BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σε ρυθμό Τουρκίας χορεύει η αγορά στο σκληρό, Τετάρτη δημοπρασία στην Ορεστιάδα

Σε κοµβικό σηµείο βρίσκεται τις τελευταίες 15 µέρες η εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, καθώς οι λεπτές ισορροπίες σε συνδυασµό µε το οργανωµένο σχέδιο «µειοδοσίας» που φαίνεται να εφαρµόζει εδώ και µέρες το εγχώριο εµπόριο, διαµορφώνουν έντονο κλίµα ανησυχίας για τις τιµές παραγωγού.

sitari_site_new_3

Γιάννης Ρούπας

5680
8

Σε ρυθμούς Τουρκίας χορεύει η ευρωπαϊκή αγορά στο σκληρό, στις 17 Ιουλίου διαγωνισμός από ΕΑΣ Ορεστιάδας

Από τη µια ο µπαµπούλας της Τουρκίας, στον ρυθµό της οποίας (288-292 ευρώ ο τόνος εξαγωγή λιµάνι τους) χορεύουν πλέον όλοι οι παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά σκληρού και από την άλλη η αυξηµένη παραγωγή του Καναδά, η οποία θα συγκοµιστεί Σεπτέµβριο και θα αρχίσει να εξάγεται Οκτώβριο, συνηγορούν σύµφωνα µε ανθρώπους της αγοράς σε χαµηλές τιµές στο διηνεκές φέτος, µε τα εµπορικά σπίτια της Θεσσαλίας να φιξάρουν σε ένα εύρος από 23 έως 25 λεπτά αυτές τις µέρες.

Οι Ενώσεις παραγωγών και οι συνεταιρισµοί έχουν βέβαια αντίθετη άποψη για τη συνέχεια και µένει να φανεί τις επόµενες 10 µέρες που θα διεξαχθούν οι πρώτοι διαγωνισµοί, µε σηµαντικότερο αυτόν της Ένωσης Ορεστιάδας, που θα κάτσει τελικώς η µπίλια. Συγκεκριµένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός ∆ηµητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι µαλακό εσοδείας 2024. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να καταθέσουν σφραγισµένες προσφορές µέχρι την 17η Ιουλίου 2014 ηµέρα Τετάρτη και ώρα 12:00 το µεσηµέρι.

Αντίστοιχα, ο Αγροτικός Προμηθευτικός  Συνεταιρισμός Νίκαιας  "ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"  ανακοίνωσε ότι πρόκειται  να πουλήσει το  συγκεντρωμένο  για  λογαριασμό των   παραγωγών  μελών  του

Α) ΣΚΛΗΡΟ  ΣΙΤΑΡΙ   απλό  εσοδείας 2024 ,και 

Β) ΚΡΙΘΑΡΙ  ΑΠΛΟ   ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ  , εσοδείας 2024  προκαθαρισμένα ,  αποθηκευμένα σε  σιλό  του  Αγροτικού  Συνεταιρισμού, με δυνατότητα παρακαταθήκης, φύλαξης  έως 31.03.2025.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορές μέχρι  την  Παρασκευή 19/07/2024 , μέχρι 22:00 στα γραφεία  του  Συνεταιρισμού.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 974 της Agrenda


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΑΣ Ορεστιάδας:

"Σας γνωρίζουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.

Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά της προαναφερόμενης ποσότητας ή μέρος αυτής, μπορούν να καταθέσουν σφραγισμένες προσφορές μέχρι την 17η Ιουλίου 2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12η μεσημβρινή.

Η ισχύς των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργασίμων ημερών.

Στις προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:

  • Τιμή ανά κιλό για παράδοση του προϊόντος επ' αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις μας στην περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
  • Χρόνος παραλαβής του προϊόντος.

Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού.

Ο συνεταιρισμός διατηρεί το δικαίωμα εφόσον οι προσφερόμενες τιμές κριθούν ασύμφορες να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό, οι δε συμμετέχοντες σ ́ αυτόν δεν μπορούν να έχουν καμία απαίτηση από τον συνεταιρισμό για το λόγο αυτό".

Πάντως, οι οργανώσεις παραγωγών βρίσκονται πλέον επίσηµα σε στενή συνεργασία, ώστε να υπάρχει συντονισµός στις δηµοπρασίες που θα βγουν το επόµενο διάστηµα για τη διάθεση ποσοτήτων και φυσικά, να µη γίνουν αποδεκτές, τιµές οι οποίες δεν δικαιολογούνται από την υψηλή ποιότητα της εγχώριας παραγωγής αλλά και τις ευρύτερες συνθήκες της διεθνούς αγοράς, ειδικά στο σκληρό σιτάρι.

Πριν λίγες µέρες 10 εξ αυτών των οργανώσεων απέστειλαν υπόµνηµα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για συνάντηση και λήψη µέτρων ώστε πρώτον λήψη µέτρων για τον περιορισµό φαινοµένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόµενων αµφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιοµηχανία. Ανάµεσα στα αιτήµατα που προβάλλουν είναι η λήψη µέτρων της Ε.Ε. για τον έλεγχο των εισαγωγών από την Τουρκία, καθώς τα σιτάρια που έρχονται από τη γειτονική χώρα, ενδέχεται να µην πληρούν τις προδιαγραφές  «βιωσιµότητας» που ακολουθεί η κοινοτική παραγωγή.

Πίεση τιµών λόγω Τουρκίας

Tην κατάσταση στην αγορά δυσκολεύει η επίµονη πτώση στην οποία βρίσκονται οι δείκτες τιµών σκληρού σίτου πανευρωπαϊκά, µε τα ιταλικά εµπορικά κέντρα της Φότζια και της Μπολόνια να γράφουν αυτή την εβδοµάδα απώλειες της τάξης των 16 ευρώ και 17 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες.

Η λίστα από το εµπορικό κέντρο της Φότζια που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 10 Ιουλίου, καταγράφει στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, τιµή αποθήκης εµπόρου στα 315-320 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης κυµαίνεται στα 305-310 ευρώ ο τόνος. Από κοντά και η τρίτη ποιότητα (mercantile) µε ειδικός βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% στα 295 µε 300 ευρώ ο τόνος τιµή αποθήκης.

Αντίστοιχα, οι τιµές στη Μπολόνια για την πρώτη ποιότητα κυµαίνονται στα 318 µε 323 ευρώ ο τόνος τιµή αποθήκης, από 335-340 ο τόνος στη προηγούµενη συνεδρίαση της 13ης Ιουνίου. Στη Γαλλία, οι τιµές εξαγωγής στο εµπορικό λιµάνι του Λα Ροσέλ έχασαν άλλα 5 ευρώ ο τόνος και βρίσκονται πια στα 300 ευρώ ο τόνος στρογγυλά. Σε παρόµοιο µήκος κύµατος και ο πανευρωπαϊκός δείκτης SEDWI για τα συµβόλαια στο σκληρό, ο οποίος παρουσιάζει απώλειες για 5η συνεχόµενη βδοµάδα κατά -0,86% και πλέον βρίσκεται στα 326,18 ευρώ ο τόνος (δίχως µάλιστα να κλείνουν συµβόλαια παράδοσης για Σεπτέµβριο στη τιµή αυτή) από 348,70 ευρώ ο τόνος στα τέλη Μαΐου.

Οι εξελίξεις στην αγορά σκληρού σίτου προβληµατίζουν όλους όσους καταπιάνονται µε την παραγωγή του ενδοκοινοτικά, καθώς οι τιµές έχουν πάρει την κατιούσα κυρίως εξαιτίας της Τουρκίας, η οποία εξάγει στα 288-292 ευρώ ο τόνος αντί για 335 ευρώ ο τόνος που θα έβγαιναν αν η ώρα τηρούσε αυτό που η ίδια ανακοίνωσε περί θέσπισης κατώτατου ορίου εξαγωγής  πριν ένα µήνα.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το ηµερήσιο δελτίο τιµών της Τούρκικης Αρχής Σιτηρών (TMO) στις 8 Ιουλίου οι τιµές (δηλαδή ο µέσος όρος συναλλαγών spot και συµβολαίων) διαµορφωνόνταν σε 287 δολάρια ανά αµερικανικό τόνο ή αλλιώς σε 292 ευρώ ανά µετρικό τόνο, για πράξεις 25.737 µετρικών τόνων. Αντίστοιχα, οι τιµές στις 9 Ιουλίου έβγαζαν µέσο όρο 285 δολάρια ανά αµερικανικό τόνο ή αλλιώς σε 290 ευρώ ανά µετρικό τόνο, για πράξεις 26.552 µετρικών τόνων. 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

15-07-2024 16:25Σάκης

Θα δεχθώ να πάει το σιτάρι στα 23 λεπτά το κιλό, αλλά θέλω και το αλεύρι που τρώω να το πάρω στην μισή τιμή που έχει σήμερα. Το ίδιο και με το ψωμί μου, το ίδιο και με τα μακαρόνια μου. Στην μισή τιμή από όσο έχει σήμερα. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Τουλάχιστον να φάει ο Έλληνας φτηνά, και όχι ο έμπορος. Του χρόνου όμως θα ψάχνουν για καλλιεργητές σιτηρών στην Τουρκία. ΙΔΩΜΕΝ.

Απάντηση

15-07-2024 12:36ΑΝΕΣΤΗΣ

Έχω μια απορία γιατί δεν εφαρμόζεται ο θεσμός της παρέμβασης φέτος που τα στάρια τουλάχιστον τα σκληρά είναι μέσα στις προδιαγραφές εξαιρετικά σε ποσοστό πάνω από 80% και οι τιμές σε σχέση με τα περσινά που ήταν σκουπίδια είναι μείον 30%?

Απάντηση

15-07-2024 11:20Λοκατζης

Ποια Τουρκία βρε μλκιες,απλά τα καρτέλ κάνουν παρταρα στην Ελλάδα,τα ίδια έχουμε κ στο μέλι και στο γάλα κ παντού...η κυβέρνηση απλά κάνει την πάπια αντί να βάλει πλαφόν κέρδους συνδεμένο με την τιμή παραγωγού....

Απάντηση

15-07-2024 10:23THEODOR

Εχετε αντιληφθεί οτι ο αγροτικός κόσμος είναι εξοργισμένος ειδικά με τις τιμές των δημητριακών::::: ........πέντε κλέφτες τις καθορίζουν .......αυτοί οι κλέφτες είναι η Ελλάδα:::::αν χρειαστεί που θα χρειαστεί κάποτε να προασπιστεί η ακεραιότητα της χώρας αυτοί οι κλέφτες θα το κάνουν:::::

Απάντηση

15-07-2024 10:15THEODOR

Κούλη αποδεικνύεις οτι είσαι με τους λίγους (βλέπε βουλευτης Σαλμάς) ,αλλά να είσαι βέβαιος οτι θα είσαι και μετά τις επόμενες εκλογές με τους λίγους ,ψηφοφότους εννοώ !!!

Απάντηση

15-07-2024 09:18Αλέκος

Δηλαδή οι Τούρκοι έχουν το 1/5 του δικού μας κόστους παραγωγής, ρίχνουν απαγορευμένα για εμάς σκευάσματα (τα οποία είναι και πιο αποδοτικά αλλά καταστρέφουν το περιβαλλον), δεν έχουν τους αυστηρούς δικούς μας κανόνες και πρόστιμα ΑΛΛΑ πουλάνε στην ίδια τιμή με εμάς και το προτιμάμε κιόλας. Δηλαδή πόσο πιο σκ@@@ να τα κάνει η ΕΕ στον αγροτικό τομέα. Το χάσμα πλέον ευρωπαίων αγροτων και κυβερνώντων είναι αγεφυρωτο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-07-2024 08:38ΑΓΡΟΤΗΣ

Ρεύμα Τουρκία 65 ευρώ μεγαβάτ Ελλάδα 191 τους θεωρούμε και κατώτερους παράγουν τα πάντα εμείς τίποτα μόνο κλέφτες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία