BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πρώτη αναμέτρηση για τις τιμές στο σκληρό στην Ορεστιάδα, στα χαρακώματα Καζίλο με ντόπιο μεγαλέμπορα

Ημέρα εξελίξεων η σημερινή για την ελληνική αγορά σκληρού σίτου, με τον πρώτο διαγωνισμό της Ένωσης Ορεστιάδας για 35.000 τόνους να ολοκληρώνεται μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Ιουλίου.

times-sitirou-17-iouliou

Γιάννης Ρούπας

1291
0

Εν τω μεταξύ, σκληρή διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ιταλικό εμπορικό οίκο του Καζίλο και σε γνωστή εμπορική οικογένεια της Θεσσαλίας, με αφορμή την «σκληρή γραμμή» που χάραξε ο πρώτος σε διαγωνισμό της Τυνησίας και φέρνει σε δύσκολη θέση τις εγχώριες επιχειρήσεις που έχουν φορτωθεί σιτάρια χωρίς να υπολογίζουν σε μια τέτοια ξαφνική υποχώρηση των τιμών, τουλάχιστον στη λεκάνη της Μεσογείου.

Σε ότι αφορά στον διαγωνισμό που έχει προγραμματισθεί στην Ορεστιάδα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για το που θα μπορούσαν να κινηθούν οι προσφορές, καθώς η παράδοση θέλει να καταθέτονται οι σφραγισμένοι φάκελοι μαζικά 10-15 λεπτά πριν τη λήξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται πως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ∆ηµητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι µαλακό νέας σοδειάς.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 974 της Agrenda

Η δημοπρασία διεξάγεται σε μέρες περίεργες για την ευρωπαϊκή αγορά στο σκληρό, καθώς οι δείκτες αδυνατούν για την ώρα να σηκώσουν κεφάλι. Μέσα στη μέρα αναμένεται επίσης η εβδομαδιαία επικαιροποίηση στη λίστα τιμών του εμπορικού κέντρου της Φότζια, που πιθανότατα θα γράψει εκ νέου απώλειες, αν και μικρότερες από αυτές της περασμένης βδομάδας (16 ευρώ ο τόνος).

Στις 11 Ιουλίου, η νέα λίστα της Μπολόνια έγραψε εκ νέου απώλειες 7 ευρώ ο τόνος, με την τιμή αποθήκης εμπόρου για την πρώτη ποιότητα να βγαίνει πλέον στα 311-316 ευρώ ο τόνος και την δεύτερη ποιότητα (buono mercantile) στο ψυχολογικό όριο των 300-305 ευρώ ο τόνος.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα ανατολικά, μετά από 10 μέρες καθοδικών πιέσεων, σταμάτησε η πτώση στις τιμές εξαγωγής από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται από την Παρασκευή 12 Ιουλίου στα 282 δολάρια ανά αμερικανικό τόνο ή με μετατροπή στα 286 ευρώ ο μετρικός τόνος.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε 15 μέρες χάθηκαν 15 ευρώ ο τόνος, καθώς η αντίστοιχη μέση τιμή εξαγωγής 1η Ιουλίου ήταν στα 293 δολάρια ανά αμερικανικό τόνο ή αλλιώς στα 297 ευρώ ο τόνος.

Το ιστορικό των τιμών δείχνει πως η αγορά έχασε σημαντική δυναμική στην αλλαγή του μήνα, η οποία σημαδεύτηκε από τον πρώτο διαγωνισμό της Τυνησίας για 50.000 τόνους µε φορτώσεις Αύγουστο και Σεπτέµβριο και όσα διαδραματίστηκαν σε αυτόν. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, προσφορές στα 310-330 ευρώ παραδοτέα κατατέθηκαν από πολλούς παίκτες (Ισπανούς, Τούρκους και Γάλλους), συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου Έλληνα εμπόρου, ο οποίος προσπάθησε πολύ να κλείσει εξαγωγή στα 330 ευρώ ο τόνος, όμως τελικά κατατέθηκαν προσφορές από τον ιταλό Καζίλο στα ασυναγώνιστα επίπεδα των 296 ευρώ ο τόνος, με αποτέλεσμα να χαθεί η δουλειά. Μετά τα 296 ευρώ του Καζίλο, δεν φαίνεται να έχει ξανακλειστεί άλλη εξαγωγική δουλειά από 300 ευρώ και πάνω στη Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια η πίεση από μεριάς Τούρκων έφερε σταδιακά την εξαγωγή στα 280 ευρώ λιμάνι μας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία