BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Fino το σκληρό Βόρειας Ελλάδας, mercantile οι τιμές στον παραγωγό

Πλούσιο κόκκινο χρώµα, υψηλό ειδικό βάρος, ενισχυµένα υαλώδη και µε πρωτεΐνη που, µε εξαίρεση την παραγωγή της Θεσσαλίας, κινείται σε υψηλά standards έχουν φέτος τα περισσότερα ελληνικά σκληρά στάρια, τα οποία σε τονάζ αναµένεται να προσεγγίσουν το 1 εκατ. τόνους.

fino-sklhro

Λεωνίδας Λιάμης

73
0

Fino το σκληρό σιτάρι στη Βόρεια Ελλάδα, mercantile για την ώρα οι τιμές στον παραγωγό, μείον 20% οι αποδόσεις

Παρά τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, ωστόσο, τα οποία παραπέµπουν στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων 5-6 ετών, οι τιµές που προσφέρονται στους παραγωγούς, τουλάχιστον προς ώρας, απέχουν από το να είναι αντάξιες του προϊόντος που παραδίδουν στο εµπόριο, όπως σηµειώνει ο Μιχάλης ∆εβετζής, γεωπόνος, ιδιοκτήτης της εταιρείας σποροπαραγωγής «TopSeed» και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών (ΣΕΣΠ).

Τον συναντήσαµε λίγες µέρες πριν πέσει η αυλαία του φετινού αλωνιού και όπως µας ανέφερε «οι αποδόσεις συνολικά σε όλη την Ελλάδα είναι µέτριες, λόγω της ανοµβρίας και των υψηλών θερµοκρασιών για µεγάλο χρονικό διάστηµα, που µείωσαν την παραγωγή. Μπορούµε να πούµε ότι σαν στήσιµο, για τη χώρα, είµαστε στα 350 κιλά ανά στρέµµα στο σκληρό σιτάρι και σε σχέση µε πέρυσι η µέση απόδοση είναι γύρω στο 15%-20% χαµηλότερη», ανέφερε ο συνοµιλητής.

Η απώλεια αυτή στο τονάζ, ωστόσο αντισταθµίζεται σε ένα µέρος από την αύξηση των στρεµµάτων που είχαµε φέτος σε όλη την Ελλάδα, σε σχέση µε την καλλιέργεια του σκληρού σιταριού. «Είδαµε µια στροφή των παραγωγών προς το σκληρό σιτάρι, το οποίο κάλυψε περί τα 3,5 εκατ. στρέµµατα, έναντι 3 εκατ. στρεµµάτων το 2023 και η συνολική παραγωγή θα πλησιάσει το 1 εκατ. τόνους, από 900.000 τόνους πέρσι», εκτίµησε ο κ. ∆εβετζής.

Μολονότι οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν στην παραγωγικότητα, από την άλλη, είχαν ευεργετική επίδραση στην ποιότητα. «Στο σκληρό σιτάρι έχουµε εξαιρετικά ειδικά βάρη, από 80% και πάνω, πολύ καλό χρώµα, είναι κατακόκκινα όλα και τα υαλώδη κινούνται πάνω από 80% και σε πολλές περιπτώσεις έχουµε και 90%-95%. Ένα µικρό πρόβληµα που υπάρχει έχει να κάνει µε τις πρωτεΐνες, είναι λίγο χαµηλές ειδικά στη Θεσσαλία, όπου λόγω των υψηλών θερµοκρασιών δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν σωστά το σχηµατισµό των πρωτεϊνών µε αποτέλεσµα να είναι λίγο χαµηλότερες από ό,τι πρέπει. Ο µέσος όρος είναι γύρω στο 11%-11,5% στη Θεσσαλία, ενώ η Βόρεια Ελλάδα αντιθέτως, επειδή το Μάιο είχαµε λίγο καλύτερες θερµοκρασίες, εκεί οι πρωτεΐνες είναι πάνω από 12,5%-13%, ξεπερνώντας το µέσο όρο και συνολικά νοµίζω ότι έχουµε την καλύτερη ποιότητα που είχαµε τα τελευταία 5-6 χρόνια», αποφάνθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΣΠ, προσθέτοντας πως «το άσχηµο στην υπόθεση είναι ότι οι εξαιρετική ποιότητα δεν συµβαδίζει µε τις τιµές, οι οποίες παραµένουν πιεσµένες, παρότι οι ποσότητες που παρήχθησαν είναι λιγότερες κι αυτό είναι άδικο για τους παραγωγούς».

Τουρκία και πληθωρισµός συγκρατούν τις τιµές

Προσπαθώντας να ερµηνεύσει την κατάσταση στην αγορά ο κ. ∆εβετζής κάνει λόγο για µια παγκόσµια συγκυρία, απότοκο της οποίας είναι ότι έχει µειωθεί η ζήτηση και η κατανάλωση, λόγω και του πληθωρισµού και της ακρίβειας, οπότε αυτό συντηρεί και τις τιµές χαµηλά.

Ως προς το ρόλο των Τούρκων, αναφέρει πως οι γείτονες παίζουν πλέον σηµαντικό ρόλο στο σκληρό σιτάρι, καθώς εξάγουν µεγάλες ποσότητες και επηρεάζουν τις τιµές. «Και φέτος έχουν µια σηµαντική ποσότητα. Όµως οι εµπλεκόµενοι µε το χώρο περιµένουν ότι θα επηρεάσει λίγο τις τιµές και ως εκ τούτου είναι επιφυλακτικοί για να δώσουν το κάτι παραπάνω. Περιµένουµε να δούµε τη συµπεριφορά τους µέσα στον Ιούλιο. Αν είναι λίγο σφιχτοί, πιθανώς οι τιµές να µπορέσουν να ανακάµψουν».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία