Εδώ και µερικές εβδοµάδες η τιµή παραγωγού έχει σταθεροποιηθεί στα 500 ευρώ ο τόνος, µε ορισµένες ποσότητες να φεύγουν από τις αποθήκες παραγωγών µε 51 λεπτά, όσο η τιµή εξαγωγής που δίνει το εγχώριο εµπόριο διαµορφώνεται πλέον στα 520 ευρώ ο τόνος. Σε αυτή τη συνθήκη, οι Ιταλοί κατά βάση εισαγωγείς φαίνεται ότι δυσανασχετούν µε τις ελληνικές τιµές, ωστόσο όσο περνούν οι εβδοµάδες οι επιλογές τους περιορίζονται. Άλλωστε στη Φότζια οι τιµές έχουν ανέβει πλέον στα ιστορικά υψηλά των 555 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12%. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 540-545 ευρώ ο τόνος, µε την αγορά να µένει αµετάβλητη την εβδοµάδα που πέρασε.
Στη Γαλλία η τιµή που πληρώνεται στη φυσική αγορά για τα σκληρά σιτάρια διαµορφώνεται στα 440 ευρώ ο τόνος, που µε τα µεταφορικά εκτοξεύεται, όπως εξηγεί άνθρωπος της αγοράς στην Agrenda, ο οποίος µάλιστα στέκεται και στο γεγονός ότι παράλληλα ανεβαίνει η τιµή για τα µαλακά σιτάρια. «Κάτω από 310 ευρώ στο µύλο δεν βρίσκει κανείς σήµερα µαλακό σιτάρι» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι και το ότι ο δείκτης Euronext διαµορφώνεται στα 290 ευρώ ο τόνος για τα µαλακά σιτάρια την περίοδο αυτή, όταν πριν από µερικούς µήνες ήταν στα 207 ευρώ.
Τελειώνουν τα αποθέµατα
Συνοµιλητές της Agrenda εκτιµούν ότι τα τελευταία παραγωγικά σιτάρια µπορούν εύκολα να πιάσουν τιµές κοντά στα 550 ευρώ ο τόνος τους επόµενους µήνες και αρκετοί είναι οι παραγωγοί που έχουν κρατήσει κάποιες ποσότητες µε σκοπό να τις διαθέσουν από το νέο έτος στην αγορά. Φαίνεται δε ότι πλησιάζοντας προς τη νέα παραγωγή, εκτός του ότι τα αποθέµατα θα έχουν εξαντληθεί στην ελληνική αγορά, αρκετές επιχειρήσεις µεταποίησης θα έχουν ακάλυπτες ανάγκες, κάτι που σηµαίνει πως η προσµονή µέχρι τα αλώνια γι’ αυτή τη χρονιά δεν είναι επιλογή.
«Κανένας δεν θα ρισκάρει να χάσει πωλήσεις επειδή δεν θα έχει ποσότητες διαθέσιµες για 30 ή 40 ευρώ ο τόνος, εδώ που έχει φτάσει σήµερα η αγορά» περιγράφει καλός γνώστης των αγορών σιτηρών στην Agrenda.
Οι καναδικές εξαγωγές σκληρού σίτου επιβράδυναν έτι περαιτέρω την εβδοµάδα που πέρασε, κατά την οποία µόλις 4.100 τόνοι σκληρού έφυγαν από τη χώρα, διαµορφώνοντας τις συνολικές εξαγωγές στους 739.000 τόνους. Πρόκειται για ένα νούµερο που υπολείπεται κατά 19% των αντίστοιχων περσινών επιδόσεων.
Ήδη στα εµπορικά κέντρα της Ιταλίας δεν υπάρχει πλέον κατηγορία σκληρού σίτου από τρίτες χώρες, σε µια εξέλιξη που αποτυπώνει τη δραµατική µείωση της παραγωγής του Καναδά αλλά και την περιορισµένη εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας που λειτουργεί ως παγκόσµιος σιτοβολώνας.
Υποχωρεί στα 30 λεπτά το τριφύλλι, σταθεροποίηση στα 29 λεπτά για καλαµπόκι
Σε µια αποκλιµάκωση της εγχώριας αγοράς τριφυλλιού που υποχώρησε από τα 35 λεπτά στα 30 λεπτά το κιλό συνέβαλε η βελτίωση των καιρικών συνθηκών που είχε ως αποτέλεσµα να συνεχιστούν οι κοπές στα χωράφια, κόβοντας το µονοπώλιο των αποθηκών. Σ’ αυτή την εξέλιξη της αγοράς, αρκετές κτηνοτροφικές µονάδες, ιδίως από την Κρήτη έχουν αυξήσει τις αγορές, αφού όλα δείχνουν πως η τάση ανόδου δεν έχει υποχωρήσει.
Από την άλλη, φαίνεται ότι σταθεροποιείται στα 290 ευρώ ο τόνος η αγορά καλαµποκιού, ωστόσο σακιασµένο το καλαµπόκι προσεγγίζει τα 37 λεπτά το κιλό στον κτηνοτρόφο. Την εβδοµάδα που πέρασε σηµειώθηκαν και κάποιες µικρές διορθώσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες, µε τη Μπολόνια να υποχωρεί στα 288 ευρώ ο τόνος (-4%). Στη γαλλική αγορά, τα συµβόλαια Ιανουαρίου διαµορφώνονται στα 244 ευρώ ο τόνος. Και στις ΗΠΑ, οι τιµές καλαµποκιού εµφανίζουν µια µικρή υποχώρηση, αφού αρκετοί αναλυτές ενόψει της επερχόµενης έκθεσης προσφοράς και ζήτησης του USDA, αναµένουν µια ανοδική αναθεώρηση της παγκόσµιας παραγωγής.
Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα στο σκληρό
Οι προσφορές σκληρού σίτου προς εξαγωγή στην ελληνική αγορά κυµαίνονται γύρω από τα 520 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, εντούτοις δύσκολα πληρώνονται από τους Ιταλούς αγοραστές. Οι προσφορές εξακολουθούν να είναι διστακτικές, δεδοµένου ότι τα αποθέµατα λιγοστεύουν. Από την άλλη µεριά ωστόσο οι αγοραστές αδυνατούν συνεχώς να ανεβάζουν τις τιµές αγοράς. Στην αγορά µας αρχίζουν να φαίνονται σηµάδια σταθεροποίησης στα υψηλά επίπεδα.
Στα σκληρά σιτάρια, οι τιµές στη Φότζια δεν µεταβλήθηκαν στην τελευταία λίστα, κρατώντας τα υψηλά επίπεδα των προηγούµενων εβδοµάδων. Συγκεκριµένα στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 550-555 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κινείται στα 540-545 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές έκαναν σπασµωδικές κινήσεις µεταξύ των 440 και 470 ευρώ ο τόνος και προς το παρόν βρήκαν ισορροπία στα 440 ευρώ. Υπάρχει αρκετή ζήτηση στη Νότια Ευρώπη, η οποία δεν µπορεί να καλυφθεί φέτος, όπως στο παρελθόν, από την ποσοτικά προβληµατική σοδειά του Καναδά. Ως αποτέλεσµα, οι τιµές συντηρούνται σε υψηλά επίπεδα, όµως υπάρχει παράλληλα και µια φυσιολογική νευρικότητα, καθώς βρισκόµαστε άλλωστε σε επίπεδα ρεκόρ.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η πλειονότητα των εµπορευµάτων δοκίµασε νέα υψηλά στην αρχή της εβδοµάδας για να καταγράψει κάποιες απώλειες αργότερα λόγω κερδοσκοπικών ρευστοποιήσεων. Ζήτηση στη φυσική αγορά υπάρχει, αλλά το τιµόνι του χρηµατιστηρίου το κρατάνε τα γνωστά µας επενδυτικά κεφάλαια (funds). Στη Γαλλία, τέλος, οι τιµές κάνουν µια µικρή διόρθωση αφού νωρίτερα είχαν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πάνω από τα 290 ευρώ ο τόνος. Είναι λογικό όταν η αγορά φτάνει σε τέτοιες τιµές, να σηµειώνονται ρευστοποιήσεις προς αποκόµιση κερδών.