BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Καλύτερο άνοιγμα φέτος στο σκληρό, το λιγότερο κριθάρι τραβά πάνω τιμές

Με το βλέµµα στραµµένο στο διεθνές περιβάλλον και σε παράγοντες οι οποίοι µπορεί να επηρεάσουν κοµβικά την πορεία που θα ακολουθήσει εφεξής το παγκόσµιο εµπόριο σιτηρών, µπαίνουν σιγά – σιγά στο αλώνι οι σιτοπαραγωγοί και στη Βόρεια Ελλάδα, προσδοκώντας σε εξελίξεις που θα «τραβήξουν» προς τα πάνω τις τιµές των προϊόντων τους σε µια χρονιά που µετρά και «πληγές» από τη ξηρασία.

me-kalutero-anoigma-sxesh-me-persi-alwnia__1_

Λεωνίδας Λιάμης

7869
0

Με καλύτερο άνοιγμα από πέρυσι τα αλώνια στο σκληρό σιτάρι, το λιγότερο κριθάρι τραβά προς τα πάνω τις τιμές

Περιµένουµε να δούµε τις παραγωγές στο εξωτερικό, πώς θα κινηθεί η Τουρκία, θα συνεχίσει η Φότζια την ελαφρά ανοδική πορεία που έχει το τελευταίο διάστηµα, αλλά και ποια θα είναι η ποιότητα και η ποσότητα της εγχώριας παραγωγής στο σκληρό σιτάρι. Είναι πολλές οι παράµετροι που θα παίξουν ρόλο για πώς θα διαµορφωθούν οι τιµές, τις οποίες θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη, πριν κάνει µια εµπορική πράξη», εξηγεί στην Agrenda ο Μιλτιάδης Χαρένης, από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής.

Ο πολύπειρος παραγωγός, που συνήθως αποκωδικοποιεί εύστοχα τα µηνύµατα από τον διεθνή περίγυρο, θεωρεί πως ακόµη είναι νωρίς για να βγουν συµπεράσµατα, καθώς µόλις που ξεκινά το αλώνι. Ωστόσο, διαβλέπει ένα καλύτερο εµπορικό άνοιγµα από ό,τι έδωσε το εµπόριο τέτοια εποχή πέρυσι στο ελληνικό σκληρό σιτάρι και βασίζει αυτή την πρόβλεψή του και στο γεγονός ότι φέτος, συν τοις άλλοις, η παραγωγή µας στο κριθάρι αναµένεται να είναι µειωµένη πανελλαδικά και µόλις το συνειδητοποιήσει αυτό το εµπόριο θα «τσιµπήσει» η τιµή του προϊόντος και πιθανότατα θα παρασύρει ανοδικά και το σκληρό σιτάρι.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 967 της Agrenda
 

«Αρπαγµένα» τα χωράφια σε Χαλκιδική, Ανατολική Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Ενόψει της έναρξης των αλωνιών, πάντως, η εικόνα που έχει ο Γιάννης Πύρρος, ιδιοκτήτης επιχείρησης συγκέντρωσης και εµπορίας σιτηρών µε έδρα στη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής, για την παραγωγή σκληρού στο νοµό, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Τα χωράφια στις περισσότερες περιοχές, όπως τονίζει, είναι «αρπαγµένα» από την παρατεταµένη ανοµβρία της άνοιξης και προβλέπεται πως οι αποδόσεις τους, σε κάποιες περιπτώσεις, θα κινηθούν σε πολύ χαµηλά στάνταρντς για τη Χαλκιδική, της τάξης των 100 – 150 κιλών ανά στρέµµατα. «Εξαίρεση αποτελεί το πρώτο πόδι, στην περιοχή της Κασσανδρείας, όπου είχαµε λίγες βροχές το Μάρτιο και τον Απρίλιο και φαίνεται ότι οι αποδόσεις θα ξεπεράσουν τα 400 κιλά το στρέµµα στο σκληρό», λέει ο κ. Πύρρος.

Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση για τα χωράφια στο ∆ήµο Προποντίδας Χαλκιδικής και ο παραγωγός ∆ηµήτρης Παπαδάκης, µε τον οποίο επικοινωνήσαµε λίγες ηµέρες πριν ξεκινήσει το αλώνι. «Οι πολύ υψηλές θερµοκρασίες του Απριλίου, που ξεπέρασαν ακόµη και τους 30 βαθµούς Κελσίου, σακάτεψαν τα δηµητριακά, τόσο τα σιτάρια, όσο και τα κριθάρια, που καλύπτουν µια συνολική έκταση της τάξης των 80.000 στρεµµάτων στην περιοχή», σηµείωσε ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε πως η απώλεια παραγωγής δείχνει πως θα ξεπεράσει το 40% - 50%.

Όσο για την τιµή των προϊόντων, ο παραγωγός εξέφρασε την εκτίµηση πως στο σκληρό θα κινηθεί γύρω στα 30 λεπτά το κιλό και στο κριθάρι περί τα 22 λεπτά (σ.σ. τα συµβόλαια στο βυνοποιήσιµο είναι στα 21 λεπτά το κιλό), αλλά έσπευσε να τονίσει πως «σε αυτά τα επίπεδα και µε τις µειωµένες αποδόσεις της φετινής χρονιάς, η καλλιέργεια δεν βγαίνει οικονοµικά. Ειδικά στο κριθάρι, µε το κόστος παραγωγής να διαµορφώνεται στα 80 ευρώ το στρέµµα, θα µπούµε µέσα και κατά περίπου 20 ευρώ το στρέµµα».

Ζηµίες από τη ξηρασία καταγράφονται και στο αγρόκτηµα Επανοµής στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. «Πολλά χωράφια κάηκαν. Αν και είναι νωρίς ακόµη να εκτιµήσουµε, καθώς το αλώνι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, φαίνεται πως η απώλεια από την ανοµβρία θα είναι τουλάχιστον 20%. Υπάρχουν ωστόσο και καλά χωράφια, ιδίως όπου έγιναν επισταµένες καλλιεργητικές φροντίδες», δηλώνει ο παραγωγός Βασίλης Μαυροσκάς.

Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Εκεί ο συνδυασµός της παρατεταµένης ανοµβρίας την άνοιξη, µε τη χρήση, σε µεγάλο µέρος του τοπικού κάµπου, ενός νέου ζιζανιοκτόνου, έχουν φέρει τα πάνω – κάτω στην καλλιέργεια των σιτηρών. «Η απώλεια παραγωγής είναι τεράστια σε πολλά χωράφια, ιδίως εκείνα που ραντίστηκαν µετά το αδέλφωµα. Τα φυτά σοκαρίστηκαν. Μιλάµε για ζηµιά που φτάνει σε ποσοστό πάνω από 60%-70% σε σύγκριση µε µια κανονική χρονιά. Όσοι µπόρεσαν και έκαναν ένα – δύο ποτίσµατα κατάφεραν και διόρθωσαν λίγο την κατάσταση, περιορίζοντας την απώλεια στο 40%, αλλά και πάλι είναι µεγάλη η ζηµιά», µας είπε ο παραγωγός Σπύρος Κουτσµανής.

Πειραγµένα χωράφια σιτηρών από τη ξηρασία καταγράφονται και στις Σέρρες. Σύµφωνα µε τον παραγωγό Γιώργο Κούτλα, από την Αλιστράτη, η µείωση των αποδόσεων, λόγω της ανοµβρίας, υπολογίζεται πως θα κυµανθεί στο 30%-40%. «Όσα χωράφια ποτίστηκαν κάτι θα κάνουν, τα υπόλοιπα είναι δύσκολα», αναφέρει ο παραγωγός, διευκρινίζοντας πως στον κάµπο της περιοχής κυριαρχεί το σκληρό σιτάρι, ενώ το µαλακό και το κριθάρι καλύπτει µικρό µέρος των καλλιεργούµενων εκτάσεων.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από Ξάνθη, Κιλκίς και Βόρειο  Έβρο

Στο σιτοβολώνα του Κιλκίς, όπου τα αλώνια στα σκληρά αναµένεται να ξεκινήσουν µετά τις 10-15 Ιουνίου, η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική, τόσο στα χωριά του πρώην δήµου Χέρσου, όσο και στην πιο εύφορη γη του ∆ήµου Παιονίας. «Μέχρι τώρα πάµε πολύ καλά. Τα χωράφια µε τα σιτάρια µας τα πρόλαβαν οι βροχές και γέµισε το στάχυ τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις µετά το τέλος του µήνα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να υποβαθµιστεί η ποιότητά τους», τονίζει στην Agrenda ο Θωµάς Καρυπίδης, από τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Παιονίας.

Το θέµα είναι να δούµε τι θα γίνει µε τις τιµές, λένε οι παραγωγοί 

Ο ίδιος υπολογίζει πως µε την εικόνα που έχουν σήµερα τα σκληρά, οι αποδόσεις στον κάµπο της Παιονίας και στο Πολύκαστρο, θα πάνε πάνω από 400- 500 κιλά το στρέµµα «Το θέµα είναι να δούµε τί θα γίνει µε τις τιµές, για τις οποίες επικρατεί µεγάλη σιωπή», ανέφερε.

Και στα κτήµατα όµως που βρίσκονται από την άλλη πλευρά, στο ∆ήµο Χέρσου, µε εξαίρεση κάτι λίγα όψιµα στάρια στα ορεινά, η εξέλιξη της καλλιέργειας µέχρι τώρα είναι πολύ καλή και όπως µας ενηµέρωσε ο παραγωγός Φίλιππος Κοτανίδης «δείχνει πως η παραγωγή θα υπερβεί τα 250 κιλά το στρέµµα, έναντι των 150-200 κιλών, που κυµαίνεται κατά κανόνα η απόδοση των σκληρών στην περιοχή µας».

Αρχές Ιουνίου τα αλώνια στην Ξάνθη

Σε καλή κατάσταση, επί του παρόντος, είναι τα σιτηρά και στην περιοχή της Ξάνθης, όπου προγραµµατίζεται έναρξη των αλωνιών περί τις αρχές Ιουνίου, µε τις θεριζοαλωνιστικές να ξεκινούν από τα κριθάρια και τα πρώιµα σκληρά.

«Είχαµε µια – δυο βροχούλες που έπεσαν έγκαιρα στο νοµό και κράτησαν τα χωράφια ζωντανά. Στα προσεγµένα σκληρά οι αποδόσεις αναµένεται να κυµανθούν στα 500 κιλά το στρέµµα και στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν και τα λίγα µαλακά που έχει η περιοχή µας», εξηγεί ο παραγωγός Γιώργος Καραγιαννίδης από την Εξοχή της Ξάνθης.

Καλύτερη εικόνα στα συµβολαιακά για ζυθοποιήση κριθάρια από τα κτηνοτροφικά

 Όσο για τα κριθάρια, ο ίδιος αναφέρει ότι «κάποια χωράφια θα ξεπεράσουν τα 500 κιλά το στρέµµα, µε εκείνα που καλλιεργούν συµβολαιακά για ζυθοποιήση να έχουν καλύτερη εικόνα από ό,τι τα κτηνοτροφικά».

Αύξηση εκτάσεων κατά 30%-35% στην Ορεστιάδα και το ∆ιδυµότειχο

Εξαιρετική εικόνα παρουσιάζουν τα σιτηρά στην επαρχία Ορεστιάδας και ∆ιδυµοτείχου, στο βόρειο Έβρο, όπου το σκληρό καλύπτει περί το 95% του τοπικού κάµπου και φέτος µάλιστα αύξησε τις εκτάσεις του κατά 30%-35%.

«Όπου και να γυρίσεις το βλέµµα σου στον κάµπο βλέπεις σιτηρά. Τα χωράφια αγγίζουν το τέλειο. Τα πρόλαβε η βροχή της 18ης Απριλίου κι έπεσαν και άλλα 2 χιλιοστά πριν από λίγες ηµέρες, µε αποτέλεσµα τα φυτά να εξελιχθούν ιδανικά. Το σκληρό είναι λίγο πριν το δέσιµο, είναι φουσκωµένα τα στάχυα και πάµε για µια πολύ καλή χρονιά, ενώ το λιγοστό κριθάρι έχει ήδη µια εβδοµάδα που έγινε σπυρί», περιγράφει ο Γιώργος Γκαρελίδης, γεωπόνος από την περιοχή, ο οποίος εκτιµά πως η απόδοση κατά µέσο όρο, για τα σκληρά στάρια, θα κινηθεί στα επίπεδα των 500 κιλών ανά στρέµµα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία