Αντοχές στην τιμή σκληρού σίτου, υποχωρεί κάτω από τα 300 ευρώ ο τόνος το μαλακό
Αν και δεν υπάρχει κάποια άµεση συσχέτιση ανάµεσα στα συµβόλαια µαλακού σίτου και τις τιµές για το σκληρό σιτάρι, είναι γνωστό ότι το κλίµα στην µια αγορά παρασύρει και την άλλη. Θα µπορούσε η κλειστή λόγω ηµερών αγορά της Φότζια να εξηγεί την ακαµψία στις τιµές του σκληρού σίτου, ωστόσο στη Γαλλία, λειτούργησε κανονικά τις προηγούµενες ηµέρες, µε τις τιµές να διατηρούνται στα 460 ευρώ ο τόνος, επίπεδο στο οποίο δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί εδώ και αρκετές εβδοµάδες.
Την ίδια στιγµή, οι µεταφορές από τον Καναδά γίνονται µε αργούς ρυθµούς εξαιτίας του κλεισίµατος του διαδρόµου µεταφοράς στις Μεγάλες Λίµνες, από τις οποίες περνά µεγάλο µέρος της σοδειάς σκληρού σίτου του Καναδά πριν φτάσει στα ανατολικά λιµάνια της χώρας και από εκεί στις αγορές της Ευρώπης και της Αφρικής. Οι πιέσεις επί της τιµής που σηµειώθηκε το προηγούµενο διάστηµα, αποδίδεται στην αποκλιµάκωση του κόστους µεταφοράς, µε το σκληρό του Καναδά να φορτώνεται µε 404 ευρώ ο τόνος περίπου (FOB), ωστόσο οι 220.000 τόνοι που βρίσκονται στα σιλό του ανατολικού Καναδά, έτοιµα για φόρτωση στα καράβια, αναµένεται ότι θα διαπραγµατευτούν σε υψηλότερες τιµές για όσο οι λίµνες µένουν παγωµένες.
Τα αποθέματα δεν είναι αρκετά για πίεση τιμών
Με το βλέµµα στην επόµενη σοδειά σκληρού σίτου, µια ασφαλής διαπίστωση έχει να κάνει µε τα αποθέµατα, τα οποία δεν επιτρέπουν σηµαντικές πιέσεις, δεδοµένου ότι παρά τη µεγάλη παραγωγή του Καναδά το 2022, το 2021 το προϊόν έλλειψε από όλες τις βασικές αγορές.
Επιπλέον η παραγωγή της Ιταλίας ήταν σηµαντικά µειωµένη το προηγούµενο καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, εκτός και αν οι πρώτες ενδείξεις για την παραγωγή του 2023 δείξουν µια αντίστοιχη µε την περσινή σοδειά στον Καναδά, καθώς και καλή ανάπτυξη των καλλιεργειών στην Ευρώπη, η προσφορά στην αγορά σκληρού σίτου θα παραµείνει οριακή.
Προς το παρόν, το µόνο σίγουρο ως προς το εύρος τιµών που θα ακουστούν το καλοκαίρι του 2023, είναι η βάση των 35 λεπτών το κιλό που έχουν ανακοινώσει οι βιοµηχανίες ζυµαρικών για τα συµβόλαια σκληρού σίτου, ενώ για τα ποιοτικά σιτάρια ειδικών ποικιλιών µε υψηλή πρωτεΐνη, η µεταποίηση έχει ήδη δεσµευτεί για 38 λεπτά το κιλό.
Με φθηνό ρούβλι πιέζουν οι Ρώσοι
Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι τιµές για το ευρωπαϊκό µαλακό σιτάρι, ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, τη ∆ευτέρα 2 Ιανουαρίου στη Γαλλία, µε την πτώση να συνεχίζεται καθ’ όλη την εβδοµάδα ώσπου τα συµβόλαια Μαρτίου 2022 έχασαν 20 ευρώ ο τόνος περίπου από τα υψηλά του ∆εκεµβρίου. Επί της ουσίας οι τιµές βρέθηκαν πίσω στα επίπεδα που είχαν σχηµατιστεί στις αρχές του προηγούµενου µήνα, πριν ξεκινήσει µια δυναµική πορεία ανόδου, η οποία αποδόθηκε στις ανησυχίες της αγοράς έπειτα από τον παγετό στις ΗΠΑ. Ωστόσο το καιρικό φαινόµενο υποχώρησε και µαζί του οι ανησυχίες που ευνοήσαν κερδοσκοπικές τοποθετήσεις από τα funds.
Παράλληλα, η Sovecon, µια κορυφαία εταιρεία αναλύσεων για τις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων στη Μαύρη Θάλασσα, αύξησε την πρόβλεψή της για εξαγωγές ρωσικού σίτου κατά 200.000 τόνους σε 44,1 εκατ. τόνους πριν από λίγες ηµέρες. Η εταιρεία αναµένει ρεκόρ εξαγωγών το δεύτερο µισό της τρέχουσας σεζόν µε τις πωλήσεις να υποστηρίζονται την αποδυνάµωση του ρουβλίου και τις χαµηλές τιµές στην αγορά της Ρωσίας λόγω υψηλών ποδεµάτων.