BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σκληρή γραμμή από όλους για το σκληρό, αφιξάριστο το 75% της σοδειάς, ανεπαρκή και αδιάφορα τα 25 λεπτά

«Φοβάται ο βρεγµένος τη βροχή; Mάλλον όχι». Κάπως έτσι θα µπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, µε τους παραγωγούς να έχουν εν πολλοίς αποδεχτεί ότι η φετινή χρονιά δύσκολα θα φέρει κέρδος, µε αποτέλεσµα οι περισσότεροι να είναι διατεθειµένοι να αφήσουν στις αποθήκες τη σοδειά έως ότου διαµορφωθούν οι συνθήκες για κάποια καλύτερη τιµή, που τουλάχιστον δεν θα τους βάλει µέσα.

times-sklhro-arxes-septevrh

Γιάννης Ρούπας

7207
2

Απ’ τα όσα µεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, φέτος το καλοκαίρι πέρασε µε τον κόσµο να επιλέγει (και σε ένα βαθµό να υποχρεώνεται) να φιξάρει µόλις το 20-25% της σοδειάς του στα 23-25 λεπτά που πληρώνει µέχρι και σήµερα το ελεύθερο εµπόριο, µε το υπόλοιπο 75% της παραγωγής να µένει ανοιχτό. Σε αριθµούς φαίνεται πως έχουν κλειστεί γύρω στους 180.000 µε 200.000 τόνους σκληρού σιταριού, ενώ εξ’ αυτών µόλις 30.000-50.000 τόνοι έχουν βρει το δρόµο τους για τις διεθνείς αγορές, κυρίως από το λιµάνι της Αλεξανδρούπολης, µε πρώτη ύλη από Βόρειο Έβρο και Κοµοτηνή.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 981 της Agrenda


Στην υπόλοιπη Ελλάδα, πράξεις σε υψηλότερα επίπεδα τιµών, ακόµη και στα 30 λεπτά το κιλό, έγιναν από µεµονωµένους παραγωγούς τις πρώτες µέρες του αλωνισµού σε Σέρρες και Φάρσαλα, κάτι που επιβεβαιώνει πως η αγορά τότε «σήκωνε» το κάτι παραπάνω, όµως το εµπόριο προτίµησε να παραλάβει ανοιχτά, συχνά µε προκαταβολές της τάξης των 16 έως 20 λεπτών.

Σύµφωνα µε όσα δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάµπης Κουµπρίδης στην Agrenda, η Ένωση θα επαναλάβει τη δηµοπρασία για την πώληση τουλάχιστον 35.000 τόνων (+/-10%) σκληρού σίτου στα τέλη Σεπτεµβρίου, δίχως καµία διάθεση να συµφωνήσει στα ίδια επίπεδα τιµών που προσφέρθηκαν 17 Ιουλίου (265 ευρώ ο τόνος). Οι ιθύνοντες στην  Ένωση έχουν δηλαδή τόσο την υποµονή όσο και τη διάθεση να καταστήσουν ξανά άγονο τον διαγωνισµό, έως ότου οι προσφορές γράψουν τελικά το «3» µπροστά, όπως σηµείωσε ο Λάµπης Κουµπρίδης.

Για την ώρα, η εγχώρια αγορά περιµένει να επανεκκινήσει η εµπορική δραστηριότητα στη Μεσόγειο, να ισχυροποιηθεί το δολάριο έναντι του ευρώ -διότι στις τρέχουσες ισοτιµίες ευνοείται η φτηνή εξαγωγή από Τουρκία- και να κρατηθεί ο Καναδάς στα 330-340 CIF Ιταλία για την πρώτη ποιότητα, ώστε να αρχίσει να φιξάρει ξανά το εµπόριο σε τιµές άνω των 25 λεπτών
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

02-09-2024 11:27Αλέκος

Ο παππούς μου μου έλεγε όπου υπάρχει σιταρι υπάρχει φτώχεια. Ε κάτι ήξερε. Απλά αλλάξτε καλλιέργεια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία