BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Χωρίς αλλαγές για το σκληρό η Φότζια τον Αύγουστο

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου είχαµε την καθιερωµένη καλοκαιρινή ανάπαυλα, µε τη µοναδική µεγάλη είδηση να είναι η αγορά 500.000 τόνων σκληρού από την Αλγερία σε τιµές όχι και τόσο υποσχόµενες, στα 295-306 ευρώ ο τόνος ανάλογα πλοίου παραδοτέα σε λιµάνι της Αλγερίας. Φυσικά µιλάµε πάντα για καλής ποιότητας σκληρό σιτάρι. Στην αγορά αναµένεται η επιστροφή των Ιταλών αγοραστών, οι οποίοι και αποτελούν βαρόµετρο για τα νέα επίπεδα τιµών.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

250
0

Στα σκληρά σιτάρια, η πρώτη λίστα τιµών στη Φότζια µετά την καλοκαιρινή διακοπή ήταν αµετάβλητη. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 310-315 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 300-305 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία επίσης οι τιµές έµειναν σταθερές στα 300 ευρώ ο τόνος, ενώ στον Καναδά οι τιµές µέσα στον Αύγουστο έχασαν 19 δολάρια τον τόνο, παρότι µειώθηκε η εκτίµηση παραγωγής αυτόν τον µήνα σε σχέση µε τον προηγούµενο κατά 200.000 τόνους.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα µαλακά σιτάρια όπως και τα περισσότερα δηµητριακά δεν µπορούν να ορθοποδήσουν. Έχοντας σηµειώσει µέσα στην εβδοµάδα νέα χαµηλά, προσπαθούν κάπως να ανακάµψουν τεχνικά λαµβάνοντας βοήθεια από τα σηµεία στήριξης. Εντούτοις η άνοδος φαντάζει δύσκολη δεδοµένου ότι οι καλές παραγωγές παγκοσµίως υπενθυµίζουν την υπερεπάρκεια σίτου. Στη Γαλλία, τέλος, οι τιµές ακολούθησαν την ίδια απογοητευτική πορεία µε τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου να φτάνουν µέχρι τα 190 ευρώ ο τόνος. Στις ευρωπαϊκές τιµές βέβαια παίζει ρόλο και το ακριβό ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία