BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Παραµένουν αδύναµα τα δηµητριακά

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου γύρω από τα 275 ευρώ ο τόνος FOB φαίνεται πως κυµαίνονται οι τιµές της εξαγωγής για τα µέτριας ποιότητας φετινά σιτάρια.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

111
0

Οι τοπικοί έµποροι / εξαγωγείς διστάζουν να πουλήσουν σε αυτές τις τιµές, δεδοµένου ότι ακόµα δεν γνωρίζουν το κόστος κτήσης των σιτηρών. Παράλληλα, ούτε και οι αγοραστές τρέχουν να πιέσουν νέες δουλειές, δίνοντας την εντύπωση πως ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ τους ή τουλάχιστον δύσκολα θα έχουµε µεγάλες διαφορές στις τιµές µεσοπρόθεσµα.

Στα σκληρά σιτάρια, η νέα λίστα τιµών στην Φότζια ήταν αµετάβλητη. Συγκεκριµένα, τα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 310-315 ευρώ. Η δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 300-305 ευρώ. Στη Γαλλία οι τιµές από τα µέσα Ιουλίου παραµένουν στα 300 ευρώ ο τόνος και στον Καναδά φαίνονται σηµάδια σταθεροποίησης εν µέσω ανησυχιών για τις καιρικές συνθήκες, σε συνδυασµό µε την πορεία της νέας καλλιέργειας. Αντίστοιχα, η ανασκόπηση της 30ης Ιουλίου από την Τούρκικη Αρχή Σιτηρών έδωσε 305 ευρώ ανά µετρικό τόνο ως αναµενόµενη µέση τιµή εξαγωγής FOB στον Καναδά.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα δηµητριακά στο σύνολο τους δεν µπορούν να ορθοποδήσουν. Οι βελτιωµένες καιρικές συνθήκες, οι οποίες προµηνύουν καλές παραγωγές σε συνδυασµό µε την πίεση σε άλλα εµπορεύµατα, όπως το πετρέλαιο, κρατούν τις τιµές αυτή την περίοδο σε χαµηλά επίπεδα. Στη Γαλλία, τέλος, οι τιµές ακολούθησαν την πορεία του Σικάγο µε τα συµβόλαια του Σεπτεµβρίου 2024 να βρίσκονται στα 216 ευρώ ο τόνος, σε επίπεδα δηλαδή 5 ευρώ υψηλότερα από την προηγούµενη εβδοµάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία