BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Λίγο χαμηλότερα, στα 342 ευρώ άνοιξε η Φότζια, σε ισχύ τα 30 λεπτά το κιλό

Στο στέρεο έδαφος της Φότζια πατάει πλέον η συζήτηση για τα 30 λεπτά και άνω για το ελληνικό σκληρό σιτάρι, με το ιταλικό κέντρο εμπορίας να δίνει στη συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου τιμή στα 342 ευρώ ο τόνος για τα συμβόλαια στη πρώτη ποιότητα, σε έναν βηματισμό παράλληλο με το 2023.

sitira-times-20-6

Γιάννης Ρούπας

6610
3

Λίγο χαμηλότερα, 342 ευρώ άνοιξε η λίστα της Φότζια,  σε ισχύ 30 λεπτά το κιλό 

Σπάζοντας μια παράδοση αρκετών ετών, το εμπορικό κέντρο δημοσίευσε λίστα τιμών στις δύο αντί για τρεις εβδομάδες που αναμενόταν και μόνο για την πρώτη ποιότητα. Βέβαια, η λίστα είναι μόνο κατά το ήμισυ συμπληρωμένη και επικαιροποιεί την τιμολόγηση αποκλειστικά στην πρώτη ποιότητα Fino και όχι τις αμέσως χαμηλότερες κατηγορίες buono mercantile και mercantile.

Συγκεκριμένα, η τιμή των 350-355 ευρώ ο τόνος που παρέμενε ως είχε από 17 Απριλίου, τροποποιείται στα 337-342 ευρώ ο τόνος τιμή αποθήκευσης εμπόρου. Αυτή η υποχώρηση της τάξης των 13  ευρώ ο τόνος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τη συνέχεια, αφού το ελεύθερο εμπόριο υπολόγιζε μέχρι πρόσφατα αφετηρία στα 320-325 ευρώ για την πρώτη ποιότητα και στο όριο των 300 ευρώ για τη δεύτερη, ώστε να δικαιολογήσει τα 26-27 λεπτά στις τιμές μέρας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 970 της Agrenda


Οι νέες συνθήκες, ειδικά αν η επικαιροποίηση στις 26 Ιουνίου φέρει εκ νέου άνοδο στη Σ1 ποιότητα με πλήρη λίστα αυτή τη φορά, δικαιολογούν ακόμα καλύτερες τιμές πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό κλειστά στο χέρι. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι πολύ πιθανό το ελεύθερο εμπόριο να ανοίξει κάπως οργανωμένα τα χαρτιά του τις επόμενες μέρες, αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι περισσότεροι θα προβούν σε ανάρτηση τιμής μέρας στις 27-28 Ιουνίου, ώστε να έχουν μετρήσει ξανά πρώτα την όποια δυναμική ανόδου αναπτύξουν οι τιμές στην Ιταλία.

Πάντως, τα 342 ευρώ της Φότζια σήμερα, αντιστοιχούν στα μέρη μας ακατέβατα 29 λεπτά το κιλό στα Σ1 στάρια, στην τιμή δηλαδή που φιξάρουν τις καλές ποιότητες σήμερα αρκετές ενώσεις και συνεταιρισμοί παραγωγών.  Για την ιστορία, πέρυσι μέσα στον Ιούλιο οι τιμές για την πρώτη ποιότητα τσίμπησαν 45 ευρώ ο τόνος στη Φότζια και ο μήνας έκλεισε στα 385 ευρώ ο τόνος. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Όλα συνηγορούν για πάνω  από 30 λεπτά στο σκληρό  σιτάρι, άριστη η ποιότητα, ως τις 26 Ιουνίου «σπάει»  τη σιωπή της και η Φότζια

Ως βάση και όχι ως οροφή, δείχνει να αντιμετωπίζεται μέχρι τώρα από τους συντελεστές της αγοράς η τιμή των 30 λεπτών το κιλό για το σκληρό σιτάρι νέας εσοδείας. Κι αυτό, παρά τις τεχνικές «βουβής διαπραγμάτευσης» που θέλει να μεταχειρίζεται το ιδιωτικό εμπόριο, προκειμένου να περιορίσει από νωρίς τις απαιτήσεις των παραγωγών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, οι ποιότητες στα σκληρά σιτάρια της Ελλάδας είναι κορυφαίες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν αποκλείεται φέτος ακόμα και διαφοροποίηση της τιμής για τα ελληνικά σιτάρια προς τα πάνω, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση από τις μεγάλες βιομηχανίες ζυμαρικών.

Ανεξάρτητα από το τι κάνει μέχρι στιγμής το ιδιωτικό εμπόριο, μια διαφορετική τακτική φαίνεται να υιοθετούν κάποιες από τις εναπομείνασες οργανώσεις των παραγωγών, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ» να προσφέρει ήδη στο χέρι του παραγωγού 29 λεπτά το κιλό ως επιλογή για φιξάρισμα. Αν και όπως εξηγεί στο Agronews ο πρόεδρος Γιώργος Ανέστης, αυτό δεν προτείνεται ως επιλογή, καθώς μέσα Ιουλίου οι τιμές στο σκληρό θα πατήσουν τα 32 λεπτά και ίσως κινηθούν κοντά στα περσινά υψηλά των 35-36 λεπτών το κιλό. 
Ο έμπειρος συνεταιριστής διευκρινίζει πως τα 29 λεπτά μοιάζουν περισσότερο με «τιμή ανάγκης» παρά με «τιμή ημέρας», δεδομένης της εικόνας στις διεθνείς αγορές  αλλά και τις  κορυφαίες ποιότητες που καταγράφονται για τα στάρια που έχουν παραδοθεί στον Συνεταιρισμό. 

«Παραλαμβάνουμε με προκαταβολή 20 λεπτά στο σκληρό, όμως πάντα κάνουμε διαγωνισμό στα τέλη Ιουλίου, κερδίζουμε το μέγιστο από πλευράς τιμής και μέχρι 10 Αυγούστου έχουμε πληρώσει τους παραγωγούς. Αυτό το μοντέλο λειτουργεί και μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους στα 19 εκ των 20 ετών που ακολουθούμε αυτή τη στρατηγική. Πέρυσι για παράδειγμα πιάσαμε έτσι 36,5 λεπτά το κιλό, όταν είχαμε ανωμαλίες από άποψη ποιότητας. Φέτος που στην περιοχή το 90% είναι Σ1 ποιότητα, γιατί να μην τα πάρουμε τα ίδια;» διερωτάται ο πρόεδρος του «ΑΙΧΜΕΑΣ». 

Από την άλλη, το ελεύθερο και κατά κάποιο τρόπο οργανωμένο εμπόριο, σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα εμπορικά κέντρα της Ιταλίας, περιμένει τα πρώτα κλεισίματα συμβολαίων των ιταλικών οίκων,  προκειμένου να «κόψει» τις πρώτες επιταγές με αντίστοιχη τιμή για τα σιτάρια νέας εσοδείας. Προς το παρόν, κάποιοι διαρρέουν πως θα παραλαμβάνουν από 28 λεπτά το κιλό, όταν, μέχρι πριν από λίγες μέρες διέδιδαν ότι θα ξεκινήσουν από 26-27 λεπτά.

Ειδικά μετά την πρωτοβουλία της Τουρκίας να μην εξάγει σε τιμή κάτω από 330 ευρώ ο τόνος λιμάνι τους, ο πήχης έχει ανέβει και στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, από την περασμένη κιόλας εβδομάδα, το ρεπορτάζ του Agronews κάνει λόγο για γνωστή εμπορική οικογένεια των Φαρσάλων που αγοράζει µε 30 λεπτά το κιλό και στο χέρι. 

Από 27 Ιουνίου τοποθετούνται τα εμπορικά σπίτια της Θεσσαλίας

Ακούγεται όλο και πιο δυνατά πως οι πρώτες τιμές ημέρας θα ανακοινωθούν την επόμενη από τη δημοσίευση της νέας λίστας τιμών στη Φότζια για τη σοδειά 2024/25 και λίγες μέρες μετά την Μπολόνια. Κάτι που μάλλον δείχνει πως το εγχώριο εμπόριο θα τρέξει να κλείσει ποσότητες στην τιμή που θα δώσουν οι Ιταλοί και έπειτα θα έρθει να ανακοινώσει τα καθέκαστα στα μέρη μας…νίπτοντας τα χείρας του.

Μια αναδρομή στο αρχείο της Φότζια επιτρέπει και μία ημερολογιακή προσέγγιση των εξελίξεων. Για παράδειγμα τις δύο περασμένες χρονιές, η σιωπή στο ιταλικό κέντρο διήρκησε 3 εβδομάδες (από 7/6 έως 27/6 το 2023 και από 1/6 έως 21/6 το 2022). Φέτος, η Φότζια σίγησε στις 5 Ιουνίου, που σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε επικαιροποίησή της στις 26 Ιουνίου. Βάσει ρεπορτάζ, οι πρώτες κλειστές τιμές του ελεύθερου εμπορίου θα ανακοινωθούν στα τέλη της επόμενης βδομάδας (27-28 Ιουνίου). 

Πάντως, λόγω του γενικότερου κλίματος που προκαλεί οργανικά η συγκομιδή, αλλά και το δυσμενές για την ώρα διεθνές περιβάλλον, παρατηρείται πίεση στα αγροτικά εμπορεύματα που για πρώτη φορά άγγιξε την αγορά στο σκληρό σιτάρι. Ενδεικτικά, οι τιμές εξαγωγής στο γαλλικό λιμάνι του Λα Ροσέλ έχασαν 15 ευρώ ο τόνος αρχές της εβδομάδας, διαμορφούμενες στα 320 ευρώ ο τόνος, όσο δηλαδή και η τιμή εξαγωγής στην Ισπανία. Μένει να φανεί σε τι επίπεδα θα κινηθούν οι ιταλικές λίστες την επόμενη βδομάδα, ώστε να μπορεί να γίνει πλέον η συζήτηση για τις τιμές από άλλη (και πιο χειροπιαστή) βάση. 

 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-06-2024 14:54Βλαδίμηρος

Τί μας λέτε πάλι !!! Εδώ Πουλιέται 300€ μέσα στο πλοίο το σκληρό, και ως γνωστό, δεν πάει μόνο του από το χωράφι κατευθείαν !!! Έχει 40€ έξοδα ! Άρα 26 το πολύ για μας ! Και άμα πέσει λίγο… (λόγω Τουρκίας Ισπανίας κλπ) στα 280€ στο πλοίο … θα πληρώνουν 24 !!! Με φότζια 340 … πάνω από 25 λεπτά δεν πρόκειται να πάρουμε ! Πέρσι μπήκαν οι έμποροι μέσα Φέτος θα μπούμε εμείς …

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία