BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Αλώνια με 40 λεπτά το κιλό λογαριάζουν οι μυλωνάδες για ποιοτικό σκληρό σιτάρι

Γύρω από τα 40 λεπτά το κιλό τοποθετούν συντελεστές της αγοράς την τιµή βάσης για τη νέα σοδειά σκληρού σίτου, λαµβάνοντας υπ’ όψιν τους την τεράστια έλλειψη σε πρώτης ποιότητας σκληρό σιτάρι σε παγκόσµια κλίµακα, αλλά και το πλεονέκτηµα της ελληνικής παραγωγής να συγκοµίζεται πρώτη.

20940925_xxl_2

Πέτρος Γκόγκος

11
0


Αν και είναι πολύ νωρίς για τέτοιες εκτιµήσεις, το γεγονός ότι έµπειροι παράγοντες της εγχώριας αγοράς σκληρού σίτου αποτιµούν τις ισορροπίες της αγοράς κατά τη νέα εµπορική περίοδο µε αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτει και το µέγεθος της διαταραχής στην αλυσίδα αξίας.

Οι ποσότητες πρώτης ποιότητας σκληρού σίτου, µε πρωτεΐνη πάνω από 14% είναι εξαιρετικά δυσεύρετες, µε τους περισσότερους συντελεστές της αγοράς να εκτιµούν ότι στην εν λόγω κατηγορία η αποκλιµάκωση από τα υψηλά του εύρους τιµών θα αργήσει.

Τον επόµενο µήνα θα ξεκινήσουν να διατίθενται από τον Καναδά τα πρώτα συµβόλαια σκληρού σίτου νέας σοδειάς, που όµως θα περιορίζονται στην κατηγορία νούµερο 3, που αντιστοιχεί στα λεγόµενα «µέτρια» της ελληνικής παραγωγής.

Όλα αυτά έχουν σηµασία γιατί στην Ελλάδα, όπου υπολογίζεται µια αύξηση των στρεµµάτων της τάξης του 10%, αναµένεται ότι θα στραφούν αρκετοί από τους µύλους, εγχώριους και γειτονικούς, για να εξασφαλίσουν τις πρώτες ποσότητες της νέας χρονιάς. Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι η αναλογία αποθεµάτων προς χρήση δείχνει σηµαντικές ελλείψεις. Οι περισσότεροι µύλοι είναι εξασφαλισµένοι µέχρι τα µέσα της άνοιξης του 2022/αρχές καλοκαιριού, κάτι που δείχνει ότι θα βγουν διψασµένοι πάνω στα αλώνια για πρώτη ύλη.

Ορισµένοι εκτιµούν ότι η αγορά δεν θα ανοίξει την νέα εµπορική περίοδο µε µεγάλη απόκλιση από τα επίπεδα στα οποία θα κλείσει η τρέχουσα σεζόν. Εφόσον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί σταθεροποίησης της αγοράς στα σηµερινά επίπεδα, 46 έως 48 λεπτά στον παραγωγό, τότε η µπίλια στα αλώνια, αναµένεται ότι θα κάτσει κάπου κοντά στα 40 λεπτά.

Ακόµα ένας καταλύτης ευνοϊκός για τη διατήρηση των τιµών στα υψηλά του εύρους είναι και η ξηρασία που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την ισπανική παραγωγή και εκείνη των χωρών της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες θα διεκδικήσουν µεγαλύτερα µερίδια από τις παγκόσµιες εισαγωγές της επόµενης χρονιάς.

Στο 50% µειωµένες οι εισαγωγές σκληρού σίτου στην Ευρώπη

Μειωµένες κατά 50% είναι οι εισαγωγές σκληρού σίτου στην ιταλική αγορά, στην οποία εδράζουν και οι περισσότερες βιοµηχανικές µονάδες µε υψηλές ανάγκες για την εν λόγω πρώτη ύλη.

Μια στατιστική που έρχεται σε αρµονία µε τις εξαγωγικές επιδόσεις του Καναδά, που φέτος είναι µειωµένες κατά 56% ή αλλιώς κατά 1,7 εκατ. τόνους. Με τις εκτιµήσεις της αρµόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, ο Καναδάς θα είναι σε θέση να εξάγει µόλις 1 εκατ. τόνους µέχρι τον Σεπτέµβριο, εκ των οποίων οι ποσότητες που εµπίπτουν στην κατηγορία Cwad νούµερο 1, την πρώτη ποιότητα δηλαδή, θα είναι µηδαµινές. Ήδη άλλωστε, στις τιµές διαπραγµάτευσης η κατηγορία αυτή έχει αντικατασταθεί από την cwad 3. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει αναλυτές που αναµένουν διατήρηση της αγοράς στα υψηλά µέχρι το φθινόπωρο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία