BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πατημένα τα 50 λεπτά στο σκληρό σιτάρι, μικρή η σοδειά στην Ιταλία

Με δεδοµένη ζήτηση και συγκρατηµένη προσφορά σε Ελλάδα και Ιταλία, ειδικά στις καλές ποιότητες, η αγορά σκληρού σίτου έχει πατήσει τα 50 λεπτά το κιλό στην πρώτη κατηγορία και πλέον αναµένει νέες κατευθύνσεις από τη γειτονική χώρα, όπου στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας ξεκίνησε ο αλωνισµός, µε αποδόσεις µειωµένες έως και 30%.

12-13_pin_6

Πέτρος Γκόγκος

12
0

Πατημένα τα 50 λεπτά στο σκληρό, μικρή σοδειά στην Ιταλία, υποτονικά ο Καναδάς

Μεσοσταθµικά, το αγροτικό λόµπι της Ιταλίας υπολογίζει πως η φετινή σοδειά θα είναι µειωµένη κατά 15% συγκριτικά µε τους 4,07 εκατ. τόνους που συγκοµίστηκαν πέρυσι. Σ’ αυτή τη συγκυρία, τα εµπορικά κέντρα τα οποία «εµπλέκονται» στα πρώτα αλωνίσµατα (Φότζια, Μπάρι και Νάπολι) έχουν «µηδενίσει» τον πίνακα τιµών. Στο µεταξύ, στην αγορά του Μιλάνου, όπου υπάρχει ανανέωση στη λίστα τιµών, τα σκληρά από χώρες της ΕΕ φτάνουν τα 557 ευρώ, ενώ για εκτός ΕΕ παραγωγές (Καναδάς) η τιµή διαµορφώνεται στα 630 µε 640 ευρώ ο τόνος. Στον δε Καναδά, οι τιµές για τα περσινά αποθέµατα αγγίζουν τα 580 ευρώ ο τόνος (spot τιµή), κάτι που καθιστά µη ανταγωνιστικά τα αποθέµατα της χώρας έναντι της φρέσκιας ελληνικής σοδειάς, δεδοµένου του κόστους των µεταφορικών. Στη Γαλλία, η τιµή έχει σταθεροποιηθεί εδώ και δύο εβδοµάδες στα 500 ευρώ ο τόνος. 

Στην εγχώρια αγορά, ΑΣ Ενιπέα στα Φάρσαλα και ΘΕΣγη ανακοίνωσαν παραλαβές σκληρού σίτου µε 48 λεπτά το κιλό, δίνοντας τη δυνατότητα ανοιχτής τιµής για φιξάρισµα σε δεύτερο χρόνο (30 Νοεµβρίου 2022 ο Ενιπέας και 15 Σεπτεµβρίου ο ΘΕΣγη). Η εικόνα της αγοράς, δείχνει ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος για υποχώρηση των τιµών, ωστόσο µια περαιτέρω ενίσχυσή τους θα εξαρτηθεί από την εκτός Ευρώπης εικόνα αποδόσεων.

Φρένο από Κογκρέσο µετά το 2023

Στη συγκρατηµένη εκτίµηση ότι ο υφιστάµενος ανοδικός κύκλος στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων δεν θα διαµορφώσει νέα επίπεδα προχώρησε η οικονοµική υπηρεσία του Κογκρέσου σε πρόσφατη έκθεσή που θέλει τις τιµές στα βασικά αγροτικά εµπορεύµατα να διορθώνουν από την περίοδο 2023-2024. Οι εκτιµήσεις του Κογκρέσου για τις τιµές του 2031 είναι 3,90 δολάρια ανά µπούσελ για το καλαµπόκι, 10 δολάρια ανά µπούσελ για τη σόγια και 5,15 δολάρια ανά µπούσελ για το σιτάρι ως το 2031, επίπεδα αρκετά χαµηλότερα από τα σηµερινά, δηλαδή 7,62 δολάρια στο καλαµπόκι, 16,5 στη σόγια και 10,4 στο µαλακό σιτάρι.

Χαμηλές αποδόσεις και ζήτηση στο σκληρό σιτάρι

Υποτονικές αποδόσεις σε Ελλάδα και Ιταλία και ένας Καναδάς που δεν φαίνεται ότι θα έρθει «φορτωµένος» το προσεχές φθινόπωρο, δείχνουν ότι η ζήτηση για σκληρό σιτάρι φέτος, θα εξυπηρετηθεί µε δυσκολία. Σ’ αυτό το κλίµα, ήδη οι τιµές στην Ελλάδα έχουν κατοχυρώσει τα 48 λεπτά το κιλό, που φτάνουν και τα 50 µε 51 λεπτά στις περιπτώσεις που πληρούνται ποιοτικά χαρακτηριστικά (ποικιλία, υγρασίες) που ορίζει η βιοµηχανία και το εµπόριο. Την ίδια στιγµή, στις ιταλικές αγορές ακόµα δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιµές για τη νέα σοδειά, µε εξαίρεση το Μιλάνο, όπου ανακοινώθηκαν για εισαγώµενα από ΕΕ σκληρά σιτάρια τα 552 µε 557 ευρώ ο τόνος, ενώ για εκτός ΕΕ τα 630 µε 640 ευρώ ο τόνος.

Την περασµένη ∆ευτέρα 13 Ιουνίου ξεκίνησε στην Ελλάδα ο δεύτερος γύρος αλωνιών µετά την παύση που επέβαλαν οι βροχές που προηγήθηκαν, ενώ µπήκαν και οι πρώτες αλωνιστικές µηχανές στα χωράφια της Ιταλίας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ποιότητες αλλά και οι αποδόσεις δείχνουν χαµηλότερες, µε την Coldiretti στην Ιταλία να µετρά µειωµένες 30% τις αποδόσεις από τις πρώτες κοπές στην Απουλία. Η αντίδραση της ελληνικής αγοράς ήρθε τόσο από συνεταιρισµούς όσο και το ιδιωτικό εµπόριο µε τον ΑΣ Ενιπέα στα Φάρσαλα και τον ΘΕΣγη στη Λάρισα να ανακοινώνουν τα 48 λεπτά το κιλό ή ανοιχτή τιµή. Την ίδια τιµή ανακοίνωσε και ο Μάρκου για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου (σ1), προχώρησε δηλαδή σε µια αύξηση 2 λεπτών από τα επίπεδα που είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο εβδοµάδες.

Οι επόµενες ηµέρες αναµένεται ότι θα φέρουν νέες τιµές τόσο στην εγχώρια όσο και στην ιταλική αγορά σκληρού σίτου, σε µια συγκυρία κατά την οποία θεωρείται δεδοµένη η µειωµένη παραγωγή σε Ισπανία και Μαρόκο λόγω ξηρασίας, ενώ στεγνά φαίνονται και τα χωράφια του Καναδά όπου οι τιµές για τα αποθέµατα της περασµένων αλωνιών βρίσκονται πλέον στα υψηλά των 582 ευρώ ο τόνος (τιµή χωρίς µεταφορικά), µε τις εκτιµήσεις των εκεί αναλυτών να θέλουν τη νέα σεζόν να συνεχίζει από εκεί όπου θα κλείσει η προηγούµενη. Μάλιστα στον Καναδά, η καθυστερηµένη σπορά, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ηµέρες, αφήνει έντονα εκτεθειµένη την παραγωγή στις καιρικές συνθήκες, µε τις υπηρεσίες της επαρχείας Σασκάτσουαν και της Αλµπέρτα να συνιστούν στενή παρακολούθηση στην εξέλιξη της ανάπτυξης των φυτών. Στις Βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ, Μοντάνα και Ντακότα, όπου καλλιεργούνται και οι περισσότερες εκτάσεις µε σκληρό σίτο, τα φυτρώµατα βρίσκονται στο 14% έναντι του 48% πέρυσι, κάτι που θα µπορούσε να µεταφραστεί σε µια προβληµατική σοδειά και άρα ενισχυµένη ζήτηση για καναδικό σκληρό από τις ΗΠΑ.

Στο µαλακό σιτάρι, η µικρή εγχώρια παραγωγή «γράφει» αυτό τον καιρό µια τιµή παραγωγού που προσεγγίζει τα 40 λεπτά το κιλό, χωρίς ιδιαίτερες µεταβολές.

Σταθερή είναι µέχρι στιγµής η εικόνα αγοράς για τα κριθάρια και γενικά τα προϊόντα που οδηγούνται για ζωοτροφή, µε τα 32 λεπτά να κυριαρχούν στο ελεύθερο εµπόριο και τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να µην πληρώνουν σε καµιά περίπτωση πάνω από 35 λεπτά κι αυτό για «µεγάλα σηµάδια» και σταθερές συνεργασίες.

Η πρόοδος της συγκοµιδής για την τρέχουσα περίοδο και η δυνατότητα «απελευθέρωσης» εξαγωγών από την εµπόλεµη ζώνη (Ουκρανία - Ρωσία) και ειδικά από τα λιµάνια της Μαύρης Θάλασσας θα καθορίσει σε πολύ µεγάλο βαθµό την εξέλιξη της αγοράς στο µαλακό σιτάρι και το κριθάρι σήµερα και στο καλαµπόκι σε λίγους µήνες, κάτι που θα κρίνει γενικότερα την πορεία της αγοράς ζωοτροφών.

Προς το παρόν η κατάσταση παραµένει ασφυκτική, κάτι που κάνει ζωηρή τη ζήτηση ακόµα και για το άχυρο (παράγωγο µετά τη συγκοµιδή των σιτηρών), µε τους εργολήπτες (χορτοδετικές – µεταφορικά µέσα) να πληρώνουν µέχρι 5 ευρώ το στρέµµα για να σηκώσουν το άχυρο, κάτι που τα προηγούµενα χρόνια γίνονταν δωρεάν και µε παρακάλια.

Την ίδια στιγµή, η τιµή του άχυρου κυµαίνεται από 5 έως 7 λεπτά, τιµή από την οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν βέβαια τα δετικά και τα µεταφορικά που προσεγγίζουν αντίστοιχα τα 3-4 λεπτά το κιλό.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία