BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σταθεροποίηση τιμών μετά τη μεγάλη πτώση στο σκληρό

Στην εγχώρια αγορά σκληρού ίστου έχουν αρχίσει να φαίνονται σηµάδια σταθεροποίησης, κατόπιν της απότοµης πτώσης στα τέλη Αυγούστου.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

25
0

Οι νέες τιµές εξαγωγής κυµαίνονται στα απογοητευτικά νούµερα των 340 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, τιµές στις οποίες για την ώρα οι έµποροι / εξαγωγείς δεν φαίνονται διατεθειµένοι να πουλήσουν. Οι τιµές παραγωγού βρίσκονται στα 30-32 λεπτά το κιλό, ανάλογα ποιότητας. Η πλειονότητα των πωλητών έχοντας χάσει την ευκαιρία των υψηλών τιµών στα τέλη Ιουλίου µε αρχές Αυγούστου, αναµένει µια ανοδική ανάκαµψη, ώστε να ρευστοποιήσει θέσεις.

Στα σκληρά σιτάρια, η νέα λίστα τιµών στη Φότζια ήταν αµετάβλητη. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 395-400 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 385-390 ευρώ ο τόνος. Η κατάσταση στον Καναδά δείχνει αποφορτισµένη, µε την αγορά να έχει χωνέψει τα επίπεδα παραγωγής. Παράλληλα, η Τουρκία, η οποία κάλυψε άµεσες ανάγκες του εµπορίου µε εξαιρετικής ποιότητας σιτάρια δείχνει να ευθύνεται σε µεγάλο ποσοστό για το γύρισµα των τιµών.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, οι τιµές µαλακού σίτου βρήκαν µια µικρή στήριξη από την εκτίµηση χαµηλότερης παραγωγής στην Αυστραλία. Την ίδια στιγµή, οι συνθήκες ξηρασίας στις ΗΠΑ δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στις τιµές, όπως επίσης η είδηση για µείωση παραγωγής πετρελαίου από πλευράς Ρωσίας  και Σαουδικής Αραβίας. Στη Γαλλία, τέλος, οι τιµές είναι αµετάβλητες στα επίπεδα των 238 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘23. Οι σοδειές της Ρωσίας και της Ουκρανίας παραµένουν πιο ανταγωνιστικές σε τιµές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία