BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Κάτω από 30 λεπτά η τιμή παραγωγού στο κριθάρι, μάχη για το βυνοποιήσιμο

Γύρω από τα 29 λεπτά το κιλό δείχνει να σταθεροποιείται η εγχώρια αγορά στο κτηνοτροφικό κριθάρι, τιµή σε πλήρη αντιστοιχία µε αυτή που διαµορφώνει η ευρωπαϊκή αγορά.

16-17_pin_12

Πέτρος Γκόγκος

7
670

Η εξέλιξη των τιµών για το εν λόγω προϊόν θα έλεγε κανείς ότι είχε τη µικρότερη ένταση συγκριτικά µε το µαλακό σιτάρι ή το καλαµπόκι που µετά τη µεγάλη διόρθωση του Ιουλίου αντέδρασαν δυναµικά προς τα πάνω και ακόµα και σήµερα εµφανίζουν έντονες διακυµάνσεις σε ένα εύρος µεταξύ των 10 µε 20 ευρώ ο τόνος.

Από την άλλη, το κτηνοτροφικό κριθάρι, αφού διόρθωσε από τα υψηλά των 340 µε 350 ευρώ ο τόνος που πλήρωσε η αγορά στις αρχές του αλωνισµού τον περασµένο Ιούνιο, δεν κατάφερε να ανακτήσει αξιόλογο κοµµάτι από το χαµένο έδαφος, µε την τιµή να µην ξεπερνά έκτοτε τα 300 ευρώ ο τόνος. Ο λόγος για αυτό, ήταν µια καλή σοδειά στη Βουλγαρία η οποία εξάγει σηµαντικό τονάζ της παραγωγής της αλλά και η προσµονή των ουκρανικών αποθεµάτων. Επίσης, διαµορφώνει και ένα σηµείο αναφοράς για την επερχόµενη σοδειά στο καλαµπόκι, µε την αγορά να επιχειρεί µια συγκράτηση των τιµών, παρά τις σηµαντικά µειωµένες τιµές. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την αγορά στο βυνοποιίσιµο κριθάρι, µε την τιµή να έχει διατηρηθεί εδώ και αρκετό καιρό στα 350 ευρώ ο τόνος, έχοντας νωρίτερα αγγίξει υψηλά αρκετά πάνω από τα 425 ευρώ. Η περίπτωση του βυνοποιίσιµου κριθαριού παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού εν προκειµένω η αγορά βιώνει ελλείψεις ήδη από την περίοδο του 2020, όταν η εµπορική διαµάχη ανάµεσα στο Πεκίνο και την Αυστραλία, έφερε αρκετούς Κινέζους εµπόρους στη Γαλλία για εφοδιασµό βυνοποιίσιµου κριθαριού.

Όλα αυτά σε µια συγκυρία κατά την οποία τα εργοστάσια µπύρας στην Ευρώπη βρίσκονται αντιµέτωπα µε λουκέτα ή περιορισµό της παραγωγής ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και της περιορισµένης προσβασιµότητας σε ανθρακικό και σε πρώτες ύλες εµφιάλωσης της µπύρας. Ήδη στους τίτλους των ειδήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνεται λόγος για αυξήσεις στην τιµή της µπύρας, µε το κόστος στο Ηνωµένο Βασίλειο για παράδειγµα για το τελικό προϊόν να έχει ενισχυθεί κατά 70% συγκριτικά µε τον προηγούµενο κύκλο ανόδου στα αγροτικά εµπορεύµατα το 2008. Σύµφωνα µε υπολογισµούς ανθρώπων της αγοράς που έχουν διαµορφώσει οι µικροζυθοποιίες, η παραγωγή του τελικού προϊόντος στοιχίζει 25% περισσότερο φέτος, συγκριτικά µε το 2021.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές της εν λόγω αγοράς, οι ανατιµήσεις αυτές στο τελικό προϊόν δεν ανταποκρίνονται στη διαµόρφωση της τιµής της βύνης στα επίπεδα που βρίσκεται σήµερα. Άλλωστε, λέγεται πως η συµµετοχή του κριθαριού στα κοστολόγια της µπύρας είναι χαµηλότερη συγκριτικά µε τα ενεργειακά έξοδα, την εµφιάλωση ή αυτή του λυκίσκου. Ωστόσο, αναφορές από την Ιρλανδία, θέλουν τη γαλλική Boortmalt που αγοράζει σιτηρά για λογαριασµό της ιρλανδέζικης βιοµηχανίας ποτών, να µειώνει τα πριµ που πλήρωνε στους παραγωγούς κριθαριού προκειµένου να αντισταθµίσει το κόστος ενέργειας.

Μειωµένη 2,4% η παγκόσµια παραγωγή

Η παγκόσµια παραγωγή κριθαριού αναµένεται να είναι µειωµένη για την τρέχουσα εµπορική περίοδο 2022-2023 κοντά στους 145,3 εκατ. τόνους, κάτω 2,4% συγκριτικά µε την προηγούµενη και 0,4% συγκριτικά µε τον µέσο όρο της τελευταία πενταετίας. Αξιόλογη αναµένετια ότι θα είναι η σοδειά της Ρωσίας που θα αγγίξει τους 19,9 εκατ. τόνους. Η παγκόσµια κατανάλωση αναµένεται να υποχωρήσει στους 146,8 εκατ. τόνους, εκ των οποίων οι 106, 8 εκατ. τόνοι προορίζονται για κτηνοτροφική χρήση. Φαίνεται δηλαδή ότι η παραγωγή είναι ελλειµµατική.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (670)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία