BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Προς τα 60 λεπτά το κιλό τα μεσόσπερμα, άλμα πάνω από τα 70 για τη λίγη Καρολίνα

Ζωηρή παραµένει η ζήτηση, από το εµπόριο, για τα µεσόσπερµα ρύζια της κατηγορίας «Japonica», µε τις τιµές παραγωγού στην αγορά ήδη να έχουν κατοχυρώσει τα 54 λεπτά το κιλό και να «γεννώνται» προσδοκίες και για υψηλότερα.

36_pin_64

Λεωνίδας Λιάμης

14
0

Υψηλές… πτήσεις στα 70 λεπτά καταγράφει και η δυσεύρετη Καρολίνα, ενώ ακολουθούν µε χαµηλότερο ρυθµό τα µακρύσπερµα, για τα οποία η αγορά πληρώνει τώρα 47 λεπτά. «Η εµπορική σεζόν εξελίσσεται γενικά καλά για το προϊόν, ειδικά για τα µεσόσπερµα ρύζια, που καλύπτουν περί το 70% των καλλιεργούµενων εκτάσεων», τονίζει, στην Agrenda, το µέλος του ∆.Σ. του Συνεταιρισµού Ορυζοκαλλιεργητών Β’ Χαλάστρας, Γιώργος Μπότας.

Όπως µας εξηγεί, η ροή είναι ικανοποιητική και ήδη περί το 50% των αποθεµάτων που είχαν συγκεντρωθεί στα σιλό της δυτικής Θεσσαλονίκης µετά το αλώνι του περσινού φθινοπώρου, έχουν πουληθεί. «Μόλις την προηγούµενη Παρασκευή φορτώσαµε ένα καράβι για τη γαλλική αγορά, κάτι που είχε να γίνει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Η Ευρώπη φαίνεται να έχει κάνει στροφή προς το ευρωπαϊκό ρύζι και επειδή η περσινή παραγωγή της Ιταλίας και της Ισπανίας λόγω της ξηρασίας ήταν περιορισµένη, το ελληνικό ρύζι βρήκε την ευκαιρία να καλύψει τα κενά αυτά µε αύξηση των εξαγωγών» λέει ο κ. Μπότας.

Στα µακρύσπερµα ρύζια της κατηγορίας «Indica» η ροές δεν έχουν την ίδια δυναµική µε τα µεσόσπερµα, αλλά κινούνται µε δύο ταχύτητες πιο κάτω, γεγονός που αποτυπώνεται και στην τιµή τους, µε τις τελευταίες πράξεις να έχουν γίνει στα 47 λεπτά το κιλό. Η εξήγηση σύµφωνα µε τον συνοµιλητή µας, έχει να κάνει µε τη µεγάλη πίεση που ασκείται στα «κίτρινα» ρύζια από τις αθρόες εισαγωγές, που γίνονται στην Ευρώπη, παρόµοιων ποικιλιών από ασιατικές χώρες, µε αποτέλεσµα να επηρεάζεται η ζήτηση και κατ’ επέκταση η τιµή τους.

Άλμα στα 70 λεπτά για τη λίγη Καρολίνα

Υψηλό άλµα που έχει τρυπήσει το ταβάνι της, έχει κάνει η ποικιλία Καρολίνα, η οποία διαπραγµατεύεται αυτή την περίοδο στα 70 λεπτά . Βέβαια, η διαθεσιµότητα είναι περιορισµένη και επειδή η ζήτηση είναι ισχυρή, οι τιµές πέταξαν. ∆εν αποκλείεται, µάλιστα, στη νέα καλλιεργητική σεζόν η Καρολίνα να δελεάσει πολλούς παραγωγούς και να αυξήσουν τα στρέµµατα που θα σπείρουν µε τη συγκεκριµένη ποικιλία, παρότι είναι δύσκολη ως προς τη διαχείρισή της και µε χαµηλότερες αποδόσεις, κερδίζοντας εκτάσεις από τις µακρύσπερµες ποικιλίες, που ζορίζονται να ανεβάσουν τιµή.

Συνολικά, ωστόσο, φαίνεται πως τα στρέµµατα που χάθηκαν πέρυσι από την καλλιέργεια προς όφελος ανταγωνιστικών καλλιεργειών, πολύ δύσκολα θα ανακτηθούν. «Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής πέρυσι, σε συνδυασµό µε τις καλύτερες τιµές σε βαµβάκι και καλαµπόκι, έσπρωξε συναδέλφους µας προς αυτές τις καλλιέργειες. Ως συνέπεια, από τα περίπου 255.000 στρέµµατα, που καλύπτει συνήθως το ρύζι στη χώρα, το 2022 πέσαµε στα 220.000 στρέµµατα», µας εξήγησε ο κ. Μπότας και εξέφρασε την εκτίµηση πως και φέτος αυτά τα 35.000 στρέµµατα δεν θα επιστρέψουν στο ρύζι.

Ακόμα τσουχτερό το κόστος

Σχετικά µε το κόστος παραγωγής, το 2022 εκτοξεύτηκε στα περίπου 350 ευρώ το στρέµµα, από τα 280-300 ευρώ, που ήταν πριν. Για φέτος υπάρχει µια τάση αποκλιµάκωσης στα λιπάσµατα, όπως υπογραµµίζει το στέλεχος του Συνεταιρισµού Β’ Χαλάστρας, έναντι του 2022, αλλά πάλι είναι αρκετά υψηλότερες οι τιµές σε σχέση µε το 2021.

«Το πετρέλαιο το 2021 το πληρώναµε 1,20 ευρώ το λίτρο και τώρα είναι στα 1,70 ευρώ, τα λιπάσµατα από 400 ευρώ ο τόνος, σήµερα κινούνται στα 700-800 ευρώ ο τόνος, τα ενοίκια κυµαίνονται στα 100 έως και 120 ευρώ το στρέµµα και έχουµε και µια αύξηση στο αρδευτικό νερό, που θα ξεπεράσει φέτος τα 22-23 ευρώ το στρέµµα, ενώ για φυτοπροστασία είµαστε εν αναµονή των νέων τιµοκαταλόγων, αλλά και εκεί περιµένουµ ανατίµηση», λέει. Για τη φυτοπροστασία, ο ίδιος τονίζει πως εξελίσσεται σε µεγάλο πρόβληµα για την ορυζοκαλλιέργεια το ό,τι κάθε χρόνο, για λόγους φιλοπεριβαλλοντικούς, η ΕΕ βγάζει από τη φαρέτρα των καλλιεργητών κρίσιµα όπλα για την προστασία του ρυζιού, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιο light επεµβάσεις, οι οποίες, όµως, θα είναι πολλαπλάσιες σε αριθµό και θα αυξήσουν το κόστος. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία