BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Έχασε άλλα 16 ευρώ η Φότζια στο σκληρό σιτάρι, συσπειρώνονται Ενώσεις

Η υψηλή ποιότητα την οποία παρουσιάζει φέτος η εγχώρια παραγωγή στο σκληρό σιτάρι θα πρέπει να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης από την αγορά, είναι το μήνυμα που στέλνουν οργανώσεις παραγωγών από όλη την Ελλάδα, την ώρα που η επίκληση αθρόων εισαγωγών από Τρίτες χώρες, χωρίς μάλιστα έλεγχο της ποιότητάς τους, υπονομεύει την ευρωπαϊκή παραγωγή.

VIT02552

50
3

Έχασε άλλα 16 ευρώ στον τόνο η Φότζια στο σκληρό, συσπειρώνονται οι Ενώσεις

Εν τω μεταξύ, σε επίμονη πτώση δείχνουν να βρίσκονται οι δείκτες τιμών του σκληρού σίτου πανευρωπαϊκά, με τα ιταλικά εμπορικά κέντρα της Φότζια και της Μπολόνια να γράφουν αυτή την εβδομάδα πανομοιότυπες απώλειες της τάξης των 16 ευρώ και 17 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες. 

Η λίστα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 10 Ιουλίου, καταγράφει στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, τιµή αποθήκης εµπόρου στα 315-320 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης κυµαίνεται στα 305-310 ευρώ ο τόνος. Από κοντά και η τρίτη ποιότητα (mercantile) με ειδικός βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% στα 295 με 300 ευρώ ο τόνος τιμή αποθήκης. 

Αντιστοίχως οι τιμές στη Μπολόνια για την πρώτη ποιότητα κυμαίνονται στα 318 με 323 ευρώ ο τόνος τιμή αποθήκης, από 335-340 ο τόνος στη προηγούμενη συνεδρίαση της 13ης Ιουνίου. Στη Γαλλία, οι τιμές εξαγωγής στο εμπορικό λιμάνι του Λα Ροσέλ έχασαν άλλα 5 ευρώ ο τόνος και βρίσκονται πια στα 300 ευρώ ο τόνος στρογγυλά. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πανευρωπαϊκός δείκτης SITAGRI για τα συμβόλαια στο σκληρό, ο οποίος παρουσιάζει απώλειες για 5η συνεχόμενη βδομάδα κατά -0,86% και πλέον βρίσκεται στα 326,18 ευρώ ο τόνος (δίχως μάλιστα να κλείνουν συμβόλαια παράδοσης για Σεπτέμβριο στη τιμή αυτή) από 348,70 ευρώ ο τόνος στα τέλη Μάϊου. 

Συντονισμός Ενώσεων για βελτίωση τιμών παραγωγού στο σκληρό σιτάρι 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι συνθήκες στο σκληρό σιτάρι βρίσκονται σε κομβικό σημείο για τους παραγωγούς, καθώς οι λεπτές ισορροπίες στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με το οργανωμένο σχέδιο «μειοδοσίας» που φαίνεται να εφαρμόζει εδώ και μέρες το εγχώριο εμπόριο, διαμορφώνουν κλίμα ανησυχίας για τις τιμές παραγωγού.

Πάντως, η «σπέκουλα» στην αγορά και η υποτιμητική τάση, φαίνεται να ξεκινάει από τον «μπαμπούλα» της Τουρκίας και τις ποσότητες σκληρού που εικάζεται ότι θα ρίξει στην αγορά. Έτσι, χωρίς να είναι βέβαιο, ούτε τι ποσότητες πρόκειται να διαθέσει προς εξαγωγή, ούτε τι ποιότητες έχουν αυτά τα σιτάρια, η περίπτωση της Τουρκίας κουμπώνει μια χαρά στο σενάριο που θέλουν να λανσάρουν σ’ αυτή τη φάση οι δυνάμεις που ποδηγετούν τις τιμές σε ευρεία κλίμακα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 973 της Agrenda

 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, δέκα εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών που έχουν συγκεντρώσει και διαχειρίζονται περί τους 80.000 τόνους σκληρό σιτάρι, κατά βάση άριστης ποιότητας, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Λάρισα, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να διερευνήσουν τρόπους βελτίωσης των συνθηκών αγοράς για το προϊόν. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συναντηθούν και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα και ανάμεσα στα αιτήματα που προβάλλουν είναι η λήψη μέτρων της Ε.Ε. για τον έλεγχο των εισαγωγών από την Τουρκία, καθώς τα σιτάρια που έρχονται από τη γειτονική χώρα, ενδέχεται να μην πληρούν τις προδιαγραφές  «βιωσιμότητας» που ακολουθεί η κοινοτική παραγωγή.

Εξετάζεται επίσης η στενή συνεργασία των συνεταιριστικών οργανώσεων, έτσι ώστε να υπάρχει συντονισμός στις δημοπρασίες που θα βγουν το επόμενο διάστημα για τη διάθεση ποσοτήτων και φυσικά, να μη γίνουν αποδεκτές, τιμές οι οποίες δεν δικαιολογούνται από την υψηλή ποιότητα της εγχώριας παραγωγής αλλά και τις ευρύτερες συνθήκες της διεθνούς αγοράς, ειδικά στο σκληρό σιτάρι.

Η ανακοίνωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει ως ακολούθως: 

Πανελλαδική Σύσκεψη των Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις χαμηλές τιμές του σκληρού σίτου

Με αφορμή τη συνεχή μείωση της τιμής του σκληρού σίτου, πραγματοποιήθηκε προχθές, Δευτέρα 8/7/2024, συνάντηση μεταξύ Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερους από 80 χιλιάδες τόνους σκληρού σίτου και εκπροσωπούν πάνω από 5.000 μέλη- παραγωγούς. Οι εκπρόσωποι των ΑΣ κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα δυσμενή εικόνα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό χώρο, καθώς οι τιμές πλέον είναι αρκετά χαμηλές με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση αυτή
  • Το υψηλό κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, ειδικά στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια
  • Η χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος (ως α’ ύλη), η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής, ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά

Απόρροια των ανωτέρω προβληματισμών ήταν η ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εν λόγω Συνεταιρισμών και την ενημέρωση άλλων που διαχειρίζονται σιτηρά. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ιθύνοντες των Συνεταιρισμών, έκριναν αναγκαίο τον προγραμματισμό μιας συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την γνωστοποίηση των ανωτέρω θεμάτων.

Στόχος της συνάντησης θα είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόμενων αμφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιομηχανία.

Η προστασία του κλάδου των σιτηρών και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα κρίνεται επιβεβλημένη. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και θα πρέπει επιτέλους να βαδίσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, έχοντας τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα. 

Οι συνυπογράφοντες Α.Σ.

  1. Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ»
  2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»
  3. Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ»
  4. Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
  5. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου «ΕΒΟΛ»
  6. Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων «Cotton Farsala»
  7. Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων
  8. Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
  9. Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ»
  10. Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
Διαβάστε επίσης: Fino το σκληρό Βόρειας Ελλάδας, mercantile οι τιμές στον παραγωγό

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

10-07-2024 17:54Nostradamus

Αυτοι οι Ρεμπεσκεδες πρόεδροι που μαζέυτηκαν Εκ των οποίων ο ένας από αυτούς παίρνει 100.000€ τσεκ Να μαζευτούν και να βάλουν καράβι να πουλήσουν το σιτάρι Ιταλία .Νομίζω με 80.000 τόνους μπορούν να κάνουν μόνοι τους εμπόριο και να πληρώσουν τους παραγωγούς . Τι τους θέλουν τους εμπόρους και τους μύλους; Και την καινούργια χρονιά να δώσουν και προκαταβολές στα μέλη τους όπως και εφόδια . Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέγονται.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-07-2024 17:14THEODOR

Πολύ καλή κίνηση, προς τη σωστή κατεύθυνση....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία