BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ακούνητη μένει η Φότζια για 5η εβδομάδα, αλώνια με αέρα το σκληρό σιτάρι

Κολλημένη εδώ και ένα μήνα στα 350-355 ευρώ ο τόνος για την α’ ποιότητα και στα 325-330 ευρώ για την δεύτερη ποιότητα βρίσκεται η Φότζια, εν απουσία εξελίξεων που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν για την ώρα νέο ανοδική κίνηση. Σταθερότητα παρουσιάζουν και οι τιμές σε Μπολόνια και στο λιμάνι του Λα Ροσέλ, όπου η πρώτη ποιότητα παραμένει στα 335-340 ευρώ και 340 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα.

sitari_site_telh_maiou

Γιάννης Ρούπας

2084
0

Ακούνητη μένει η Φότζια για 5η συνεχή εβδομάδα, αλώνια με αέρα το σκληρό σιτάρι

Όπως δείχνει η πορεία των πραγμάτων, οι δείκτες στο σκληρό έχουν από καιρό αφομοιώσει τις  ανησυχίες για το μέγεθος της επόμενης σοδειάς, κάτι που έγινε συγκεκριμένα μέσα Μαρτίου με μέσα Απριλίου, όταν η Φότζια πήρε 11%, σκαρφαλώνοντας για την fino ποιότητα από τα 320 ευρώ στις 20 Μαρτίου, στα 355 ευρώ ο τόνος στις 17 Απριλίου, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τη τελευταία λίστα της Φότζια, τα ποιοτικά στάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% διαμορφώνουν τιμή αποθήκης εμπόρου στα 350-355 ευρώ/τόνο. Επίσης για τη 2η ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%, τιμή αποθήκης εμπόρου 320-325 ευρώ/τόνο. Το Biologico διαμορφώνεται στα 375-380 ευρώ/τόνο. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 967 της Agrenda


Φαίνεται λοιπόν, πως παρά τις ανησυχίες  σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, η αγορά δείχνει σίγουρη για το καλό μέγεθος της επόμενης συγκομιδής σκληρού και βρίσκεται σε ισορροπία. Τα περισσότερα στρέμματα με σκληρό σιτάρι σε ΗΠΑ και Καναδά και οι εκτιμήσεις για αυξημένη παραγωγή στην Τουρκία αντισταθμίζουν τις προβλέψεις για προβληματική σοδειά σε Βόρεια Αφρική και Ιταλία ενώ αστάθμητος παράγοντας αποτελεί η δυναμική της προσφοράς από τη Μαύρη Θάλασσα (Ρωσία, Ουκρανία).

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, κουβεντιάζεται για εξαγωγή η νέα σοδειά περί τα 310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τις µέτριες ποιότητες, ενώ παράλληλα φορτώνονται τις τελευταίες μέρες συµβόλαια φετινής σοδειάς µε 300 ευρώ για τις χαμηλές ποιότητες. Όπως έχει καταγράψει η Agrenda και το Agronews, είναι πιθανό ένα τσίμπημα της τιμής στο σκληρό που θα κάνει κανόνα τα 31 λεπτά το κιλό, κάτι που ίσως διευκολυνθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη μείωση στις εκτιμήσεις για την επερχόμενη σοδειάς σε σιτάρι και κριθάρι (μείον 900.000 τόνους για το σιτάρι και μείον 500.000 τόνους για το κριθάρι αντίστοιχα). Να σημειωθεί πως μειωμένες είναι και οι αποδόσεις εγχωρίως στο κριθάρι, στοιχείο που θα μπορούσε να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Στο κριθάρι πάντως, ως βάση για πολλούς μπαίνουν τα 22 λεπτά. Στις ευρωπαϊκές αγορές, το κτηνοτροφικό κριθάρι για άμεση παράδοση παίζει από 22-23 λεπτά το κιλό (220-230 ευρώ ο τόνος).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία