Οι τιµές αυτές ανακοινώθηκαν προ ολίγων ηµερών από τη Μέλισσα – Κίκιζας, η οποία διατηρεί πολυετή συνεργασία µε τους αγρότες και τον συνεταιρισµό της Νίκαιας στη Λάρισα, ενώ την ερχόµενη εβδοµάδα αναµένεται να παρουσιάσει τα συµβόλαια της νέας περιόδου και η Barilla. Σύµφωνα µε τον Αντώνη Ρεντζιά, πρόεδρο του συνεταιρισµού της Νίκαιας, το ενδιαφέρον των παραγωγών για σπορά είναι µεγάλο, παρά τα υψηλά έξοδα που προεξοφλεί η συνθήκη της φετινής περιόδου. Την ίδια στιγµή, η αγορά σκληρού σίτου συνεχίζει τον βηµατισµό ανόδου, µε την εγχώρια αγορά να ανακτά τα 40 λεπτά το κιλό, αντλώντας ώθηση από την ανοδική πορεία που συνεχίζεται στην αγορά της γειτονικής Ιταλίας
Άνθρωποι της αγοράς, εξηγούν ωστόσο ότι τα δεδοµένα της καλλιέργειας τη φετινή χρονιά συνεπάγονται ένα υψηλό ρίσκο για τους παραγωγούς και για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείεται οι βιοµηχανίες να αναζητήσουν καλά οργανωµένες εκµεταλλεύσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει τη µεθοδικότητά τους πετυχαίνοντας υψηλές αποδόσεις. Όπως θα πει συνοµιλητής της Agrenda που γνωρίζει καλά τα δεδοµένα της αγοράς και της καλλιέργειας, παραγωγοί που πηγαίνουν για τα 200 κιλά το στρέµµα, «καλύτερα να µην σπείρουν». Και αυτό γιατί τα κοστολόγια φέτος µπορεί να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ το στρέµµα, κάτι που σηµαίνει πως αν οι τιµές στα αλώνια του 2023 διατηρηθούν στα σηµερινά επίπεδα (40 λεπτά), τότε οι παραγωγοί θα χρειαστούν τουλάχιστον 250 κιλά το στρέµµα αποδόσεις για να βγάλουν τα έξοδα της καλλιέργειας
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, ο πιστοποιηµένος σπόρος αυτήν την περίοδο διαµορφώνεται στα 90 λεπτά το κιλό, ήτοι 20 ευρώ περίπου το στρέµµα. Από την άλλη, ο µη πιστοποιηµένος σπόρος βγαίνει κοντά στα 13 ευρώ το στρέµµα, ωστόσο οι παραγωγοί χάνουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση που αναµένεται να φτάσει τα 11 ευρώ το στρέµµα, που είναι σε θέση να καλύψει το 100% του επιπλέον κόστους που προκύπτει από τη διαφορά µεταξύ της αγοράς αποκλειστικά πιστοποιηµένου σπόρου και της ιδιοπαραγωγής.
∆εν γέµισαν οι αποθήκες
Η µόνη ασφαλής παρατήρηση αναφορικά µε τη δυναµική της αγοράς στη δεδοµένη στιγµή, είναι ότι η φετινή σοδειά σκληρού σίτου δεν είναι αρκετή για αναπλήρωση των αποθεµάτων που εξαντλήθηκαν την τελευταία διετία, αφήνοντας υποσχέσεις και για την επόµενη εµπορική περίοδο που ξεκινά το 2023. Άλλωστε και η καλλιεργητική δαπάνη είναι τέτοια που δεν θα µπορούσε να δικαιολογήσει µια επιστροφή στα επίπεδα τιµών των προηγούµενων ετών.
11-10-2022 19:21THEODOR
Εξοργίζομαι διαβάζοντας τις πρώτες γραμμές και δεν συνεχίζω παρακάτω.....λίγο πολύ μας λέει το παπαγαλάκι των εταιριών αγροτικών εφοδίων οτι κοιτάξτε ανόητοι αγρότες μην διαμαρτύρεστε , αγοράστε εφόδια τώρα πανάκριβα δικαιολογώντας την απληστία τους με την μελλοντική αυξημένη παραγωγή .Ο συγγραφέας του αρθρου αραγε εχει ιδέα από καλλιέργεια της γής και τους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή ,οτι η γή δεν μπορεί καθε χρόνο να δίνει τις μέγιστες αποδόσεις που θέλουμε εμείς...ισως και να γνωρίζει αλλά οταν πληρώνεσαι γράφεις τις μ@#@ς που σου υπαγορεύουν αυτοί που πληρώνουν !!!!!
Απάντηση11-10-2022 14:37Νικόλας
Όλα διπλασιάστηκαν το πετρέλαιο το ρεύμα ο σπόρος τα φάρμακα τα ανταλλακτικά τα λιπάσματα και με 250 το στρέμμα δεν βγαίνουν τά έξοδα τι θα κάνω θά τά αφήσω ασπαρτα για να μήν μπω και μέσα.
Απάντηση10-10-2022 19:26Κωσταντης
Θα ανεβουν πολυ οι τιμες θα παρουν αυξηση σιγουρα να μην πουλατε συναδρφοι τζαπα στους απατεωνες ολους
Απάντηση