BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πριμ βάσει αγοράς για τα συμβόλαια κριθαριού, 318 ευρώ το κτηνοτροφικό

Ανοδική αναθεώρηση των συµβολαίων για τα βυνοποιήσιµα κριθάρια επεξεργάζονται το τελευταίο διάστηµα οι βιοµηχανίες µπύρας της χώρας, µε το κυρίαρχο σενάριο να θέλει τις νέες τιµές να διαµορφώνονται παράλληλα µε τα επίπεδα που θα σχηµατίσει η αγορά στα αλώνια του 2022.

22-35_pin_6

Πέτρος Γκόγκος

18
2

Οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν ήδη υπογράψει συµβόλαια µε τις βιοµηχανίες, µε τιµή αναφοράς τα 18 λεπτά το κιλό, όσα δηλαδή πληρώθηκαν και πέρυσι, έπειτα από µια µικρή αύξηση (1 λεπτό το κιλό), όταν οι τιµές της αγοράς την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2021 είδαν τιµή για το κριθάρι σε επίπεδα 20 έως 22 λεπτών το κιλό.

Αυτή την περίοδο, στην εγχώρια αγορά η τιµή για το κτηνοτροφικό κριθάρι διαµορφώνεται στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ στην ευρωπαϊκή αγορά στα 288 ευρώ ο τόνος (28,8 λεπτά το κιλό), µε το βυνοποιήσιµο κριθάρι στα 330 ευρώ ο τόνος. Η τιµή ανά τόνο βύνης έχοντας ακολουθήσει µέχρι τον περασµένο ∆εκέµβριο ένα ράλι πάνω από 200 ευρώ, διαµορφώνεται πέριξ των 485 ευρώ για την επερχόµενη σοδειά, µε την περσινή (2021) να διαπραγµατεύεται ακόµα και στα υψηλά των 595 ευρώ ο τόνος (FOB Antwerp). Τις τελευταίες εβδοµάδες, δεν καταγράφεται ιδιαίτερη δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, µε τη βιοµηχανία εδώ και δύο µήνες να έχει περιοριστεί στο να καλύψει τις κατά το δυνατό ελάχιστες ανάγκες της.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο µέτωπο της Ουκρανίας, έρχονται να περιπλέξουν ακόµα περισσότερο την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά, µε τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας να εξυπηρετούν σηµαντικό ποσοστό της παγκόσµιας ζήτησης. Συγκεκριµένα, η Ουκρανία ανήκει στους πέντε κορυφαίους παραγωγούς κριθαριού παγκοσµίως, καλύπτοντας το 18% των παγκόσµιων εξαγωγών.

Φαίνεται ότι η περίπτωση του κριθαριού και της βύνης, είναι πιο περίπλοκη από ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη αγορά, έχοντας υποστεί σε διεθνές επίπεδο µεταβολές που δύσκολα µπορούν να επιτρέψουν επιστροφή των τιµών για την πρώτη ύλη στα επίπεδα που ίσχυαν µέχρι και το 2020. Την πεποίθηση ότι οι ισορροπίες στην αγορά κριθαριού και βύνης έχουν αλλάξει µε τρόπο καθοριστικό και για τις επόµενες σοδειές υιοθετούν αρκετοί θιασώτες της αγοράς, που εντοπίζουν τον καταλύτη ανόδου στο πεδίο της γεωπολιτικής και της Κίνας.

Υπενθυµίζεται ότι ο εµπορικός πόλεµος που ξέσπασε ανάµεσα στην Αυστραλία και την Κίνα το καλοκαίρι του 2020, είχε σαν αποτέλεσµα το Πεκίνο να εφαρµόσει εµπάργκο στις εισαγωγές κριθαριού της Ωκεανίας.

Η εξέλιξη αυτή έφερε τους Κινέζους εισαγωγείς στα λιµάνια της Γαλλίας, προκαλώντας µια σηµαντική µεταβολή στις ισορροπίες προσφοράς/ζήτησης της ευρωπαϊκής αγοράς. Εκείνη τη χρονιά η Ευρώπη προχώρησε σε εξαγωγές 4 εκατ. τόνων προς την Κίνα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε, µε την µέτρια έως κακή περσινή σοδειά, να βλέπει τις τιµές της βύνης να εκτοξεύονται έτη περαιτέρω, υποβοηθούµενες από το ευρύτερο πληθωριστικό πλαίσιο. Για τη νέα σεζόν, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιµούν ότι προκειµένου η αγορά να ισορροπήσει σε πιο χαµηλά επίπεδα θα χρειαστεί να περάσουν δύο σεζόν µε καλές σοδειές, ώστε να αναπληρωθούν τα χαµένα αποθέµατα.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

01-03-2022 15:32Στεφανος

Τουλαχιστον 30λεπτα πρεπει ο παραγωγος να πουλησει στο αλωνι για να μπορεσει να ξανα καλιεργησει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία