BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Εφικτά 490 ευρώ ο τόνος στο ρύζι, μεγάλη ζήτηση από Ευρώπη και Ασία

Να ξαναπιάσουν το… νήµα από εκεί που το άφησαν µε το κλείσιµο της εµπορικής σεζόν του 2022, όταν τα µεσόσπερµα ρύζια έπιασαν τα 480 -490 ευρώ ο τόνος, τα µακρύσπερµα τα 440 ευρώ και οι «Καρολίνες» τα 500 ευρώ ο τόνος, ευελπιστούν οι Έλληνες ορυζοκαλλιεργητές λίγο πριν µπουν στα χωράφια τους για το ξεκίνηµα του φετινού αλωνιού.

20-37_pin_6

Λεωνίδας Λιάμης

8
1

Με συµµάχους την ενθαρρυντική εικόνα των χωραφιών τους, τόσο από άποψη αποδόσεων, όσο και ποιότητας και ένα διεθνές περιβάλλον, που ανοίγει το δρόµο για αύξηση των εξαγωγών και των µεριδίων σε νέες κι υφιστάµενες αγορές, οι παραγωγοί εκτιµούν ότι ο στόχος είναι εφικτός, αλλά και δικαιολογηµένος, καθώς το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε.

«Φέτος έχουµε αρκετούς οιωνούς να είναι µε το µέρος µας. Ήταν χρονιά µε µεγάλη επάρκεια σε νερό και µια οµαλή καλλιεργητική περίοδο, κάνοντας την ορυζοκαλλιέργεια να εµφανίζει πολύ καλά δείγµατα παραγωγής. Από την άλλη έχουµε την πολύ µειωµένη παραγωγή και τη χαµηλή ποιότητα στην Ιταλία, λόγω της ξηρασίας, που σηµαίνει ότι θα ανοίξουν για το ελληνικό ρύζι περαιτέρω δρόµοι προς την αγορά της Ευρώπης. Μια πολύ σηµαντική παράµετρος επίσης, έχει να κάνει µε την Ινδία, η οποία έχει µπλοκάρει τις εξαγωγές της. Αυτό θα µπορούσε να επιφέρει µεγάλες ανακατατάξεις γενικότερα στο εµπόριο ρυζιού φέτος», εξηγεί στην Agrenda ο Γιώργος Μπότας, παραγωγός και γραµµατέας του Συνεταιρισµού Β’ Χαλάστρας.

Το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον επισηµαίνει και ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας. «Πλέον έχουµε στραφεί και σε άλλες αγορές, όπως η Ευρώπη και εάν τα µεταφορικά διατηρηθούν σε υψηλές τιµές, εκτιµώ πως θα είναι µια πάρα πολύ καλή χρονιά για το ελληνικό ρύζι, καθώς τα αυξηµένα κόµιστρα καθιστούν ασύµφορες τις εισαγωγές στην Ευρώπη από τρίτες χώρες», τονίζει ο κ. Γκαντζάρας.

«Επιβάλλεται να ξεκινήσουµε φέτος µε υψηλές τιµές, πρώτα - πρώτα γιατί ξοδέψαµε απεριόριστα χρήµατα για να βγάλουµε τη χρονιά. Η σεζόν πέρυσι έκλεισε µε τις τιµές να φτάνουν µέχρι και τα 49 λεπτά στα µεσόσπερµα και µεγάλες ποσότητες ρυζιού πουλήθηκαν µε πάνω από 40 λεπτά, κάτι που έδωσε µια καλή ανάσα στους παραγωγούς», αναφέρει ο Γιώργος Μπότας, αλλά σπεύδει να συµπληρώσει πως «έχουµε αύξηση στο κοστολόγιο, που σχεδόν αγγίζει το 100% και ο κόσµος είναι µουδιασµένος γιατί έχοντας περάσει από τους γεωπόνους και τους βενζινάδες, για να πάρουν το λογαριασµό και να ξέρουν τί οφείλουν, πραγµατικά έπεσαν τα αφτιά τους. Είναι τεράστια τα έξοδα και υπάρχει ανησυχία για το αν οι τιµές του προϊόντος θα είναι τέτοιες που να το καλύψουν».

Ως µια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων ετών, χαρακτηρίζει τη φετινή, από την πλευρά του ο Αναστάσιος Πιστιόλας, επικεφαλής της Agrino και αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Ορυζόµυλων Ελλάδος. «Αντίστοιχα προβλήµατα µε τους παραγωγούς έχει η βιοµηχανία και θα έλεγα ακόµη περισσότερα, διότι εµάς µας έπιασε η πίεση σε όλους τους συντελεστές του κόστους παραγωγής από πέρυσι. Θα κάνουµε όµως ό,τι µπορούµε µαζί µε τους παραγωγούς για να ανταπεξέλθουµε», ανέφερε ο ίδιος στην Agrenda.

Οι σχετικές αναφορές, µαζί µε την επισήµανση πως το ελληνικό ρύζι άρχισε να ανακτά και τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, έγιναν κατά την παρουσίαση του προγράµµατος EU Rice, που υλοποιούν η Αγροτική Εταιρική Σύµπραξη Θεσσαλονίκης και η Ρυθµιστική Αρχή ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια.

Ευκαιρία για κατοχύρωση θέσης η κάµψη εισαγωγών αυτή την περίοδο

Το ελληνικό ρύζι έχει σηµαντικές προοπτικές, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήµατα που πρέπει να αντιµετωπιστούν εκτιµά ο Αναστάσιος Πιστιόλας, επικεφαλής της Agrino και αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Ορυζόµυλων Ελλάδος. «Είναι η αθρόα εισαγωγή ρυζιού από τρίτες χώρες µε πολύ χαµηλούς δασµούς και χωρίς να υπόκεινται στα ίδια στάνταρντ για φυτοφάρµακα, που έχει επιφέρει µεγάλη πίεση ιδιαίτερα στο µακρύσπερµο ρύζι. Έχουµε επίσης το πρόβληµα µε τις ελληνοποιήσεις που πρέπει επιτέλους να παταχθεί, διότι έρχονται ρύζια από τρίτες χώρες και παίρνουν ελληνική σηµαία χωρίς να είναι προφανώς ελληνικά, ενώ θα πρέπει να λυθεί και το θέµα της κατηγοριοποίησης του ρυζιού, µέσω της θέσπισης κριτηρίων, ώστε να ελέγχεται ότι το ρύζι που αγοράζει ο καταναλωτής είναι Καρολίνα, γλασέ και ούτω καθ’ εξής. ∆ιότι, αυτή τη στιγµή υπάρχει µια σχετική ελευθεριότητα, να το πω κοµψά», είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2022 20:43Γιωργος

Και το Βαμβάκι θα πωλούνταν 1,00 ευρώ ....και φτάσαμε στα 78 λεπτά....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία