BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πριμ 60 ευρώ το στρέμμα για το Tritordeum, πληρώνει όσο το σκληρό

Εύκολη καλλιέργεια µε πολλαπλές χρήσεις που απολαµβάνει και ειδικό πριµ 60,6 ευρώ το στρέµµα στη νέα ΚΑΠ, αποτελεί το Tritordeum (σιταροκρίθαρο).

4_122

Γιάννης Ρούπας

186
11

Πριμ 60 ευρώ το στρέμμα για  καλλιέργεια Tritordeum που  πληρώνει όσο το σκληρό

Πρόκειται για ένα δηµητριακό διασταύρωση σκληρού σίτου και αγριοκρίθαρου που ενσωµατώνει τα φυσικά χαρακτηριστικά των «προγόνων» του και υπόσχεται έσοδα ανάλογα ή και µεγαλύτερα των άλλων δηµητριακών.

Το νέο είδος έχει καλλιεργηθεί σε πραγµατικές συνθήκες στην Ελλάδα από το 2017 έως και σήµερα σε Βοιωτία, Θεσσαλία και Μακεδονία µέσα από δράσεις της εταιρίας Alfa Seeds σε συνεργασία µε καινοτόµους παραγωγούς. Όπως αποδείχτηκε, η καλλιέργεια ανταποκρίνεται πολύ καλά σε ένα ευρύ φάσµα εδαφικών συνθηκών, αποδίδοντας ποιοτικό καρπό σε ενδιαφέρουσες αποδόσεις.

Οι αγρότες που ενδιαφέρονται να δοκιµάσουν το νέο είδος δηµητριακού, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι απαιτήσεις του σε εισροές είναι µικρότερες από εκείνες  του κριθαριού και του σίτου.  Με δεδοµένο µάλιστα ότι από την νέα καλλιεργητική περίοδο (2022-2023) η καλλιέργεια του Tritordeum θα απολαµβάνει και το ειδικό πριµ εισαγωγής καινοτόµων καλλιεργειών, είναι σαν το κόστος της καλλιεργητικής φροντίδας για τον παραγωγό να περιορίζεται σχεδόν στο µισό. 

Αθροιστικά, ο συνδυασµός αποδόσεων, χαµηλότερου κόστους εισροών και ειδικού πριµ καθιστά την καλλιέργεια σιταροκρίθαρου κατά τη νέα προγραµµατική περίοδο µία άκρως ενδιαφέρουσα επιλογή.

Για όσους θέλουν να ασχοληθούν µε τη καλλιέργεια, αξίζει να σηµειωθεί πως η Alfa Seeds είναι σε θέση να διαθέσει συγκεκριµένες ποσότητες σπόρου για την καινούργια καλλιεργητική περίοδο, καθώς και να απορροφήσει (αγορά) την επερχόµενη παραγωγή στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Αναφορικά µε τα αγρονοµικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας, µεταπτυχιακή εργασία της Ευπραξίας Κοντονασάκη στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο της Αθήνας το 2021, αναφέρει πως το Tritordeum µοιάζει µορφολογικά µε το σιτάρι, όµως διαθέτει κοντύτερο στέλεχος, που του εξασφαλίζει µεγαλύτερη αντοχή στο πλάγιασµα.

Πλεονέκτηµα αποτελεί επίσης η υψηλότερη αντοχή σε ξηροθερµικές συνθήκες σε σχέση µε τον σίτο. Επίσης, το Tritordeum έχει µεγαλύτερη αποδοτικότητα χρήσης αζώτου εν συγκρίσει µε τα υπόλοιπα σιτηρά, που το καθιστούν ανθεκτικότερο σε συνθήκες χαµηλού αζώτου.

Άξιες αναφοράς είναι επίσης και οι πιθανές χρήσεις του Tritordeum. Πρέπει να επισηµανθεί πως το αλεύρι που προκύπτει µετά την άλεση του νέου δηµητριακού, παρουσιάζει εξαιρετική αρτοποιητική ικανότητα.

Τα αρτοσκευάσµατα µε Tritordeum έχουν καλό οργανοληπτικό προφίλ µε χαρακτηριστικά όπως γλυκιά γεύση, φυσικό άρωµα και ελκυστικό χρυσοκίτρινο χρώµα. Επίσης, το Tritordeum χρησιµοποιείται και στην βιοµηχανία δηµητριακών πρωινού χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και τον χαµηλότερο γλυκαιµικό του δείκτη σε σχέση µε το σιτάρι. Ας σηµειωθεί πως µελέτες αναφέρουν ότι ο σπόρος σιταροκρίθαρου θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί και στην βιοµηχανία παραγωγής µπύρας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία