BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πράξεις με 30 λεπτά οι μύλοι στο σκληρό, στα 29 λεπτά οι Ενώσεις, χαμηλά η εξαγωγή

Φιλότιµες... προσπάθειες να εκτροχιάσουν τον οικονοµικό σχεδιασµό όλων καταβάλλουν οι Tούρκοι εξαγωγείς, οι οποίοι όµως δείχνουν να κρατούν µια πιο σκληρή διαπραγµατευτική στάση σε σχέση µε πέρυσι, κρατώντας φέτος τα 320 ευρώ ο τόνος ως τιµή εξαγωγής στο σκληρό σιτάρι από τα λιµάνια τους. Μάλιστα, υπάρχει και η άποψη πως από τη στιγµή που οι Ιταλοί τσίµπησαν το «δόλωµα» και χτίζουν συνεργασίες µε τους Τούρκους, τότε εκείνοι θα δοκιµάσουν σταδιακά να ανεβάσουν τις τιµές για να αποτιµήσουν το πραγµατικό τους εκτόπισµα.

sklhro-ioulios

Γιάννης Ρούπας

1384
2

Για πολλούς, δεν θεωρείται τυχαίο πως η Φότζια κράτησε αυτή τη βδοµάδα την ίδια τιµή για τα ποιοτικά σιτάρια, παρά τις αρχικές ενδείξεις για µια καλή χρονιά σε Καναδά και Τουρκία. Συγκεκριµένα. Η λίστα της 26ης Ιουνίου έβγαλε ξανά 337-342 ευρώ τιµή αποθήκευσης εµπόρου στην πρώτη ποιότητα, δίχως να δίνει τιµή για τις υπόλοιπες ποιότητες.

Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται επίσης και η συζήτηση για τα 25 λεπτά το κιλό στα Σ1 σιτάρια, που άνοιξε κυρίως µέσα από διαρροές σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αυτές τις µέρες βαίνει προς ολοκλήρωση ο καθοδικός βηµατισµός στους δείκτες των αγροτικών εµπορευµάτων, µετά από ένα µήνα ξεπουλήµατος.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 972 της Agrenda


«Συνεχίζουµε να φιξάρουµε µε 29 λεπτά το κιλό για όποιον παραγωγό το θέλει, αλλά δεν το προτείνουµε, θα πάρουµε καλύτερη τιµή στη συνέχεια», επαναλαµβάνει ο πρόεδρος του ΑΣ Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ» Γιώργος Ανέστης. «Έχουµε µαζέψει 4.500 τόνους σκληρό και ετοιµαζόµαστε για διαγωνισµό µετά τις 15 Ιουλίου. Εκεί θα φανούν όλα», εξηγεί στην εφηµερίδα Agrenda.

Παρόµοια άποψη µε τις Ενώσεις των παραγωγών φαίνεται να έχουν και οι µυλωνάδες. Σήµερα, οι µεγάλοι µύλοι στην Ελλάδα αγοράζουν το καλό σκληρό σιτάρι σε τιµή που µεταφράζεται στη τσέπη του παραγωγού στα 300 ευρώ ο τόνος, δηλαδή στρογγυλά 30 λεπτά, κρατώντας την ίδια στάση εδώ και 2 εβδοµάδες.

Το ελεύθερο εµπόριο είναι εκείνο που έχει αντίθετη άποψη για την εξέλιξη των τιµών. Τα 25-26 λεπτά για την πρώτη ποιότητα, αντιστοιχούν σε µια τιµή εξαγωγής στα 290-300 ευρώ ο τόνος, όµως πραγµατικά γεννάται η απορία του πως όλες οι υπόλοιπες χώρες (Ισπανία, Γαλλία και Τουρκία) καταφέρνουν να κλείνουν συµβόλαια παράδοσης στην Ιταλία στα 310-330 ευρώ ο τόνος - λιµάνι τους - και εµείς όχι.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

02-07-2024 08:56Ather

Αγοραστές όλοι με 30 και πάνω ρε κολοεμποροι

Απάντηση

02-07-2024 08:55ΚΟΛΙΓΟΣ

Απάντηση στο ερώτημα.....οι Έλληνες έμποροι βγάζουν προσφορά τα περσινά στοκ κατώτερης ποιότητας!γι'αυτό και τρώνε πόρτα!το φετινό ξέρουν ότι είναι ποιοτικό και το κρατάνε δυνατό χαρτιά για μετά!το μονο αρνητικό είναι η ρευστότητα που δεν έχουν και προσπαθούν να φιξαρου πάνω στην πρόθεση πώλησης για να μην βρέξουν τον θόλο τους και όπως πέρσι!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία