Στα 265 ευρώ ο τόνος η καλύτερη προσφορά για το σκληρό στην Ορεστιάδα, Σεπτέμβριο ξανά ο διαγωνισμός
Άγονος κρίθηκε τελικώς ο διαγωνισμός της ΕΑΣ Ορεστιάδας, για την πώληση των 35.000 τόνων (+/-10%) σκληρού σίτου και άλλων 2.500 τόνων (+/-10%) μαλακού σιταριού, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Agronews, αν και στη διαδικασία έδωσαν το «παρών» όλα τα μεγάλα εμπορικά ονόματα της εγχώριας αγοράς.
Όπως πληροφορούμαστε η μέγιστη προσφορά που κατατέθηκε για το σκληρό ήταν στα 265 ευρώ ο τόνος (ή 26,5 λεπτά το κιλό) και η ελάχιστη στα 230 ευρώ ο τόνος (ή 23 λεπτά το κιλό), καθιστώντας απαγορευτική κάθε άλλη σκέψη για την ΕΑΣ Ορεστιάδας, πλην της απόρριψής τους.
Αντίστοιχα για τα μαλακά σιτάρια οι προσφορές κυμάνθηκαν στα 175 ευρώ ο τόνος η μέγιστη και στα 162 ευρώ ο τόνος η ελάχιστη και είχαν την ίδια τύχη με εκείνες για το σκληρό.
Κατά τις ίδιες πηγές στο διαγωνισμό εμφανίστηκαν η Δημητριακή, η Σόγια Ελλάς, η Μύλοι Σόγιας, ο Μάρκου, ο Σιάρκος, ο Βουλγαράκης, καθώς και οι βουλγαρικές Grainstore και Artzea.
Μετά την εξέλιξη αυτή το πιθανότερο είναι να έχουμε επανάληψη της διαδικασίας το Σεπτέμβριο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται, αν και με μικρές πιθανότητες, να επιχειρηθεί και μια απόπειρα στις αρχές του Αυγούστου, με την προϋπόθεση ότι θα αρχίσει κάτι να κινείται στην αγορά σκληρού σταριού.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 974 της Agrenda
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Αναβολή δημοπρασίας στην Ορεστιάδα για το σκληρό σιτάρι, βαρύ το κλίμα στην αγορά, μειοδοσία στο εμπόριο
Για το Σεπτέμβριο αναμένεται να παραπεμφθούν τα… σπουδαία από το πρώτο σοβαρό «crash test» παραγωγών με το εμπόριο, που αναμένεται να δώσει και ένα «τροχιοδεικτικό» σήμα για το πού μπορεί να κινηθεί η εξόχως αναιμική, μέχρι τώρα, εγχώρια αγορά του σκληρού σίτου φέτος.
Η πλειοδοτική δημοπρασία, που έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ΕΑΣ Ορεστιάδας για 35.000 τόνους (+/-10%) σκληρού σίτου και άλλων 2.500 τόνων (+/-10%) μαλακού σιταριού, αν και πολύ-αναμενόμενη, καθώς παραδοσιακά αποτελεί έναν «σηματωρό», εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πρόκειται να οδηγηθεί σε ματαίωση.
Στην εκτίμηση αυτή συντείνουν η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΕΑΣ Ορεστιάδας ότι μια δίκαιη τιμή φέτος για το προϊόν προϋποθέτει ότι θα έχει μπροστά τουλάχιστον τον αριθμό τρία (3) και αφετέρου η πληροφορία πως το εμπόριο, μέσα στο εξαιρετικά επισφαλές διεθνές περιβάλλον για το σκληρό σιτάρι, που επικρατεί αυτή την περίοδο, δεν θα καταθέσει προσφορά μεγαλύτερη των 28 – 28,5 λεπτά το κιλό.
Το «χάσμα» που θα διαμορφώσει μια τέτοια εξέλιξη, μεταξύ των θέλω της μιας και της άλλης πλευράς, εκτιμάται βάσιμα ότι θα οδηγήσει την ΕΑΣ Ορεστιάδας να κάνει χρήση του όρου που υπάρχει στην προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και θα την ακυρώσει, με δεδομένο ότι με οποιαδήποτε τιμή κάτω από τα 30 λεπτά στην ουσία οι παραγωγοί θα μπουν μέσα, αφού, όπως υποστηρίζουν, στα 26-27 λεπτά το κιλό έχει προσδιοριστεί το κόστος παραγωγής του προϊόντος.
«Αν δεν κρατήσει άμυνα η Ένωση, ώστε να πάρει μια τιμή ο παραγωγός που θα του μείνει και κάτι, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και θα πάρουν τη μορφή ντόμινο, παρασέρνοντας και άλλους, καθώς δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τα καταστήματα αγροεφοδίων και να κλείσει άλλες υποχρεώσεις τους», σχολίαζε στο Agronews, έμπειρος γνώστης της αγοράς σίτου, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τις προσφορές.
Εφόσον επιβεβαιωθεί και στην πράξη το συγκεκριμένο σενάριο, εκτός απροόπτου η επόμενη απόπειρα της ΕΑΣ Ορεστιάδας να προκηρύξει νέο διαγωνισμό θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου, αφού όπως τονίστηκε στο Agronews «με την αγορά να παραμένει στην ουσία κλειστεί αυτή τη χρονική περίοδο, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούνται οι εμπλεκόμενοι σε άγονες διαδικασίες».
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Πρώτη αναμέτρηση για τις τιμές στο σκληρό στην Ορεστιάδα, στα χαρακώματα Καζίλο με ντόπιο μεγαλέμπορα
Ημέρα εξελίξεων η σημερινή για την ελληνική αγορά σκληρού σίτου, με τον πρώτο διαγωνισμό της Ένωσης Ορεστιάδας για 35.000 τόνους να ολοκληρώνεται μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, σκληρή διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ιταλικό εμπορικό οίκο του Καζίλο και σε γνωστή εμπορική οικογένεια της Θεσσαλίας, με αφορμή την «σκληρή γραμμή» που χάραξε ο πρώτος σε διαγωνισμό της Τυνησίας και φέρνει σε δύσκολη θέση τις εγχώριες επιχειρήσεις που έχουν φορτωθεί σιτάρια χωρίς να υπολογίζουν σε μια τέτοια ξαφνική υποχώρηση των τιμών, τουλάχιστον στη λεκάνη της Μεσογείου.
Σε ότι αφορά στον διαγωνισμό που έχει προγραμματισθεί στην Ορεστιάδα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για το που θα μπορούσαν να κινηθούν οι προσφορές, καθώς η παράδοση θέλει να καταθέτονται οι σφραγισμένοι φάκελοι μαζικά 10-15 λεπτά πριν τη λήξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται πως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ∆ηµητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι µαλακό νέας σοδειάς.
Η δημοπρασία διεξάγεται σε μέρες περίεργες για την ευρωπαϊκή αγορά στο σκληρό, καθώς οι δείκτες αδυνατούν για την ώρα να σηκώσουν κεφάλι. Μέσα στη μέρα αναμένεται επίσης η εβδομαδιαία επικαιροποίηση στη λίστα τιμών του εμπορικού κέντρου της Φότζια, που πιθανότατα θα γράψει εκ νέου απώλειες, αν και μικρότερες από αυτές της περασμένης βδομάδας (16 ευρώ ο τόνος).
Στις 11 Ιουλίου, η νέα λίστα της Μπολόνια έγραψε εκ νέου απώλειες 7 ευρώ ο τόνος, με την τιμή αποθήκης εμπόρου για την πρώτη ποιότητα να βγαίνει πλέον στα 311-316 ευρώ ο τόνος και την δεύτερη ποιότητα (buono mercantile) στο ψυχολογικό όριο των 300-305 ευρώ ο τόνος.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στα ανατολικά, μετά από 10 μέρες καθοδικών πιέσεων, σταμάτησε η πτώση στις τιμές εξαγωγής από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται από την Παρασκευή 12 Ιουλίου στα 282 δολάρια ανά αμερικανικό τόνο ή με μετατροπή στα 286 ευρώ ο μετρικός τόνος.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε 15 μέρες χάθηκαν 15 ευρώ ο τόνος, καθώς η αντίστοιχη μέση τιμή εξαγωγής 1η Ιουλίου ήταν στα 293 δολάρια ανά αμερικανικό τόνο ή αλλιώς στα 297 ευρώ ο τόνος.
Το ιστορικό των τιμών δείχνει πως η αγορά έχασε σημαντική δυναμική στην αλλαγή του μήνα, η οποία σημαδεύτηκε από τον πρώτο διαγωνισμό της Τυνησίας για 50.000 τόνους µε φορτώσεις Αύγουστο και Σεπτέµβριο και όσα διαδραματίστηκαν σε αυτόν. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, προσφορές στα 310-330 ευρώ παραδοτέα κατατέθηκαν από πολλούς παίκτες (Ισπανούς, Τούρκους και Γάλλους), συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου Έλληνα εμπόρου, ο οποίος προσπάθησε πολύ να κλείσει εξαγωγή στα 330 ευρώ ο τόνος, όμως τελικά κατατέθηκαν προσφορές από τον ιταλό Καζίλο στα ασυναγώνιστα επίπεδα των 296 ευρώ ο τόνος, με αποτέλεσμα να χαθεί η δουλειά. Μετά τα 296 ευρώ του Καζίλο, δεν φαίνεται να έχει ξανακλειστεί άλλη εξαγωγική δουλειά από 300 ευρώ και πάνω στη Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια η πίεση από μεριάς Τούρκων έφερε σταδιακά την εξαγωγή στα 280 ευρώ λιμάνι μας.
Διαβάστε επίσης: Σε ρυθμούς της Τουρκίας χορεύει η ευρωπαϊκή αγορά στο σκληρό σιτάρι
17-07-2024 19:52Χρηστος
Δεν υπάρχει σωτηρία ....τέλος !!!!!!!
Απάντηση17-07-2024 16:03Golden stιar
Τουλάχιστον ίδια τιμή με τα περσινά!Οτιδήποτε κάτω από 0,35 είναι για φυλακή,της κακιάς ώρας εμπορακοι μην έχετε αυταπάτες,στο φινάλε όσο και να μας ρουφηξετε το αίμα, δύο μέτρα θα πάρετε και σεις....ξέρετε που! εκεί πάντα έχει ησυχία! Γι αυτό ψηλά το κεφάλι,με αξιοπρέπεια,να μπορείτε να μας κοιτάζετε στα μάτια! αυτό μας μένει στον μάταιο τούτο κόσμο,να τον ζήσουμε ΟΛΟΙ με αξιοπρέπεια!!
Απάντηση17-07-2024 14:32ΑΓΡΟΤΗΣ
Όσο είναι στα χέρια του αγρότη δεν έχει αξία μόλις το πάρουν στα χέρια τους τζαμπα γίνεται χρυσός
Απάντηση