Ορατή μια πλαγιοανοδική κίνηση στο σκληρό, βάση τα 268 ευρώ ο τόνος στη Νίκαια
Πάντως µε την εξαγωγή στα 280 ευρώ FOB από τους γείτονες αλλά και τους Ισπανούς, η τιµή στον Έλληνα παραγωγό θα έπρεπε να βρίσκεται παντού από 25 λεπτά και πάνω σήµερα, όπως άλλωστε έδειξε και η πράξη στα 268 ευρώ ο τόνος (24,6 λεπτά στον παραγωγό) που κατέθεσε µεγάλη εγχώρια εταιρεία στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Νίκαιας «Ο Προµηθέας» την περασµένη βδοµάδα. Η προσφορά έγινε αποδεκτή και σύµφωνα µε πληροφορίες αφορούσε 3.000-3.500 τόνους σκληρό, νούµερο που θα καλυφθεί από όσους παραγωγούς συµφώνησαν να πουλήσουν στην τιµή αυτή.
Βέβαια, ασχέτως αν η αγορά θα είναι σε θέση το επόµενο διάστηµα να ανακτήσει γρήγορα τα 26-27 λεπτά, η ωµή πραγµατικότητα στο χωράφι εξαναγκάζει αρκετούς να φιξάρουν στο στενό εύρος των 23 µε 25 λεπτών, αφού τα καταστήµατα εφοδίων απαιτούν να «κλείσουν» οι λογαριασµοί πριν φτάσουµε ∆εκαπενταύγουστο, ενώ η ανάγκη για ρευστότητα προς ικανοποίηση βιωτικών αναγκών καθιστά αδύνατη την άµυνα για σηµαντική µερίδα των καλλιεργητών.
Στη γειτονική Ιταλία, οι δείκτες σε Μπολόνια και Φότζια γράφουν ίδια τιµή πλέον σε όλα τα στάρια, συγκεκριµένα στα 310-315 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα. Η τιµή αυτή είναι λογική τη δεδοµένη στιγµή καθώς µε την εξαγωγή στα λιµάνια της Μεσογείου καθηλωµένη στα 280 ευρώ ο τόνος FOB για τα Σ1, η παράδοση Ιταλία υπολογίζεται περίπου στα 300-305 ευρώ ο τόνος, που εύκολα µετά βγαίνει στα 310-315 ευρώ ο τόνος αποθήκη εµπόρου στη Φότζια.
Βέβαια, παρά την συγκρατηµένη αισιοδοξία, πρέπει να καταγραφεί και η αντίθετη άποψη, η οποία βλέπει τον Καναδά να βγάζει µία σοδειά πάνω από 7 εκατ. τόνους και τους Τούρκους να ρυθµίζουν µε διάφορους τρόπους το τονάζ τους σε 3 εκατ. τόνους, κρατώντας τις τιµές στα ίδια ή και χειρότερα επίπεδα.
∆οκιµάζουν οριακές ανατιµήσεις οι γείτονες
Yπάρχει η αισιόδοξη άποψη πως µέσα στον Αύγουστο οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν µία πολιτική βελτίωσης των τιµών εξαγωγής, καθώς ναι µεν οι γείτονες έχουν άλλα κόστη και οι αγρότες «βγαίνουν» µε τα χρήµατα που παίρνουν από την καλλιέργεια σκληρού όπως εκεί γίνεται, ωστόσο και πάλι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χαρούµενοι µε την τρέχουσα κατάσταση. Τα ωµά δεδοµένα από την Τούρκικη Αρχή Σιτηρών φαίνεται να υποστηρίζουν το σενάριο αυτό. Από την Παρασκευή 19 Ιουλίου που οι τιµές στην εξαγωγή σκληρού έπιασαν πάτο στα 280 ευρώ ο τόνος, καθηµερινά αυξάνεται ο όγκος των συναλλαγών προς τους 38-40.000 µετρικούς τόνους µε αντίστοιχη οριακή αύξηση της µέσης τιµής κατά µισό ευρώ τη µέρα. Μικρό θα πει κανείς το ποσό, όµως σε 10-15 µέρες θα φανεί καλύτερα αν η τακτική αυτή είναι ικανή να φέρει την τούρκικη εξαγωγή κάπου στα 290 ευρώ, τραβώντας προς τα πάνω τα ελληνικά και ισπανικά FOB. Ενδιαφέρον πάντως έχουν οι τιµές στο Καναδέζικο, το οποίο φαίνεται πως θα φτάνει στα ιταλικά λιµάνια τέλη Σεπτεµβρίου στα 330 ευρώ.
26-07-2024 13:53THEODOR
Αγρότες -γατάκια που νομίζετε οτι με 100 και 300 στρέμματα είστε λιοντάρια οργανωθείτε και αφήστε στην ακρη τον εγωισμό σας αλλιώς θα σας εκμεταλλεύονται σε ολη σας τη ζωή οι γνωστοί στο πανελλήνιο μαυραγορίτες........οι οποίοι συνεχίζουν να πλουτίζουν κάθε χρόνο .........
Απάντηση26-07-2024 09:29THEODOR
Μία χούφτα ανθρωποι στην Ελλάδα καταφέρνουν να κρατούν σε μιζέρια χιλιάδες παραγωγούς σιτηρών .....μπράβο τους που το καταφέρνουν αυτό,χάρη βέβαια και στη δική μας βοήθεια !!!!!!!!!!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)