Την ίδια στιγμή κέρδη καταγράφει και η αγορά της Γαλλία, όπου το σκληρό σιτάρι διαπραγματεύεται στα 465 ευρώ ο τόνος, έχοντας κατοχυρώσει κέρδη της τάξης των 15 ευρώ τις τελευταίες ημέρες. Η ανοδική πορεία στις ευρωπαϊκές αγορές, που έχει περάσει σε μικρότερο βαθμό και στην εγχώρια, αποδίδεται στις τελευταίες εξελίξεις από τον Καναδά, με το σκληρό σιτάρι να διαπραγματεύεται πλέον στα 430 ευρώ περίπου για φορτώσεις στα λιμάνια της χώρας.
Στην ελληνική αγορά, τα χαμηλά των 38 λεπτών το κιλό, για τα οποία πίεζε το εμπόριο το προηγούμενο διάστημα, αναπροσαρμόστηκαν στα 40 λεπτά, αφού οι προηγούμενες προσφορές δεν είχαν απήχηση στους παραγωγούς που διατηρούν μέχρι και σήμερα ποσότητες σε αποθήκες και σιλό.
Οι νέες τιμές που ακούγονται βρίσκονται στη ζώνη των 40 λεπτών, ωστόσο οι τιμές από τις αγορές του εξωτερικού θα επέτρεπαν υψηλότερα επίπεδα τιμών για τους Έλληνες παραγωγούς. Τα ελληνικά FOB διατηρούνται στα 435 ευρώ για τις μέτριες ποιότητες, κάτι που δυσκολεύει την υπόθεση μιας περαιτέρω ανόδου των τιμών, ωστόσο αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να βγουν στην αγορά και οι εγχώριοι μύλοι, που απείχαν από αγορές το τελευταίο διάστημα αναμένοντας να δουν πώς θα κινηθούν τελικά οι τιμές στον Καναδά. Με το μείγμα που διαμορφώνεται στην αγορά και με δεδομένο ότι οι καλές ποιότητες σκληρού σίτου που παραμένουν σε χέρια αγροτών είναι περιορισμένες, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ανοδική πίεση στις τιμές, όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς.
Σ’ αυτή τη συγκυρία, οποιαδήποτε εκτίµηση για την πορεία της αγοράς τους επόµενους µήνες θα στηριζόταν στο κενό, αφού οι εξελίξεις και τα δεδοµένα αλλάζουν διαρκώς. Το µοτίβο της αγοράς, που θέλει τις τιµές να διαγράφουν µια ανοδική πορεία κατά τους χειµερινούς µήνες, δεν µπορεί να αποκλειστεί, ειδικά σε µια χρονιά κατά την οποία ο Καναδάς εισέρχεται µε άδεια αποθέµατα, η παραγωγή της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης είναι σηµαντικά περιορισµένη, ενώ µεγάλες ανάγκες αναφέρονται και στις αγορές της βόρειας Αφρικής.
Στη Φότζια λοιπόν, οι τιµές στη νέα λίστα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% διαμορφώνονται στα 495 με 500 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 485 με 488 ευρώ ο τόνος.
Στον Καναδά οι τιμές σκληρού σίτου ενισχύθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο κατά 160 ευρώ ο τόνος σχεδόν, έπειτα από τις εκτιμήσεις που θέλουν τη σοδειά αρκετά μικρότερη των αρχικών προσδοκιών και πλέον σίγουρα κάτω από τους 5,9 εκατ. τόνους, όπως φαίνεται από τα δεδομένα της συγκομιδής που οδεύει προς το τέλος της. Άλλωστε, το ακριβό και δυσεύρετο δολάριο δεν διευκολύνει ιδιαίτερα την υπόθεση των εισαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που στρέφει τις ιταλικές βιομηχανίες στο να εξαντλήσουν τα περιθώρια εφοδιασμού πρώτα σε κοντινότερους προορισμούς.
Σημαντικός παράγοντας για την αξιολόγηση των δεδομένων στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι και οι επερχόμενες σπορές. Ήδη στην Ιταλία, η Coldiretti αναφέρει πως με τις υφιστάμενες τιμές, το ενδιαφέρον των αγροτών για το σκληρό σιτάρι είναι χαμηλό, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα έναν σημαντικό περιορισμό των εκτάσεων, κάτι που θα έβαζε σε μεγαλύτερες περιπέτειες ολόκληρη την αλυσίδα σκληρού σίτου στη γειτονική χώρα. Συνεπώς, η αναπροσαρμογή των τιμών στις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην αγορά, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την αγορά σκληρού σίτου, έπειτα από το πρωτοφανές γύρισμα που κατάφερε το εμπόριο τις εβδομάδες που ακολούθησαν τα αλώνια στην Ευρώπη.
08-10-2022 21:45THEODOR
Με τα παραμύθια του Καναδά και της Ουκρανίας και την καθοριστικής σημασίας συμβολή της ενωσης Ορεστιάδας σας πλήρωσαν φθηνά το σιτάρι και τώρα αρχίζουν το ράλι ανόδου της τιμής του.. στα κωλοχρηματιστήρια τους ...εσύ αγρότη που νομίζεις οτι τα ξέρεις ολα πότε πραγματικά θα ξυπνήσεις ...
Απάντηση