BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Εφικτά τα 30 λεπτά τώρα στο σκληρό, ενισχυμένη η θέση των παραγωγών

Πιο σύνθετο από κάθε άλλη φορά µοιάζει αυτές τις µέρες το παιχνίδι της αγοράς στο σκληρό σιτάρι, όπου οι παραγωγοί έχουν µεν τη δύναµη στα χέρια τους, ωστόσο το εµπόριο βρίσκει τον τρόπο να κάνει τα δικά του.

times-sklhro-iounios-arxes

Γιάννης Πανάγος

3098
3

Εφικτά τα 30 λεπτά τώρα στο σκληρό σιτάρι, ενισχυμένη η θέση των παραγωγών

Η δύναµη των παραγωγών ξεκινάει από τις καλές ποιότητες που φαίνεται να βγαίνουν από τις πρώτες κοπές, κυρίως σε Στερεά και Θεσσαλία, µε τις στρεµµατικές αποδόσεις βέβαια, να µην είναι και τόσο ικανοποιητικές. Αντίθετα, βορειότερα και µέχρι τον Έβρο, όπου η πρωιµότητα επιτρέπει ήδη στις κοµπίνες να µπουν στα χωράφια, τα πράγµατα είναι ακόµα καλύτερα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 969 της Agrenda


Όπως γράφει εδώ και εβδοµάδες η Agrenda, φέτος η ζήτηση των αγοραστών έρχεται νωρίς, χωρίς να είναι βέβαιο το πως θα εξελιχθεί στη συνέχεια. Αυτό δεν σηµαίνει ότι οι αγοραστές είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν όσο - όσο. Μια αφετηρία από τα 28 λεπτά το κιλό θεωρείται πολύ λογική, µε βάση τη σηµερινή εικόνα και των διεθνών αγορών, ωστόσο χρειάζεται επιδέξιος χειρισµός και από την πλευρά των παραγωγών και των οργανώσεών τους, τουλάχιστον όπου αυτές υπάρχουν. Στην Ορεστιάδα για παράδειγµα, παρότι είναι πολύ νωρίς, η εκεί Ενώση προετοιµάζεται µεθοδικά µε στόχο να βγάλει όσο νωρίτερα γίνεται τις δηµοπρασίες. Βέβαια, θα πρέπει πρώτα να συγκεντρωθεί η παραγωγή και να αξιολογηθούν οι ποιότητες. Ωστόσο, κανείς δεν θέλει οι δηµοπρασίες να συµπέσουν µε τις παρτίδες που ενδεχοµένως να ρίξει στην αγορά αργότερα η Τουρκία και πιο µετά ο Καναδάς.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το «κόλπο» που πάει να στηθεί φέτος από το εµπόριο, λέει προκαταβολή 25 λεπτά και φιξάρισµα τιµής τον Σεπτέµβριο. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο, η προκαταβολή να φαίνεται καλή, αλλά τον Σεπτέµβριο να µην υπάρχει συµπληρωµατική τιµή, αν η διεθνής αγορά παρουσιάσει σηµάδια υποχώρησης.

Γι’ αυτό, καλό είναι ένα σηµαντικό µέρος της παραγωγής να διατεθεί µε κλειστή τιµή που επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς σήµερα. Ειδικά οι µεγάλοι παραγωγοί έχουν σ’ αυτή τη φάση την ευκαιρία να διαπραγµατευτούν την παραγωγή τους από πλεονεκτική θέση. Αν µπορέσει να γίνει ανάλογη διαπραγµάτευση και από κάποιες αξιόλογες οργανώσεις παραγωγών, τότε η αγορά µπορεί να ξεκινήσει καλά και κοντά στα 30 λεπτά.

Ανεβαίνει το κριθάρι από τα 18 στα 20 και βλέπει τα 22 λεπτά

Έπιασε τα 20 λεπτά και κοιτάει πλέον προς τα 22 λεπτά το κιλό το κτηνοτροφικό κριθάρι, αφού σιγά σιγά γίνεται ολοένα και πιο προφανές πως τα κιλά, που µαζεύονται από τα χωράφια είναι σηµαντικά λιγότερα του αναµενόµενου. Σε πολλές περιπτώσεις στη Θεσσαλία, όπου οι παραγωγοί ευελπιστούσαν να πιάσουν 500 και 600 κιλά κριθάρι στο στρέµµα, η απόδοση περιορίστηκε στα 300-350 κιλά, λόγω υψηλών θερµοκρασιών και λίγων βροχών το κρίσιµο διάστηµα Μαρτίου-Απριλίου, ενώ από πολλές περιοχές ακούγεται πως η ποσότητα που συλλέγεται είναι γενικώς µειωµένη από 20 έως 25%. Στο βυνοποιήσιµο κριθάρι, τα συµβόλαια ζυθοποιίας µένουν ως έχουν στα 20-22 λεπτά το κιλό.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

09-06-2024 18:40THEODOR

Κάνεις οτι μπορείς και εσύ ,στην προσπάθεια να κρατήσετε χαμηλά τις τιμές.....εμάς ομως τους παραγωγούς μας ρωτάει κανείς αν βγάζουμε κέρδος με 0,30 λεπτά ;;;;;;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία