μύλοι πιο πρόθυμοι να απορροφήσουν καλής ποιότητας σιτάρια.

stari_51_final

1
0

Μικρή κινητικότητα στην αγορά και τάση για κάτι καλύτερο από τα επίπεδα των 260 ευρώ ο τόνος FOB, στα οποία γίνονται αυτές τις µέρες οι εξαγωγές δείχνει η τελευταία εβδοµάδα για το σκληρό σιτάρι. Αφορµή, η άνοδος των προσφερόµενων τιµών από τον Καναδά, που δραστηριοποίησε κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά σε τιµές που ακόµα δεν είναι υποσχόµενες για το ελληνικό προϊόν. Με δεδοµένο ότι οι πράξεις δεν είναι πολλές, οι γνώστες της αγοράς εκτιµούν ότι τα καλά σιτάρια θα απορροφηθούν από τους τοπικούς µύλους.

Εν τω µεταξύ, στην εγχώρια αγορά οι καλές ποιότητες συνεχίζουν να πληρώνονται από τους µύλους περί τα 25 µε 26 λεπτά. Τα επίπεδα αυτά διατηρούνται καταρχήν από τη σταθερότητα που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστηµα τα χρηµατιστήρια της Φότζια στα 280 µε 285 ευρώ ο τόνος για τα ποιοτικά σιτάρια, αλλά και οι τιµές της Γαλλίας που έχουν ανακάµψει σηµαντικά, πιάνοντας πλέον τα 275 ευρώ ο τόνος παραδοτέα (+20 ευρώ µέσα σε 3 εβδοµάδες).

Ζεσταίνεται ξανά η εξαγωγή  στο σκληρό σιταρι

Στην ελληνική αγορά η εξαγωγή για τα µέτρια σιτάρια προχωράει στα 260 ευρώ ο τόνος FOB και φαίνεται να υπάρχει διάθεση για λίγο υψηλότερη τιµή, µε την προϋπόθεση ότι τα σιτάρια θα είναι σαφώς καλύτερα. Αυτές οι τιµές εξαγωγής είναι µεν βελτιωµένες, αλλά δεν δελεάζουν ιδιαίτερα τους εµπόρους, καθώς έχουν χτίσει υψηλότερο κοστολόγιο. Στο εσωτερικό οι µύλοι συνεχίζουν να αγοράζουν τις καλές ποιότητες περί των 25-26 λεπτών το κιλό παραδοτέα.

Στα σκληρά σιτάρια, η νέα λίστα της Φότζια για τρίτη εβδοµάδα δεν είχε αλλαγές στις τιµές. Συγκεκριµένα τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% δίνουν τιµή αποθήκης παραγωγού στα 280-285 ευρώ ο τόνος.

Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού είναι στα 270-275 ευρώ ο τόνος.

Οι τιµές της Γαλλίας ενισχύθηκαν άλλα 5 ευρώ ο τόνος, φτάνοντας τα 275 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους. Ο Καναδάς έχει σταµατήσει να προσφέρει τόσο δυναµικά, µε αποτέλεσµα οι Ευρωπαίοι αγοραστές να στρέφονται σε εντός της Ευρώπης σκληρά σιτάρια.

Εν τω µεταξύ, στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα σιτηρά συντηρούν την άνοδο των προηγούµενων εβδοµάδων και προσπαθούν να δοκιµάσουν λίγο υψηλότερα επίπεδα. Οι βασικοί λόγοι της ανόδου είναι οι αγορές δηµητριακών της Κίνας, το µέγεθος των οποίων πλέον προκαλεί ερώτηµα, η ευρύτερη άνοδος των χρηµατιστηρίων µέσω τοποθετήσεων κερδοσκοπικών κεφαλαίων και η ανησυχία όσον αφορά τις φθινοπωρινές σπορές στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Να σηµειωθεί τέλος ότι η δυναµική του Σικάγο, αλλά και η αύξηση ζήτησης για τα ευρωπαϊκά σιτάρια έδωσαν ώθηση στις γαλλικές τιµές, µε τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ’20 να έχουν φτάσει τα 203 ευρώ ο τόνος.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία