BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με αγορά στα 30 λεπτά και το εμπόριο επιμένει για ανοιχτά στο σκληρό

Στη μεθοδευμένη άρνηση του εγχώριου εμπορίου να ανακοινώσει φέτος τιμή για το σκληρό σιτάρι, σκοντάφτει η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, με την επίσημη πολιτεία να κάνει τα στραβά μάτια, σε πείσμα των νόμων που ψηφίζονται κάθε τόσο από τη Βουλή για την αντιμετώπιση περιπτώσεων που αφορούν σε εναρμονισμένη πρακτική τιμών και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

times-sklhro-sitari-iounios_2

Γιάννης Πανάγος

46
2

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι καλλιεργητές που έχουν τον τρόπο να αποθηκεύσουν σε ασφαλείς χώρους την παραγωγή τους, έχουν βάλει σημαντικές ποσότητες μέσα, στοιχείο το οποίο θα παίξει κι αυτό το ρόλο του στη διαμόρφωση των τιμών στη συνέχεια.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μόνο κάποιους μύλους να πληρώνουν στο χέρι τα 30 λεπτά για το σκληρό σιτάρι πρώτης ποιότητας νέας σοδειάς, ενώ το εμπόριο αρνείται πεισματικά να κόψει τιμή, παίζοντας με ανοιχτές τιμές και σε κάποιες περιπτώσεις με κάποια προκαταβολή και δέσμευση για κλείσιμο τιμής το Σεπτέμβριο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 969 της Agrenda


Εν τω μεταξύ, κακή εντύπωση έχει κάνει στις τάξεις των παραγωγών η πρωτοβουλία της ΕΑΣ Βόλου να ανακοινώσει για τις παραδόσεις προϊόντων από τα μέλη της, προκαταβολή μόλις 22 λεπτά για το σκληρό σιτάρι και 16 λεπτά για το κριθάρι. Παρά το γεγονός ότι όπως κάθε χρόνο η Ένωση έχει τη βούληση να καταβάλει συμπληρωματική τιμή, με βάση την τελική εκκαθάριση, το χαμηλό επίπεδο στο οποίο ορίζεται η προκαταβολή είναι κάτι που δεν διευκολύνει τη θέση του παραγωγού, γενικότερα στην εγχώρια αγορά.

Στο μεταξύ, η διαδικασία του αλωνισμού οδεύει προς ολοκλήρωση στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι αποδόσεις στο σκληρό δείχνουν εν γένει καλύτερες απ’ ότι εκτιμούσαν πριν λίγο καιρό οι παραγωγοί, ενώ οι ποιότητες αγγίζουν κορυφαία επίπεδα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ζήτηση που θα έχουν το επόμενο διάστημα τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές.

Ακόμα και στη Τουρκία το σκληρό βγαίνει ψηλά

Στη γειτονική Τουρκία, σύμφωνα με το ενημερωτικό Δελτίο που δημοσιεύει η Τουρκική Αρχή Σιτηρών (ΤΜΟ στα αγγλικά), η μέση τιμή εξαγωγής σκληρού σίτου διαμορφωνόταν 11 Ιουνίου στα 280,3 δολάρια ο μετρικός τόνος (261,4 ευρώ ο τόνος) και για το κριθάρι στα 209,6 δολάρια ο μετρικός τόνος (195,43 ευρώ ο τόνος). 

Tα ιταλικά κέντρα εμπορίας σίτου τηρούν σιγή ασυρμάτου και αυτή την εβδομάδα και περιμένουν κλασικά να αλωνιστεί η πλειονότητα της νέας σοδειά και να ζυγίσουν ποσότητες ανά ποιότητα, πριν αρχίσουν να βγάζουν τιμές. Μόνες μεταβολές, οι οποίες πιθανότατα προήλθαν από τις εξελίξεις σε άλλα αγροτικά εμπορεύματα  και δεν συνδέονται άμεσα με την αγορά σκληρού σιταριού, ήταν η εβδομαδιαία απώλεια 1,13% στο δείκτη SEDWI (α’ ποιότητα)  του Euronext -που υποχώρησε από το 348,70 στο 344,74- και η υποχώρηση κατά 5 ευρώ ο τόνος στα 335 ευρώ ο τόνος για τα στα συμβόλαια παράδοσης νέας σοδειάς Ιουλίου στο λιμάνι του Λα Ροσέλ.  

Σταμάτησε το πτωτικό σερί στα αγροτικά εμπορεύματα

Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στα αγροτικά εμπορεύματα μετά από 10 μέρες που κυριαρχούσε το κλείσιμο θέσεων μετά την επίτευξη πολύμηνων υψηλών σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια και κριθάρι. 

Σε ότι αφορά το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι, η σημαντικότερη πίεση ήρθε μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας πως αναστέλλει τις εισαγωγές δημητριακών από 21 Ιουνίου μέχρι 15 Οκτωβρίου. 

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει κυρίως την αγορά της Μαύρης Θάλασσας, από όπου προέρχεται το 60-75% του σίτου και κριθαριού που μεταποιεί ή μεταπουλά η Τουρκία. Όμως, η μικρότερη ζήτηση φέρνει και ανακατεύθυνση της φρέσκιας ρωσικής σοδειάς από Ιούλιο προς τα μεσογειακά λιμάνια της Ευρώπης και δη της Βόρειας Αφρικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει δασμό 95 ευρώ ο τόνος στα ρωσικά δημητριακά από 1η Ιουλίου, καθιστώντας μη συμφέρουσα την αγορά τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι υπόλοιπες χώρες εμποδίζονται από το να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, με αποτέλεσμα να υποχρεώνουν τους ευρωπαίους να ρίξουν τις απαιτήσεις τους. 

Η αισθητή υποχώρηση που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες έφερε τις τιμές στο κριθάρι στα 185-190 ευρώ ο τόνος στο Ρουέν (-30 ευρώ), το μαλακό σιτάρι στα 240-245 ευρώ ο τόνος (-25 ευρώ) και το καλαμπόκι στα 215-220 ευρώ ο τόνος (-10 ευρώ) την Τρίτη 11 Ιουνίου. 

Η αγορά κρατά στάση αναμονής, καθώς αυτή την εβδομάδα δημοσιεύονται τρεις εκθέσεις με ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, αναμένεται πρώτη στις 12 Ιουνίου η μηνιαία έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (WASDE), και αντίστοιχα άλλες 2 εκθέσεις από το γαλλικό FranceAgriMer και το βραζιλιάνικο CONAB.

Επίσης, η αγορά περιμένει να αποτιμήσει και το μέγεθος της ρωσικής σοδειάς, καθώς ο ζεστός καιρός και η ξηρασία παραμένει στα νότια της χώρας, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να περιμένουν εκ νέου μείωση της σοδειάς ακόμα και κάτω από 80 εκατ. τόνους. Να σημειωθεί εδώ πως πριν δύο μήνες οι επίσημες προβλέψεις του ρωσικού IKAR έβλεπαν παραγωγή 91 εκατ. τόνων σίτου, νούμερο που περιορίστηκε στους 83,5 εκατ. τόνους  το Μάιο. Στις 7 Ιουνίου, η Ρωσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε άλλες 10 περιοχές στα νότια, λόγω ζημιάς από τους παγετούς του Μαΐου. 

Στην καταρχήν σταθεροποίηση στα αγροτικά εμπορεύματα συνέβαλλε και η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου μετά από έκθεση της Goldman Sachs περί ποσοτικού ελλείμματος μέχρι να βγει το καλοκαίρι, μετά τις σημαντικές απώλειες της περασμένης βδομάδας. 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

12-06-2024 13:41Παναγο πες αλεύρι

Ξέρετε γιατί δεν ανακοινώνουν τιμή;; Γιατί η τιμή τους είναι 0.40€+ και θέλουν όλο το κέρδος δικό τους... Αλλα πες αλεύρι...

Απάντηση

12-06-2024 12:52Η ταφοπλακα

Του πρωτογενους τομέα είναι οι ανοίχτες τιιμεςι προιοντων. Γιατί κατβασατε το σχολιο ; εθιξε κάποιους;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία