BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Καλές αποδόσεις και υποσχέσεις για υψηλότερα επίπεδα τιµών στο ρύζι

Αυλαία ρίχνει αυτές τις ηµέρες το φετινό αλώνι στο ελληνικό ρύζι µε τα µηνύµατα να κρίνονται ενθαρρυντικά για τους παραγωγούς, τόσο από τις µέσες στρεµµατικές αποδόσεις, όσο και από τη ζήτηση στην αγορά. Ήδη οι πρώτες «τροχιοδεικτικές» εµπορικές πράξεις της σεζόν 2020-2021, που έχουν κλειστεί στον κάµπο της ∆υτικής Θεσσαλονίκης, είναι κατά 1 έως και 2 λεπτά υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές στις βασικές ποικιλίες και αφήνουν υποσχέσεις για ακόµη καλύτερη συνέχεια.

22-35_pin_6

Λεωνίδας Λιάμης

4
0

«Έγιναν κάποιες πωλήσεις της µεσόσπερµης ποικιλίας Ronaldo µε τιµή παραγωγού στα 28 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ και η τάση δείχνει πως έχει δυναµική και για περαιτέρω άνοδο. Από τις µακρύσπερµες, η ποικιλία Luna έχει κάνει πράξεις µε 29-30 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ, που είναι 2 λεπτά υψηλότερα από πέρυσι», τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας. Όσο για την Καρολίνα, η ποικιλία «άνοιξε» µε 35 λεπτά το κιλό, όσο και πέρυσι, αλλά πρόκειται για µικρές ποσότητες, καθώς απαιτεί ιδιαίτερη καλλιεργητική µεταχείριση και δεν αποδίδει στρεµµατικά όσο οι άλλες µεσόσπερµες και µακρύσπερµες.

Αναφορικά µε τις στρεµµατικές αποδόσεις ο κ. Μπότας µας ενηµέρωσε πως µε τη συγκοµιδή να έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 95%, οι µεσόσπερµες εµφανίζουν ένα «στήσιµο» µεταξύ 950-1.100 κιλών το στρέµµα, οι µακρύσπερµες από 900 έως 1.000 κιλά το στρέµµα και οι Καρολίνες από 800 έως 950 κιλά το στρέµµα.

«Ο συνεταιρισµός µας αναµένεται να συγκεντρώσει φέτος γύρω στους 45.000 τόνους ρύζι από την ευρύτερη περιοχή, έναντι περίπου 39.000 τόνων αντίστοιχα πέρυσι», εξηγεί ο γραµµατέας του Συνεταιρισµού Α’ της Χαλάστρας, διευκρινίζοντας πως οι σχεδόν 33.000 τόνοι προϊόντος αποθηκεύονται σε ιδιόκτητους χώρους της οργάνωσης και οι υπόλοιποι 12.000 τόνοι σε ενοικιαζόµενα σιλό στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης.

Νέα επένδυση µέσω Leader στο συνεταιρισµό Α’ Χαλάστρας

«Από την επόµενη χρονιά θα λειτουργήσουµε έναν καινούριο αποθηκευτικό χώρο 2.700 τ.µ., µε δυναµικότητα αποθήκευσης 5.500 τόνων έµφλοιου ρυζιού, ώστε να περιορίσουµε τις ανάγκες για ενοικίαση άλλων σιλό», επεσήµανε ο κ. Μπότας, προσθέτοντας πως «η επένδυση έχει εγκριθεί µέσω του Leader και αναµένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται αµέσως µετά το φετινό αλώνι, ώστε να είναι έτοιµη το 2021».

Ανάλογες επενδύσεις σε νέους αποθηκευτικούς χώρους υλοποιεί και ο Συνεταιρισµός Β’ Χαλάστρας, ο οποίος φέτος έχει προγραµµατίσει να συγκεντρώσει περί τους 35.000 τόνους ρυζιού από την περιοχή. Όπως ανέφερε στην εφηµερίδα Agrenda ο κ. Γκατζάρας η οργάνωση έχει εξασφαλίσει την έγκριση σε ένα Σχέδιο Βελτίωσης που προβλέπει την κατασκευή τριών σιλό, µε δυναµικότητα αποθήκευσης 1.000 τόνων το καθένα, συν µια οριζόντια αποθήκη 1.200 τ.µ..

«Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, µέσα στο 2021, θα φτάσει η δυναµικότητά µας κοντά στους 40.000 τόνους», είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας και αποκάλυψε πως στα σχέδια της οργάνωσης είναι να κατασκευάσει σε δεύτερο χρόνο άλλα 6 σιλό, των 1.000 τόνων και δύο νέες «χαβούζες» υποδοχής του ρυζιού, για τα οποία ετοιµάζει σχετικό φάκελο.

Η αυξηµένη ζήτηση, παρά το ανακάτεµα της αγοράς, γεννά βάσιµες προσδοκίες 

Συνολικά στην Ελλάδα εκτιµάται ότι καλλιεργήθηκαν φέτος περί τα 250.000 στρέµµατα και αναµένεται να παραχθούν γύρω στους 200.000 τόνους ρυζιού, εκ των οποίων οι σχεδόν 120.000 τόνοι θα προέλθουν από το παραγωγικό κέντρο της δυτικής Θεσσαλονίκης, της Ηµαθίας και της Πιερίας. Επίσης, πάνω από 20.000 στρέµµατα έχουν καλλιεργηθεί στις Σέρρες, από όπου αναµένεται µια παραγωγή της τάξης των 17.000 τόνων, ενώ υπάρχουν εκτάσεις και σε Θράκη και Στερεά Ελλάδα.

Ικανοποίηση από τα πρώτα δείγµατα της χρονιάς για το ρύζι, εκφράζει και ο γενικός γραµµατέας του Συνεταιρισµού Β’ Χαλάστρας Γιώργος Μπότας. «Ξεκινάµε από µια καλή αφετηρία, η οποία θέτει βάσεις για να έχουµε ακόµη καλύτερη συνέχεια», µας ανέφερε. Πρόσθεσε δε, πως παρά το «ανακάτεµα» της αγοράς, λόγω της πανδηµίας κορωνοϊού, της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διολίσθηση της αξίας του νοµίσµατος της Τουρκίας, από όπου έρχονται πολλοί έµποροι, η ζήτηση για το προϊόν είναι υψηλή και γεννά βάσιµες προσδοκίες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία