BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Τέλος στο πτωτικό σερί της αγοράς στο σκληρό, τιμή 268 ευρώ ο τόνος εξασφάλισε η Νίκαια που αρχίζει πώληση

Αποδεκτή έκανε την πρόταση Έλληνα εμπόρου για 268 ευρώ ο τόνος στο σκληρό σιτάρι ο Αγροτικός Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στις 19 Ιουλίου στο πλαίσιο διαγωνισμού, νούμερο που βγάζει 24,6 λεπτά στη τσέπη του παραγωγού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews.

sklhro-sitari-ioulios

Γιάννης Ρούπας

6567
4

Μετά το πέρας της διαδικασίας, οι ιθύνοντες του Συνεταιρισμού βρίσκονται σε επικοινωνία με τους περίπου 400 αγρότες μέλη του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», οι οποίοι έχουν περιθώριο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ioυλίου να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στην πρόταση του Συνεταιρισμού για φιξάρισμα στα 24,6 λεπτά το κιλό. 

Ο διαγωνισμός αυτός έρχεται σε συνέχεια της άγονης διαδικασίας στην Ορεστιάδα την Τετάρτη 17 Ιουλίου με μέγιστη προσφορά στα 265 ευρώ ο τόνος και τα μάτια της εγχώριας αγοράς είναι πλήρως στραμμένα στη Νίκαια, καθώς οι ποσότητες που θα μαζευτούν θα δείξουν αναλογικά και την πρόθεση των παραγωγών για κλείσιμο τιμής στο εύρος των 24-25 λεπτών. 

Αντίστοιχα για το κριθάρι, ο Συνεταιρισμός Νίκαιας συμφώνησε απ’ ότι φαίνεται με την Soya Hellas S.A. για 820 τόνους κτηνοτροφικό κριθάρι στην τιμή των 192 ευρώ ο τόνος, που βγάζει 17,5 λεπτά καθαρά στον παραγωγό. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Τέλος στο πτωτικό σερί της αγοράς στο σκληρό, στα 320 ευρώ η Φότζια, ακριβή η εισαγωγή από Καναδά για Οκτώβριο

Μια ιδιαίτερη δυναµική αρχίζει να αναπτύσσεται µεταξύ των ιταλικών κέντρων εµπορίας σκληρού σίτου και της Τουρκικής Αρχής Σιτηρών. Λίγες µέρες µετά την σταθεροποίηση της µέσης τιµής εξαγωγής από Τουρκία στα 285 ευρώ ο τόνος, ήρθε στις 17 Ιουλίου η επικαιροποίηση της λίστας τιµών στη Φότζια δίχως αυτή τη φορά οποιαδήποτε αρνητική µεταβολή. Η τάση σταθεροποίησης στην εξαγωγή παρατηρείται και σε Ισπανία και Γαλλία, γύρω στα 290 ευρώ και 300 ευρώ (λιµάνι Λα Ροσέλ) ο τόνος αντίστοιχα.

Όσον αφορά τη Φότζια, σύµφωνα µε τα νέα δεδοµένα, τα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% έχουν τιµή αποθήκης εµπόρου 315-320 ευρώ/τόνο. Η 2η ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% τιµή αποθήκης εµπόρου 305-310 ευρώ/τόνο.


Αντίστοιχα την Τετάρτη, ο πρώτος διαγωνισµός από την ΕΑΣ Ορεστιάδας βγήκε άγονος, αφού η καλύτερη προσφορά των 265 ευρώ ο τόνος που κατατέθηκε δεν ικανοποίησε την διοίκηση της οργάνωσης, η οποία εκτιµά ότι τον Σεπτέµβριο οι συνθήκες της αγοράς θα είναι πολύ καλύτερες για το εξαιρετικό προϊόν που έχει στις αποθήκες της η Ένωση.

Τουλάχιστον για την ώρα, φαίνεται πως ο καθοδικός βηµατισµός που άρχισε στο γύρισµα του µήνα δια χειρός Καζίλο µετά τον διαγωνισµό της Τυνησίας λαµβάνει τέλος, καθώς η αγορά µπαίνει στον πάγο ενόψει Αυγούστου.

Στις 11 Ιουλίου, η λίστα της Μπολόνια έγραψε βέβαια εκ νέου απώλειες 7 ευρώ ο τόνος, µε την τιµή αποθήκης εµπόρου για την πρώτη ποιότητα να βγαίνει πλέον στα 311-316 ευρώ ο τόνος και την δεύτερη ποιότητα (buono mercantile) στο ψυχολογικό όριο των 300-305 ευρώ ο τόνος. Όσον αφορά τις εξελίξεις στα ανατολικά, µετά από 10 µέρες καθοδικών πιέσεων, σταµάτησε η πτώση στις τιµές εξαγωγής από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίες πλέον διαµορφώνονται από την Παρασκευή 12 Ιουλίου στα 282 δολάρια ανά αµερικανικό τόνο ή µε µετατροπή στα 286 ευρώ ο µετρικός τόνος. Αξίζει να σηµειωθεί πως µέσα σε 15 µέρες χάθηκαν 15 ευρώ ο τόνος, καθώς η αντίστοιχη µέση τιµή εξαγωγής 1η Ιουλίου ήταν στα 293 δολάρια ανά αµερικανικό τόνο ή αλλιώς στα 297 ευρώ ο τόνος.

Οι τιµές στο καναδέζικο έχουν επίσης µειωθεί, όµως σύµφωνα µε όσα µεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς δεν πέφτουν κάτω από τα 330 ευρώ ο τόνος παράδοση Ιταλία τον Οκτώβριο, που σηµαίνει πως ναι µεν η πτώση της τιµής δικαιολογείται από την αναµενόµενη επάρκεια, ωστόσο οι σηµερινές απογοητευτικές επιδόσεις δεν δικαιολογούνται από την µεγάλη εικόνα στην αγορά. 

Το στίγµα του Καζίλο στον διαγωνισµό της Τυνησίας

Το ιστορικό των τιµών δείχνει πως η αγορά έχασε σηµαντική δυναµική στην αλλαγή του µήνα, η οποία σηµαδεύτηκε από τον πρώτο διαγωνισµό της Τυνησίας για 50.000 τόνους µε φορτώσεις Αύγουστο και Σεπτέµβριο και τα όσα διαδραµατίστηκαν σε αυτόν. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένους ανθρώπους της αγοράς, προσφορές στα 310-330 ευρώ παραδοτέα κατατέθηκαν από πολλούς παίκτες (Ισπανούς, Τούρκους και Γάλλους), συµπεριλαµβανοµένου και µεγάλου Έλληνα εµπόρου από τη Θεσσαλία, ο οποίος προσπάθησε πολύ να κλείσει εξαγωγή στα 330 ευρώ ο τόνος, όµως τελικά κατατέθηκαν προσφορές από τον ιταλό Καζίλο στα ασυναγώνιστα επίπεδα των 296 ευρώ ο τόνος, µε αποτέλεσµα να χαθεί η δουλειά. Μετά τα 296 ευρώ του Καζίλο, δεν φαίνεται να έχει ξανακλειστεί άλλη εξαγωγική δουλειά από 300 ευρώ και πάνω στη Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια η πίεση από µεριάς Τούρκων έφερε σταδιακά την εξαγωγή στα 280 ευρώ λιµάνι µας.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

19-07-2024 11:29Κωστας

Το 265 ηταν μια κακη τιμη αλλα ηταν μια τιμη σιγουρη και θα εφερνε πανω απο 10 εκατομυρια ευρω στις τσεπες των αγροτων του βορειου εβρου Και θα ηταν μια τιμη για να εξοφληθουν τα σκληρα σιταρια που ειναι ανοικτα σε ολη την ελλαδα Τωρα απλως συνεχιζει το εμποριο να δουλευει με μια προκαταβολη στα 20 και στο τελος θα πληρωσει αλλα 3 Εχω απολυτη εμπιστοσυνη στη ενωση ορεστιαδας ξερουν πολυ καλα τι κανουνε και θα δικαιωθουνε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-07-2024 09:59Ather

Εδώ τι γίνετε η φοτζια ο καζιλο ο Καναδάς και εμείς τα αρχιδια του καραμπελα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία