BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πιέζει τις τιμές η Τουρκία στο σκληρό, κάτω από 30 λεπτά το ελληνικό σιτάρι

Σε δύσκολη εξίσωση για όλους διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες η αγορά στο σκληρό σιτάρι, καθώς μέχρι στιγμής η ελληνική τιμή εξαγωγής δεν καταφέρνει να σπάσει ανοδικά τα 310 ευρώ ο τόνος, καθώς οι Τούρκοι βγαίνουν όλο και πιο δυνατά στην ιταλική αγορά με προσφορές από 10-20 ευρώ ο τόνος κάτω από το πλαφόν τιμής εξαγωγής που έθεσε 12 Ιουνίου η δικιά τους Αρχή Σιτηρών (ΤΜΟ), στα 335 ευρώ ο τόνος.

katw-apo-30-lepta-to-sklhro

Γιάννης Ρούπας

100
9

Πιέζει όπως πέρυσι τις τιμές στο σκληρό η Τουρκία, κάτω από τα 30 λεπτά το ελληνικό

Αυτό που συζητιέται πολύ είναι πως στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν συνήθως εκείνος που ανακοίνωνε τις παρεμβατικές πολιτικές, προς δική του πολιτική ενδυνάμωση. Στην περίπτωση του σκληρού σίτου φέτος όμως, η ανακοίνωση ήταν λιτή και προήλθε από το γραφείο τύπου της TMO, ενώ η είδηση δεν παίχτηκε πολύ στα τουρκικά ΜΜΕ. Οι εξελίξεις των τελευταίων 10 ημερών ίσως δείχνουν πως η Τουρκία δεν είναι σοβαρά διατεθειμένη να κρατήσει τις τιμές στα επίπεδα των 360 αμερικανικών δολαρίων ο τόνος λιμάνι τους.

Στο νέο αυτό περιβάλλον, οι Ιταλοί απέρριψαν τα 320 ευρώ ο τόνος που προσπάθησαν να πετύχουν Έλληνες πωλητές τις προηγούμενες μέρες, καθώς προτιμούν τις μεγαλύτερες ποσότητες των Τούρκων. Ένα παρόμοιο παιχνίδι ξεκίνησε η Ισπανία, η οποία κάνει ανταγωνισμό τιμής σε όλους. Άλλωστε, οι Ισπανοί βγήκαν ωφελημένοι από τις βροχές αρχές άνοιξης, καταφέρνοντας  με λίγο παραπάνω στρέμματα να έχουν υπερδιπλάσιο τονάζ σε σχέση με πέρυσι και μια σοδειά λίγο κάτω από 800.000 τόνους.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 971 της Agrenda

 

Στα δικά μας, το ελεύθερο εμπόριο έχει προεξοφλήσει πως η Φότζια θα ξαναγράψει απώλειες τις επόμενες 2 τουλάχιστον εβδομάδες και ετοιμάζεται να ανακοινώσει τιμές μακριά από τα θέλω των παραγωγών, αλλά και όσα υπόσχονταν πριν 5-10 μέρες.

Βέβαια, δεν πρέπει οι αγρότες να ξεχνούν πως με την Φότζια στα 337-342 ευρώ ο τόνος και την τιμή εξαγωγής στα 300-310 ευρώ ο τόνος, βγαίνουν μαθηματικά τα 28-29 λεπτά για τα Σ1 σιτάρια τον παραγωγό. Όμως, φαίνεται πως το εμπόριο κινείται με πρόθεση να μαζέψει όσο περισσότερη πρώτη ύλη μπορεί φθηνά και ανοιχτά -καθώς την περσινή χρονιά πολλοί έμποροι μπήκαν μέσα- θέλοντας να σβήσει τη χασούρα. Γι’ αυτό το λόγο, οι πρώτες τιμές που θα ανακοινωθούν θα βρίσκονται μάλλον 1-2 λεπτά κάτω από τα επίπεδα που δικαιολογεί η διεθνής αγορά σκληρού σίτου, στα 26 με 27 λεπτά το κιλό. Ακούγεται μάλιστα, πως τουλάχιστον ένας εκ των «ισχυρών» θα βγάλει πρώτη τιμή στα 25 λεπτά, ώστε να δώσει στίγμα και να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες οι υπόλοιποι παίκτες, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εκτίμηση περί πλαγιοκαθοδικής κίνησης στους δείκτες των ιταλικών κέντρων.

Mε 36% περισσότερο σκληρό ο αργοπορημένος Καναδάς

Πάντως, με το βλέμμα στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού, οι εκτιμήσεις του Καναδά δε βοηθούν ώστε να αντιδράσει ανοδικά η αγορά. Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουνίου  δημοσιεύτηκε η μηνιαία έκθεση προοπτικών, η οποία αναφέρει πως ο Καναδάς θα μπει στην αγορά από Σεπτέμβριο με έως 4,5 εκατ. τόνους τονάζ, δηλαδή υπολογίζει να εξάγει 36% περισσότερο σκληρό σε σχέση με πέρυσι.

Για το 2024-25, οι εκτάσεις που έχουν σπαρθεί με σκληρό σιτάρι είναι αυξημένες κατά 5% σε 2,6 εκατομμύρια εκτάρια (Mha), σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εγχώρια προσφορά. Η παραγωγή προβλέπεται σε 5,7 εκατ. τόνους, αν οι καλλιεργητικές συνθήκες εξελιχθούν με βάση τους ιστορικούς μέσους όρους.  Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η καναδέζικη σοδειά είναι αργοπορημένη στο 30% των εκτάσεων, κάτι που θα επιδράσει τόσο στις ποιότητες της νέας σοδειάς, όσο και στις τελικές αποδόσεις.

Στις 20 Ιουνίου, η σπορά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με το 95% του σκληρού στο έδαφος στο Saskatchewan και το 99% στην Alberta. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ήταν ευπρόσδεκτες για την προσθήκη υγρασίας στο ξηρό έδαφος. Επί του παρόντος, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για επαρκείς αποδόσεις. Οι εξαγωγές την 2024/25 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 36% λόγω της υψηλότερης προσφοράς. Υπολογίζονται σε 4,5 εκατ. τόνους, 75% της συνολικής προσφοράς και 2% περισσότερες από τον τελευταίο μέσο όρο πενταετίας. Τα αποθέματα προβλέπεται να κλείσουν το έτος στους 700.000 τόνους.

Για το 2024-25, η IGC προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή σκληρού θα αυξηθεί κατά 11% σε 34,9 εκατ. τόνους με υψηλότερες εκτάσεις σποράς και καλύτερες αποδόσεις, κυρίως στον Καναδά, την Τουρκία και το Μεξικό. Η κατανάλωση προβλέπεται σε 34,4 εκατ. τόνους, 1% περισσότερο από ό,τι το 2023-24, αλλά σύμφωνα με τα μέσα επίπεδα- το εμπόριο αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στους 9,2 εκατ. τόνους.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

28-06-2024 11:27ΑΧΙΛΛΈΑΣ

Δίνουμε τα σιτάρια μας στους εμπόρους & όχι στις αποθήκες μας... Η τύχη μας πλέον είναι στα δικά τους χέρια...

Απάντηση

27-06-2024 23:03Γιωργος

Καλά να παθετε ρε.Καλα να παθετε ρε. Γιατί μόνοι σας τα αξιζετε όλο αυτό το γαμησι που σας κάμουν όι εμπόριο όλα τα χρόνια γιατί είστε πονηροι παρτακηδες σκατοκουφαλες ( εκτός ελαχίστων εξαιρεσεων). Γιατί στις οποίες ελάχιστος περιπτώσεις από κάποιους που θελησαν να μπουν στα σιταρια και να συνεργαστειτε σωστά καθαρά κ εντιμα έσιεις λεγατε: Α, ιγω του δινού στουν Ζεικο ,ιγω στον Καραγιωργου ,ιγω στον Λάππα, ιγω στουν Μαρκου ιγω στον Εξαχο ιγω στουν Βουλγαρακη .Τετοιοι εμπόριο διαλεξστε γιατί τετοιοι ειστε κ αυτοι σας αξιζουν..Σκατοπονηρα ......

Απάντηση

27-06-2024 15:26Αποστολος

Ως συνήθως παιχνίδια εμπόρων. Ένας λόγος που εδώ και 10 συναπτά έτη καλλιεργώ μόνο μαλακό σιτάρι. Σήμερα τιμολογημενο καλής ποιότητας στα 19.5 λεπτά το κιλό πλέον ΦΠΑ σε μύλο απευθείας. Πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής λόγω μηδενικών φυτοφαρμάκων, λιγότερων λιπασμάτων, σποράς μειωμένου κόστους αρωσης, σταθερότερη παραγωγή λόγω αντοχής σε ασθένειες, παγωνιά, ξηρασία, σε ξηρικα αγροτεμάχια. Ηρέμησε η ψυχή μου και η τσέπη μου. Οι τιμές επηρεάζονται μόνο τοπικά από εισαγόμενα βουλγαρικά η ρουμανικά μαλακά και όχι ψευδοχρημαατιστηριακα παιχνίδια. Άντε και του χρόνου.

Απάντηση

27-06-2024 14:13Κοσμάς

Συγγνώμη αλλά η Τουρκία δεν είναι εκτός ΕΕ; Αυτό δεν σημαίνει ότι ΔΕΝ ισχύουν οι αυστηροί κανονισμοί που επιβάλλονται στους ευρωπαίους αγρότες; Δηλαδή ΚΑΙ ρίχνουμε μόνο πιστοποιημένα φάρμακα (που είναι ΚΑΙ πανάκριβά και χαμηλότερης απόδοσης) ΚΑΙ δεν προτιμάνε το σιτάρι μας ΚΑΙ τρώμε αμφιβόλου ποιότητας ζυμαρικά;;; Είναι πολύ λάθος όλο αυτό.

Απάντηση

27-06-2024 13:36THEODOR

Το παιχνίδι που παίζουν αυτή τη στιγμή οι γνωστοί αληταράδες που λυμαίνονται την αγορά σιτηρών εχει εξοργίσει τους παραγωγούς......θα δούμε που θα βγεί.......

Απάντηση

27-06-2024 11:06Δημήτρης

Όπως μας βαρουν χορεύουμε τα καρτέλ.Δε μας φτάνει η φτώχεια μας ,να βγάλουμε και τις χασουρες του Λουλη του Βουλγαράκη,και του κάθε μαλακά εμπόρου.Ημαρτον.

Απάντηση

26-06-2024 14:22Ziko

Η σημερινή πραγματική τιμή της αγοράς ειναι 26-28 λεπτά παραγωγό πάντα με τα σημερινά δεδομένα. Το εμπόριο στην Ελλάδα ξεκίνησε με 0,25€ γιατί θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα της περσινής χρονιάς. Διστυχώς θα την πληρώσει π ταλαίπωρος Έλληνας αγρότης πάλι. Ειδικά όσοι έχουν πάρει προκαταβολές για να πληρώσουν τα john deere που αγόρασαν πριν από 2 χρόνια

Απάντηση

26-06-2024 13:46Βλαδίμηρος

Πάλι η αγορά σας διαψεύδει ! Πούνε ρε τα 30άρια που διαδίδατε ; Τώρα, αν πάρουμε 25 να λέμε πάλι καλά ; Τώρα μας φταίει η Τουρκία ; Όλο παπάντζες είσαστε…

Απάντηση

26-06-2024 09:01Ather

Ακόμα μια φορά το μπούλο και στο μπαουλο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία