BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πριν το όριο των 40 λεπτών τα μεσόσπερμα, στα 38 λεπτά οι Καρολίνες

Με «χαµηλές στροφές» κινείται η εγχώρια αγορά ρυζιού, ιδίως για τις µεσόσπερµες ποικιλίες, οι οποίες έχουν «σκαλώσει», προς ώρας, στα 29,5 λεπτά το κιλό, ενώ λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα µακρύσπερµα και τις Καρολίνες, που πιάνουν αντίστοιχα τα 32 και τα 38 λεπτά το κιλό.

22-35_pin_8

Λεωνίδας Λιάμης

4
0

Παρότι η κατάσταση δεν εµπνέει ακόµη ανησυχία, δεδοµένου ότι δεν έχουν σταµατήσει οι εµπορικές πράξεις, εντούτοις όσο περνά ο χρόνος στις τάξεις των οργανώσεων παραγωγών του προϊόντος, επέρχεται ένα ελαφρύ «µούδιασµα», κυρίως γιατί βλέπουν πως είναι υποτονική, για την εποχή, η ροή απορρόφησης των ρυζιών της κατηγορίας japonica, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 70% της εγχώριας παραγωγής.

 

Ήρθαν οι Τούρκοι, αλλά κάνουν µικρές πράξεις

«Κινούνται τα πράγµατα, αλλά όχι όπως θα θέλαµε. Η ροή, µε βάση το γεγονός πως είµαστε ήδη στα µέσα Φεβρουαρίου, θα έπρεπε να είναι διπλάσια των όγκων που πουλιούνται αυτή τη στιγµή», επισήµανε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Ρυζοπαραγωγών Β’ Χαλάστρας, Βασίλης Κουκουρίκος. Όπως µας εξηγεί ο επικεφαλής της µεγαλύτερης οργάνωσης παραγωγών του κλάδου, «δεν είναι ότι δεν έχουν κάνει την εµφάνισή τους οι Τούρκοι, οι οποίοι είναι οι βασικοί πελάτες µας για τις µεσόσπερµες ποικιλίες. Ήρθαν, ωστόσο οι πράξεις που γίνονται µέχρι τώρα είναι για µικρούς όγκους. Επίσης, ενώ τέτοιον καιρό πέρσι έφυγαν τρία καράβια, φέτος φορτώθηκε µόνο ένα και δεν έχει φύγει έµφλοιο».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Συνεταιρισµός, που έχει συγκεντρώσει για την εµπορική σεζόν 2020–2021, περίπου 50.000 τόνους ρυζιού, έως σήµερα έχει διοχετεύσει στην αγορά γύρω στο 30% των αποθεµάτων του, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει φύγει το 40%-45%.

«Ανησυχία θα προκληθεί αν δούµε να τελειώνει ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος και να µην έχουν αυξηθεί οι όγκοι των πωλήσεων ανά πράξη. Για την ώρα λέµε απλώς πως η εµπορική σεζόν ίσως να πάει λίγο πιο πίσω», αναφέρει ο κ. Κουκουρίκος, διατηρώντας την αισιοδοξία του, αν και παραδέχεται πως «το µέλλον δεν µπορεί κανείς να το προβλέψει».

Τη χαµηλή κινητικότητα των µεσόσπερµων ποικιλιών επιβεβαιώνει κι ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Ρυζοπαραγωγών Α’ Χαλάστρας, Χρήστος Γκαντζάρας, σηµειώνοντας πως η οργάνωση που διοικεί έχει πουλήσει µέχρι σήµερα γύρω στους 12-15.000 τόνους ρυζιού, από τα συνολικά αποθέµατα των σχεδόν 40.000 τόνων που συγκέντρωσε φέτος.

«Αυτό που βλέπουµε στην αγορά είναι ένας συνδυασµός, διότι εκτός από το περιορισµένο ενδιαφέρον των εµπόρων και οι παραγωγοί δεν θέλουν να πουλήσουν αν δεν πιάσουν τουλάχιστον 30 λεπτά το κιλό, για τα µεσόσπερµα, τα οποία έχουν κολλήσει στα 29,5 λεπτά το κιλό. Και αυτό γιατί η παραγωγή του 2020 ήταν µειωµένη περίπου 10%, ανεβάζοντας το κόστος στα 27-28 λεπτά το κιλό», λέει ο κ. Γκαντζάρας.

Ο ίδιος πάντως, δεν απογοητεύεται και προσβλέπει πως η ζήτηση θα αυξηθεί και για τα µεσόσπερµα, αφού στις αρχές Απριλίου επίκειται το µουσουλµανικό ραµαζάνι και, τουλάχιστον, το παρελθόν έχει δείξει ότι τη συγκεκριµένη περίοδο οι παραγγελίες από την Τουρκία αυξάνουν.

 

Ανακάµπτουν τιµές και ζήτηση στα µακρύσπερµα και τις καρολίνες

Στις µακρύσπερµες ποικιλίες της κατηγορίας indica, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας, η ζήτηση είναι πιο ζωηρή και οι τιµές έχουν ανακάµψει, φτάνοντας στα 32 λεπτά το κιλό, ενώ ακόµη πιο ψηλά, στα 38 λεπτά το κιλό, είναι η ποικιλία Καρολίνα.  «Οι συγκεκριµένες ποικιλίες απευθύνονται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, εν αντιθέσει µε τα µεσόσπερµα που πάνε στις αραβικές χώρες και την Ασία και εσχάτως καταγράφεται αυξηµένη ζήτηση, η οποία ίσως να οφείλεται στις πολιτικές εξελίξεις στη Μιανµάρ, αλλά και το ό,τι τα µεταφορικά ναύλα έχουν αυξηθεί», δίνει µια εξήγηση ο γεωπόνος και στέλεχος του οµίλου Begas Agro, Θεόφιλος Παπαντωνίου.

Πέραν αυτών, ωστόσο, τα µακρύσπερµα είναι και πολύ λιγότερα ως ποσότητες, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την απορρόφησή τους, ενώ ειδικά οι Καρολίνες εκτιµάται ότι δεν ξεπερνούν τις 20.000 τόνους σε όλη την Ελλάδα, όταν οι ανάγκες της κατανάλωσης φτάνουν περί τους 30.000 τόνους, µε αποτέλεσµα να πιάνουν και καλύτερη τιµή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία