Την ίδια στιγμή, τουρκικές πήγες κάνουν λόγο για επέκταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά που έχει υπογράψει η Ρωσία, με την γείτονά μας να αναλαμβάνει εκ νέου ρόλο εγγυητή στη συμφωνία. Είναι σαφές ότι μια ανανέωση της συμφωνίας θα ασκήσει πίεση σε όλα τα είδη δημητριακών, πράγμα που θα επηρεάσει εμμέσως και το σκληρό σιτάρι.
Αύξηση 12% στην Ιταλία, 5% στον Καναδά
Θεμελιώδη που δικαιολογούν τη διόρθωση που έχουν ήδη υποστεί οι τιμές του σκληρού σίτου, κλειδώνοντας μια προσγείωση αυτών σε επίπεδα κάτω από τα 28 λεπτά το κιλό που ήδη διαρρέουν στους ελληνικούς κάμπους, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 17 Μαΐου στη Φότζια, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «Ημέρες Σκληρού Σίτου».
Όπως όλα δείχνουν και με προϋπόθεση ότι ο καιρός δεν επιφυλάσσει κάποια έκπληξη τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον αλωνισμό, οι φετινές παραγωγές σε Ευρώπη και εν συνεχεία Βόρεια Αμερική θα είναι αυξημένες σε βαθμό που να διευκολύνει την πίεση των τιμών. Συγκεκριμένα, κατά την ετήσια συνάντηση στελεχών της ιταλικής βιομηχανίας ζυμαρικών και οργανώσεων παραγωγών, παρουσιάστηκε έρευνα της Arete, ειδικά προετοιμασμένη για το συνέδριο, στην οποία αναμένεται μια ανάκαμψη της ιταλικής παραγωγής κατά 12% με τις ποσότητες που αναμένονται από τα αλώνια του 2023, να ανέρχονται σε λίγο πάνω από 4 εκατ. τόνους. Σε σύνολο Ε.Ε η αύξηση θα είναι της τάξης του 5%, ενώ 5% αυξημένη παραγωγή αναμένεται και από τον Καναδά, όσο στις ΗΠΑ αναμένετια μια ανάκαμψη της τάξης του 3%, κάτι που συνεπάγεται μικρότερες ροές μεταξύ των δύο χωρών της Β. Αμερικής και άρα ακόμα υψηλότερες διαθεσιμότητες στον Καναδά.
Οι drivers της αγοράς για το 2023
Όπως διευκρινίστηκε στο συνέδριο, στην παγκόσμια αγορά παραμένουν ακόμα αντιφατικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ωστόσο το γενικό momentum είναι καθαρά πτωτικό. Προς το παρόν, ο πιο υποστηρικτικός για τις τιμές παράγοντας, είναι τα αποθέματα, τα οποία παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Θα χρειαστεί ακόμα μια σοδειά σαν τη φετινή προκειμένου να μπορέσει το εμπόριο να βρει γερό πάτημα ώστε να επιστρέψει τις τιμές σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα πριν από το 2021. Μικρότερο αντίκτυπο θα έχει και η διακριτική παρουσία του Καναδά στις αγορές το επόμενο διάστημα, αφού ακούγεται πως η χώρα έχει ήδη υπερβεί το πλάνο εξαγωγών, κάτι που θα την υποχρεώσει σε έναν περιορισμό των ροών.
Από την άλλη, εξελίξεις γύρω από τις διεθνείς αγορές σιτηρών και καλαμποκιού, που επηρεάζουν έμμεσα το πριμ της τιμής για το σκληρό σιτάρι, έπειτα και από το ανανεωμένο deal για τα ουκρανικά σιτηρά, αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν τις τιμές, κάτι που σε συνδυασμό με το σενάριο των αυξημένων παραγωγών, θα μπορούσε να μεταφραστεί συνοπτικά, σε τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, ακόμα και ως τα 25 λεπτά το κιλό στα αλώνια.
22-05-2023 20:43Αποστολος
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΕΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΒΙΟΓΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΈΝΕΤΕ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!!!
Απάντηση20-05-2023 17:09ΠΑΥΛΟΣ
Είναι μεγάλο το παιχνίδι, εις βάρος του αγρότη, πάντα! !!ΚΟΠΡΙΕΣ,ΑΝ ΤΕΛΙΚΆ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΥΤΟΎ ΤΟΥ ΤΌΠΟΥ ΒΆΛΟΥΝ ΜΥΑΛΌ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΆ ΤΙΠΟΤΑ ,ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ,αλλά τι να κάνουμε που μας κυνηγάνε τα χρέη! !! Όσο για φέτος, με το κόστος σπορας στα ύψη, για να βγει μεροκάματο ,πρέπει να πιάσουμε 600 κιλά το στρέμμα,πράγμα απίθανο. Θέλετε και ΨΉΦΟΥΣ μετά, ΚΟΠΡΙΕΣ !!!!
Απάντηση19-05-2023 10:50Panagiotis
Ισπανία 35εκ στρέμματα τα γάμησε η ξηρασία.. Γαλλία το ίδιο... Ιταλία τεράστιες πλημμύρες θα αφήσουν ζημιές.... Καναδάς καίγεται εδώ και μέρες..... Αλλά αυξάνεται η παραγωγή ε ρε 17 Νοέμβρη που σας χρειάζεται τσογλανια
Απάντηση18-05-2023 22:09Δημητρης
Κόστος φέτος για εμένα 100€ το στρέμμα θέλω τουλάχιστον 330 κιλά με 30 λεπτά το κιλό για να βγάλω τα έξοδα. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι. Υπάρχει η καλή σοδειά των 500 κιλών σπάνια που θα αφήσει ένα μικρό κέρδος και 200 κιλά με το ελάχιστο αρκετές φορές λόγο καιρού. Που εκεί μπαίνουμε μέσα. Έπειτα τα αίτια απο Ουκρανία όχι για την τιμή εδώ είναι ότι θα τα φάμε εμείς στην Ελλάδα γιατί τα δικά μας θα φύγουν έξω. Εμείς ως τριτοκοσμική χώρα θα φάμε το ραδιενεργό σιτάρι της Ουκρανίας απλά επειδή πρέπει να πουληθεί .
Απάντηση18-05-2023 21:49THEODOR
ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΩΜΟΣΑΙΤ !!!! ΤΕΛΟΣ !!!!!!
Απάντηση18-05-2023 16:02Δηνητρης
Επιτέλους η τιμή στα φυσιολογικά, να φεύγουν οι αντί επαγγελματίες
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)18-05-2023 15:04ΑΓΡΟΤΗΣ
Θα φέρουν σπο ουκρανια ας μας πουν ποιος Ουκρανός με αυτά που γίνονται εκεί βγήκε να σπείρει και όλο φεύγουν καράβια από Οδησσό που τα βρίσκουν ποιος ξέρει και γιατί δεν έχει χτυπηθεί η Οδησσός από τους Ρώσους μήπως όλα είναι ρωσικα όπως και το πετρέλαιο που ταχα εμείς είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία όλα ένα καλοστημένο παραμύθι για να αρπαξουν τον κόπο του αγρότη χωρίς δουλειά βγάζουν χρήμα
Απάντηση18-05-2023 12:56Αγρότης εν Τύρναβο
Τα καράβια κάθε μέρα φορτώνουν ... Άραγε δεν υπάρχει ζήτηση;; Κάποια εκμεταλλεύονται την κατάσταση αγοράζουν φτηνά αποθηκεύουν κ ξαφνικά η τιμή στα ύψη αλλά εμείς θα το έχουμε πουλήσει φτηνά
Απάντηση18-05-2023 09:30Γιώργος Δρόσος
Πίεση ...ποιος πιέζει και γιατί εσείς αναφέρεστε σε τιμές που είναι καταστροφικές για τους αγρότες? Γιατί γράφετε αριθμούς άραγε? Μήπως για να δημιουργήσετε κλίμα...? Με ποιους υπολογισμούς βγαίνει αυτή η τιμή ? Μα με τα υπερκέρδη των εμπόρων... Ξεχνάτε ότι αγοράσαμε τον σπόρο κοντά στο ευρώ και τα λιπάσματα 1000 ευρώ τον τόνο.... Αν ξέρετε να κάνετε λογαριασμό η καλλιέργεια σιταριού στη χώρα μας μπορεί να είναι βιώσιμη με 40 λεπτά το κιλό και πάνω... Αυτά πρέπει να γράφετε και αφήστε τις πιέσεις που ασκούν άνθρωποι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού....
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)18-05-2023 08:38Sakis
Το φθινόπωρο όλοι σάιτ κλπ προτρέπουν τους παραγωγούς να "επενδύσουν" στις σπορές σίτου σκληρού ώστε να αγοράσουν λιπάσματα σπόρια φάρμακα κλπ κλπ και τους λένε θα κερδίσουν αν σπείρουν σιτάρι ή κριθάρι τώρα πριν τα αλώνια σαν να είναι αλλά πρόσωπα γραφούν ότι οι τιμές πέφτουν που όντως έτσι είναι αλλά το αναφέρουν σαν κάτι θετικό η διαφήμιση και η κονομα βλέπετε από τις αγροβιομηχανιες είναι πάνω από όλα και από όλους τους αγρότες κυρίως αυτά
Απάντηση