Mε 20 λεπτά το κριθάρι στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στήσιμο 400 κιλά και 10,5% πρωτεΐνη
«Οι παραγωγές ήταν µέτριες, σε σχέση µε τη δυνατότητα που έχει το βυνοποιήσιµο κριθάρι. Το στήσιµο, φέτος, ως προς την απόδοση στο χωράφι, είναι γύρω στα 400 κιλά το στρέµµα, όταν πέρυσι αντίστοιχα, η µέση παραγωγή ήταν στα 500 κιλά το στρέµµα», τονίζει ο κ. Κωτούλας.
∆ιαχειρίσιµα ψεγάδια παρουσιάζει και η ποιότητα του προϊόντος, µε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κατά µέσο όρο να κινείται στο 10,5%, που είναι εντός ορίων για την παραγωγή βύνης, ενώ και ο κόκκος του κριθαριού δεν είχε το ίδιο µεγάλο µέγεθος µε πέρυσι, αλλά και αυτός δουλεύεται κανονικά.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 977 της Agrenda
«Για το αποτέλεσµα που έχουµε σε µεγάλο βαθµό ευθύνεται ο καιρός. Είχαµε ήπιο χειµώνα µε συνέπεια τα περισσότερα σπαρτά να έρθουν πιο µπροστά χρονικά και να µην ωφεληθούν, εν τέλει, από τη µεγάλη βροχή που είχαµε το διήµερο 15-16 Απριλίου. Οι περιοχές που φάνηκε να πιέστηκαν περισσότερο ήταν η Θεσσαλία και η ∆υτική Μακεδονία, ενώ καλύτερη εικόνα είχαµε σε πιο όψιµες περιοχές όπως η Ξάνθη, για παράδειγµα, οι οποίες µάλλον ευνοήθηκαν», εξηγεί ο συνοµιλητής µας.
Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος στο πρόγραµµα συµβολαιακής της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» ήταν περίπου 150.000 στρέµµατα, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ οι ποικιλίες που χρησιµοποιήθηκαν ήταν κυρίως οι κλασσικές Zana και Fortuna, οι οποίες είναι δοκιµασµένες µε επιτυχία για χρόνια στα ελληνικά χώµατα, καθώς και µια καινούρια, η Lexy, η οποία αξιοποιήθηκε και για σποροπαραγωγή.
Το συνολικό τονάζ βυνοποιήσιµου κριθαριού που συγκεντρώθηκε για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία από το φετινό αλώνι, ανέρχεται σε περίπου 53.000 τόνους. «Είναι µια ποσότητα ικανή να καλύψει το σύνολο των αναγκών της εταιρείας µας για την παραγωγή των ετικετών µπύρας που παράγουµε και διαθέτουµε στην ελληνική αγορά, ενώ ό,τι περισσέψει θα φύγει ως εξαγωγή βύνης, όπως έγινε και άλλες φορές τα τελευταία χρόνια µε προορισµό την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Ισραήλ» διευκρινίζει ο έµπειρος γεωπόνος.
Όσο για την τιµή, ο κ. Κωτούλας µας ανέφερε ότι στις συµβάσεις που είχαν υπογραφεί µε τους συνεργαζόµενους παραγωγούς προβλεπόταν τιµή στα 200 ευρώ, για ποσότητες µέχρι, περίπου 400 κιλά το στρέµµα, ενώ στο πλεονάζων τονάζ, στις περιπτώσεις που υπάρχει, η τιµή είναι στα επίπεδα του ελεύθερου εµπορίου.
Στη νέα καλλιεργητική σεζόν, που προγραµµατίζεται για το Σεπτέµβριο, το πλάνο είναι να αξιοποιηθεί µια ακόµη νέα ποικιλία, η Guzzel, αρχικά σε µια µικρή έκταση, περίπου 2.000 στρεµµάτων, ενώ ένα µέρος της θα αξιοποιηθεί και για σποροπαραγωγή.
«Γενικώς δουλεύουµε πολύ πάνω στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες που βελτιώθηκαν στην Ελλάδα και είµαστε σε φάση εγγραφής τους στον Εθνικό Κατάλογο. Πρόκειται για 2 + 1 ποικιλίες, τις οποίες εκτός απροόπτου θα έχουµε διαθέσιµες για σποροπαραγωγή από τις καλλιεργητικές περιόδους του 2025 και του 2026», µας πληροφορεί ο γεωπόνος της «Αθηναϊκή Ζυθοποιία».
Σε τροχιά για τέταρτη χρονιά πρόγραµµα πιστοποίησης κριθαριού µε όρους αειφορίας
Πέραν του βάρους που δίδεται στην έρευνα για τις ποικιλίες, µεγάλη προσπάθεια γίνεται σε σχέση µε την πιστοποίηση του κριθαριού που παράγεται για λογαριασµό της επιχείρησης, µε όρους αειφορίας.
Στο πλαίσιο αυτό «τρέχει» ένα project για τέταρτη χρονιά φέτος, που αποσκοπεί στη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, µε βιώσιµο τρόπο, που σηµαίνει πως, µεταξύ άλλων, δεν θα µειώνει και το εισόδηµα των παραγωγών.
«Εστιάζουµε κυρίως σε ένα πρωτόκολλο ορθολογικής λίπανσης, που ευελπιστούµε πως θα µας βοηθήσει να µειώσουµε τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου κατά περίπου 30%, χωρίς, όπως σας είπα, να επηρεάζεται αρνητικά το εισόδηµα του παραγωγού», ανέφερε ο επικεφαλής γεωπόνος του προγράµµατος συµβολαιακής γεωργίας της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», Βασίλης Κωτούλας, συµπληρώνοντας ότι «ήδη έχουµε κάποια ενδιαφέροντα συµπεράσµατα από την εξέλιξη του προγράµµατος, ωστόσο οριστικά αποτελέσµατα θα έχουµε µε τη συλλογή της παραγωγής του 2025».
Διαβάστε επίσης: Καθιέρωση τεχνικών για έξυπνη σπορά στο κριθάρι Αθηναϊκής Ζυθοποιίας
06-08-2024 20:24Παναγιωτης
Με 20 λεπτά το κιλό δηλ 68 παλιές δραχμουλες τι να προτοπληρωσει ο παραγωγός?η μπίρα όμως που φτιάχνει η αθηναικη όλο ανεβαίνει ανατίμηση στην ανατιμηση και τα υπερκερδη στην μαμά στην Ολλανδία.κατα τα άλλα γίνονται επενδύσεις από την πολυεθνικη στην Ελλάδα.
Απάντηση06-08-2024 18:30Χρηστος
Η αθηναική ζυθοποιία θέλει ποιότητα μερσέντες σε τιμή λάντα .......ουστ από εδώ.......
Απάντηση06-08-2024 11:07Βασίλειος
Με 0,20να σπείρετε εσείς.Η Βεργίνα 0.23 και όλη την παραγωγή.Αλλα και πάλι είναι λίγο το 0'23 με κόστος παραγωγής πολύ μεγάλο
Απάντηση