Τα τελευταία 24ωρα, στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 48 με 49 λεπτά το κιλό, με τα FOB να έχουν ξεπεράσει τα 505 ευρώ ο τόνος, όσο η Ιταλία κινείται στα 547 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα και ο Καναδάς στα 545 ευρώ ο τόνος FOB.
Συμβόλαια και προαγορές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προσεγγίσεις για τη νέα σοδειά στον Καναδά, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπορές με δυναμική παραγωγής στους 5,6 εκατ. τόνους, σύμφωνα με πληροφορίες. Στην επαρχεία Σασκάτσουαν, όπου παράγεται και το 80% της συνολικής παραγωγής σκληρού σίτου της χώρας, γίνονται συζητήσεις για συμβόλαια στα σκληρά της νέας σοδειάς στα 15,75 δολάρια(ΗΠΑ) ανά μπούσελ, κάτι που μεταφράζεται σε 534 ευρώ ο τόνος FOB. Άνθρωποι της αγοράς στην Ελλάδα σχολιάζουν ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν φαντάζει και τόσο μακρινό, αφού από τη μια οι διαθέσιμες ποσότητες στην αγορά σήμερα είναι ελάχιστες, από την άλλη, οι προοπτικές για τη νέα παραγωγή του Καναδά, δεν συντελούν σε επιστροφή του τονάζ σε επίπεδα άνω των 7 εκατ. τόνων με τους οποίους «δούλευε» μέχρι και το 2020 η χώρα. Μάλιστα δεν αποκλείεται σε περίπτωση που σημειωθούν και πάλι καιρικές συνθήκες επιβαρυντικές για την καλλιέργεια, οι τιμές να εκτοξευτούν με ευκολία σε νέα υψηλά, όπως αναφέρουν πηγές της Agrenda με καλή γνώση των ισορροπιών στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων.
Πέρα από τις ανατιμήσεις που προκαλεί ο πόλεμος στο πεδίο των σιτηρών εν γένει, τα δεδομένα στις αγορές επηρεάζονται τις τελευταίες ημέρες έντονα από τις καιρικές συνθήκες με συνθήκες ξηρασίας στη Βόρεια Αμερική, στην Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή του μαλακού σίτου στην Ευρώπη έπιασε νέα υψηλά στα 407 ευρώ ο τόνος, με τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου στα 370 ευρώ. Εφόσον το μαλακό σιτάρι νέας εσοδείας διαπραγματεύεται στη Γαλλία στα 37 λεπτά το κιλό λοιπόν, δεν θα μπορούσε ο σκληρός σίτος, του οποίου η spot τιμή στην ίδια αγορά βρίσκεται στα 430 ευρώ ο τόνος, να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται ότι τα μεταφορικά προσθέτουν στο επίπεδο αυτό τουλάχιστον 70 ευρώ με την υφιστάμενη κατάσταση, ήτοι 500 ευρώ ο τόνος.
Η Φότζια υποχώρησε κατά 3 ευρώ ο τόνος την Τετάρτη 13 Απριλίου για όλες τις ποιότητες, σε μια μάλλον μετριοπαθή διόρθωση έπειτα από μια ανοδική πορεία τριών εβδομάδων που συμπλήρωσε στις τιμές αποθήκης επιπλέον 30 ευρώ.