BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σε διαρκή πίεση όλα τα δηµητριακά

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές παραγωγού πιέζονται ως επακόλουθο των χαµηλότερων τιµών εξαγωγής. Η πρόσφατη τιµή αγοράς της Τυνησίας επιβεβαίωσε την τάση πίεσης στα σκληρά σιτάρια, µε την εξαγωγή στη σοδειά µας να κυµαίνεται στα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. ∆ουλειές, βέβαια, γίνονται µε πολύ δυσκολία, καθώς οι τοπικοί έµποροι δεν έχουν σαφή εικόνα του κοστολογίου τους.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

2783
1

Εν τω µεταξύ, σε επίµονη πτώση παρέµεινε το εµπορικό κέντρο της Φότζια, που έγραψε αυτή την εβδοµάδα απώλειες της τάξης των 16 ευρώ ο τόνος όλες τις ποιοτικές κατηγορίες. Η λίστα της Φότζια που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 10 Ιουλίου, καταγράφει για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, τιµή αποθήκης εµπόρου στα 315-320 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης κυµαίνεται στα 305-310 ευρώ ο τόνος. Από κοντά και η τρίτη ποιότητα (mercantile) µε ειδικός βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% στα 295 µε 300 ευρώ ο τόνος τιµή αποθήκης. Στον Καναδά οι τιµές παρ§§αµένουν στα πρόσφατα χαµηλά τους, ενώ στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος δείκτης τιµών επέστρεψε στα χαµηλά επίπεδα του 2021. 

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα µαλακά σιτάρια και τα καλαµπόκια συνεχίζουν να καταγράφουν σηµαντικές απώλειες, οι οποίες οφείλονται στην υποσχόµενη εικόνα των καλλιεργειών στις ΗΠΑ. Σχεδόν όλα τα δηµητριακά πιέζονται και δείχνει σαν ο κύκλος των υψηλών τιµών των προηγούµενων δύο σεζόν να κλείνει. Παράλληλα, κερδοσκοπικά κεφάλαια ποντάρουν περεταίρω στην πτώση στα δηµητριακά.  Στην Γαλλία οι τιµές για τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου πλησίασαν ξανά τα 220 ευρώ ο τόνος, κυρίως λόγω του ρωσικού ανταγωνισµού. Πλέον φαίνονται κάποια σηµάδια αντίδρασης µε τις τιµές να πιάνουν τα 226 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία