BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Μάζεψαν με ανοιχτές τιμές και τώρα απαιτούν κλείσιμο 25 λεπτά σκληρό

Ανεκµετάλλευτη πέρασε, όπως όλα δείχνουν, για τους Έλληνες παραγωγούς η πρώτη φάση της νέας εµπορικής περιόδου στο σκληρό σιτάρι. Όπως γράφει εδώ και δύο µήνες η εφηµερίδα Agrenda, αυτή η πρώτη φάση, κυρίως κατά τη διάρκεια του αλωνισµού, άνοιγε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για τους καλλιεργητές στην Ελλάδα, καθώς η πρωιµότητα σε συνδυασµό µε τα ελάχιστα αποθέµατα που υπήρχαν και τις ανησυχίες για την παραγωγή στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία, επιδρούσε ευνοϊκά στη διαµόρφωση των τιµών αυτό το διάστηµα.

sitira-25-lepta-kleisimo

Γιάννης Πανάγος

148
21

Βγαίνει το σχέδιο των εμπόρων στο σκληρό, μάζεψαν με ανοιχτές τιμές και τώρα απαιτούν κλείσιμο με 25 λεπτά

Η συντονισµένη τακτική του ελεύθερου εµπορίου να µην «κόψει» τιµές όλο αυτό το διάστηµα, µάλλον έφερε τα πράγµατα εκεί που ήθελε. Τώρα το σκηνικό έχει αλλάξει. Οι πληροφορίες από την αγορά θέλουν το ελεύθερο εµπόριο να βγαίνει το τελευταίο διάστηµα µε τιµές ηµέρας οι οποίες κινούνται ακόµα και κάτω από τη «διακεκαυµένη ζώνη» των 25 λεπτών το κιλό.
 

Οι προσφορές αυτές δεν πείθουν προς το παρόν τους καλλιεργητές να κλείσουν την παραγωγή τους (εφόσον έχουν παραδώσει στους συγκεκριµένους οίκους), υποχρεώνουν ωστόσο πολλούς εξ αυτών να το κάνουν, ακόµα και άθελά τους. Το θέµα γίνεται πολύ πιο δύσκολο στις περιπτώσεις που οι καλλιεργητές έχουν προµηθευτεί τα εφόδιά τους από τις εν λόγω εµπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες τώρα απαιτούν εξόφληση των εφοδίων που διέθεσαν στους παραγωγούς. Κάποιες εξ αυτών µάλιστα τους υποχρεώνουν το «κλείσιµο» τιµής να µην περιορίζεται στις ποσότητες που αντιστοιχούν στα οφειλές τους από εφόδια αλλά να αναφέρονται στο σύνολο των ποσοτήτων σκληρού που έχουν παραδοθεί. 

Εν τω µεταξύ, την περασµένη Τετάρτη η λίστα της Φότζια έχασε άλλα 6 λεπτά για την πρώτη ποιότητα, κάτι που δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα τη διαπραγµατευτική θέση των παραγωγών.  Πιο συγκεκριµένα, µικρές απώλειες της τάξης των 6 ευρώ ο τόνος καταγράφηκαν ξανά αυτή την εβδοµάδα στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου στη Φότζια, η οποία έδωσε για πρώτη φορά µετά τον αλωνισµό πλήρη λίστα για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες. Ειδικότερα, η λίστα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 3 Ιουλίου, καταγράφει στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, τιµή αποθήκης εµπόρου στα 331-336  ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 321-326 ευρώ ο τόνος. Η απόσταση τιµής µεταξύ των δύο κατηγοριών είναι µόλις στα 10 ευρώ ο τόνος.


Σχόλια (21)
Προσθήκη σχολίου

08-07-2024 07:10Το κοροιδο

Η Ροδοπη ,η Ξάνθη και ο βορειος Έβρος έχουν την καλύτερη ποιότητα σκληρού σιταριού σε όλη την Ευρώπη,το γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους οι Ιταλοί εισαγωγείς , αλλά το προϊόν δεν είναι "κατοχυρωμενο" , θα έπρεπε να τιμάται πάνω από 33 λεπτά ,περισυ πληρωθηκαμε 31 , ζητάμε πολλά ; την λέξη μπουμερανγκ την γνωρίζουν οι έμποροι,γι αυτό δώστε ρεαλιστικές τιμές προς όφελος και των παραγωγών, όχι εκμετάλλευση του κόπου των,win win

Απάντηση

06-07-2024 20:05ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡ.

ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΛΗΘΙΟΤΗΤΑ. ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΚ.... ΤΟΥΣ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ.

Απάντηση

06-07-2024 01:31Θοδωρής

Αν δεν κρατήσουν όλοι μαζί οι αγρότες τις καλλιέργειες τους και δεν δώσουν ούτε ενα σπυρί σε εμπόρους παρά μόνο σε κτηνοτρόφους εάν και εφόσον το χρειαστούν προκοπή δεν θα δούνε!!!! Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι για να μην πω όλοι παίρνουν τα εφόδια τους επί πίστωση αλλά δεν γίνεται να πατάνε τον παραγωγό στον λαιμό και το κέρδος τους να είναι περισσότερο από το κέρδος του παραγωγού!!! Αλλά τι να λέμε τώρα όλα σβήνουν στην Ελλάδα και κοιτάνε να κερδίσουν ό,τι μπορούν!!! Καταστρέψτε τα όλα αλλά ένα να ξέρετε μόνοι σας θα μείνετε!!! Κάνεις δεν θα μπορέσει να συνεχίσει με αυτό το καθεστώς!!! Ντροπή σας!!! Ο Θεός να σας λυπηθεί!!!

Απάντηση

05-07-2024 17:35Giger

Φέτος τα σιτηρά του Β.Εβρου έχουν την καλύτερη ποιότητα που είχαν ποτέ, τα σιλό μέσα φωσφορίζουν και θέλουν το σιταρι να το πάρουν τσάμπα. Ας πάρουν το Τούρκικο που χρειάζονται 2 κιλά σιταρι για να φτιάξουν ένα κιλό μακαρόνια και φυσικά να μην πούμε για τον καρκίνο που έχουν με τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα που ρίχνουν οι Τούρκοι.

Απάντηση

05-07-2024 15:19Κωστας

Εγω που αγοραζω μονο με τιμη δεν μου πουλσνε ουτε οι χωριανοι μου Μαλλον επειδη πληρωνω μετρτποις

Απάντηση

05-07-2024 15:04Ευάγγελος

Ρε πάτε καλά η ανοιχτή τιμή ξεκίνησε εποχή βαμβακιού από ένωση Λάρισας βολεμα όταν δεν υπάρχει αποθήκη. Τώρα χαιρετίσματα.

Απάντηση

05-07-2024 12:36ΚΟΛΙΓΟΣ

Δεν γίνονται πράξεις.....η δικαιολογία! Η πραγματικότητα Η Τουρκία εξάγει Η Ισπανία εξάγει Η Γαλλία εξάγει Η Ιταλία εισάγει! Η Ελλάδα κοιμάται......και δικαίωμα σας να κοιμόσαστε αλλά όχι με το ιδρώτα των άλλων στις αποθηκες σας γυρίστε πίσω το σιτάρι και πείτε το προϊόν δεν μπορεί να πουληθεί φουκαραδες κολίγοι!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

05-07-2024 12:35Βλαδίμηρος

Κάνεις πολύ προσπάθεια να μας βάλεις σε κόντρα με τους εμπόρους ρε αγρονιούς ! Αλλά δεν πληρώνεις εσύ ! Αυτοί οι «κακοί έμποροι» μας πληρώνουν ! Ούτε από υπουργεία ούτε από εφημερίδες περιμένουμε λεφτά ! Αν δεν υπήρχαν αυτοί που θα πηγαίναμε να πουλήσουμε ;;; Λεφτά ποιός θα μας έδινε ; Εφόδια ;; Παράτα τα και μην ξανα ασχολείσαι ! Οι έμποροι είναι οι πελάτες μας βρε ηλίθιε…

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

05-07-2024 12:34Χρηστος

Μαθαίνω φέτος μποζαντίδης και βουλγαράκης πήραν αρκετά σιτάρια στον εβρο....αν σπάσει και ο εβρος(ενωση) αλοίμονό μας.........

Απάντηση

05-07-2024 12:30Χρηστος

Τις προάλες ενας βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό αναρωτήθηκε ....είμαστε με τους λίγους ή τους πολλούς.....είναι πλέον ξεκάθαρο με ποιούς είστε και επίσης είναι ξεκάθαρο οτι θα πιάσετε πάτο.....στά σιτηρά μιά χούφτα αλήτες ληστεύουν το λιγοστό κέρδος των σιτοπαραγωγών !!!!!!!!!!!!!!!! κανείς δεν ασχολείται με τους ληστές με τις γραβάτες !

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία