BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ανυπομονώντας για την ανοδική αντίδραση στα δημητριακά

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές εξαγωγής ακολουθούν τη γενικότερη παγκόσµια πίεση τιµών στο σκληρό και όχι µόνο. Ενώ πριν κάποιες εβδοµάδες οι Ιταλοί αγοραστές αγόραζαν στα 300 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, πλέον ενδιαφέρονται µόνο στα 290 ευρώ ο τόνος FOB, επίπεδα που δεν ικανοποιούν τους εξαγωγείς. Αναφορικά µε τις τιµές παραγωγού ακούγεται το εύρος 25 έως 28 λεπτά το κιλό, µε το πάνω όριο να αντιστοιχεί στα συµβολαιακά σιτάρια.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

3292
2

Στα σκληρά σιτάρια, η δεύτερη λίστα στη Φότζια ανακοίνωσε ξανά τιµές µόνο για τις καλές ποιότητες, οι οποίες ήταν αµετάβλητες σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 337-342 ευρώ ο τόνος. Στον Καναδά, επίσης, οι τιµές από εβδοµάδα σε εβδοµάδα είναι χαµηλότερες, υποδεικνύοντας µας πως δεν θα υπάρχει φέτος πρόβληµα στη διάθεση του σκληρού σίτου. Παράλληλα, στην Τουρκία τελικά η θέσπιση κατώτατου ορίου τιµής για την εξαγωγή αιωρείται , χωρίς να έχει κυκλοφορήσει κάποιο επίσηµο χαρτί.

Εν τω µεταξύ σύµφωνα µε τον εµπορικό σύνδεσµο Coceral, η νέα παραγωγή σκληρού στην ΕΕ θα είναι 7,27 εκατ. τόνοι, δηλαδή λίγο χαµηλότερη από την περσινή.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, µετά από το δυνατό ξεπούληµα της αγοράς από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και την πίεση τιµών που προκαλεί η καλή συγκοµιδή, τα µαλακά σιτάρια προσπαθούν να αντιδράσουν µε βοήθεια από τη ζήτηση στη φυσική αγορά. Πράγµατι, αρκετές εισαγωγικές χώρες προέβησαν σε νέες αγορές θεωρώντας αυτά τα επίπεδα τιµών ελκυστικά. Στη Γαλλία, τέλος, οι τιµές για τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου έπιασαν νέο χαµηλό στα 221 ευρώ ο τόνος.


Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

30-06-2024 13:26Γιωργος

25 λεπτά σήμερα ,, κ τέλος Ιουλίου ,, οδεύουμε στα 23 λεπτά το εμπόριο

Απάντηση

28-06-2024 18:16Δεληδημος. Γιαννης

Μπράβο πολύ ενημερωτικό σχολιο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία