BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Κόβει τονάζ για να πάρει τιμή η Τουρκία στο σκληρό σιτάρι, ακούνητη 45 μέρες η Φότζια

Σε περίεργα νερά πλέει το διεθνές εµπόριο σκληρού σίτου, µε τις εξαγωγικές ροές να έχουν περιοριστεί αρκετά, την Τουρκία να κόβει ηµερήσιο τονάζ αρχίζοντας και αυτή µια κάπως σκληρή γραµµή και τον Καναδά να βλέπει στα χαρτιά µια σοδειά 6 εκατ. τόνων.

ektimiseis-sitira-avgoustos

Γιάννης Ρούπας

2774
3

Οι αντίρροπες δυνάµεις δείχνουν για την ώρα µια κατάσταση ισορροπίας έως ότου ολοκληρωθεί ο αλωνισµός στη βόρεια Αµερική, ο οποίος αντιµετωπίζει καιρικές συνθήκες που θα µπορούσαν να κόψουν σηµαντικά κιλά από την σοδειά, όπως οι χαλαζοπτώσεις στο νότιο Σασκατσουάν και οι βροχές στα βόρεια που καθυστερούν τη συγκοµιδή. Η σχετική έκθεση της SaskWheat στις 3 Σεπτεµβρίου είναι αποκαλυπτική για το µέγεθος των προβληµάτων στα νότια, βλέποντας κακές αποδόσεις και ποιότητες στα Νότια, αρκετά κάτω από 200 κιλά το στρέµµα, που θα µπορούσε να κόψει τουλάχιστον άλλους 200.000 τόνους από τις εκτιµήσεις. Από την άλλη, ο συνδυασµός ΗΠΑ – Καναδά βγάζει επιπλέον τονάζ 2,5 εκατ. τόνων στο σκληρό συγκριτικά µε το 2023, κάτι που σαφώς ευνοεί µία συγκράτηση των όποιων ανοδικών τάσεων για την ώρα. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 982 της Agrenda

 

Ενδεικτικά, οι τιµές παραγωγού (CWAD) για το περσινό απόθεµα, όχι FOB, στον Καναδά αρχές Ιουλίου βρίσκονταν στα 304-305 ευρώ ο τόνος, αρχές Αυγούστου στα 280-282 ευρώ ο τόνος και τελικά λόγω πίεσης συγκοµιδής βρίσκεται σήµερα στα 260-265 ευρώ ο τόνος µε σταθεροποιητική τάση εδώ και 15 µέρες (µε σηµερινή ισοτιµία). Αυτό σηµαίνει πως τα FOB του Καναδά για την πρώτη ποιότητα διαµορφώνονται για Σεπτέµβριο στα 290-300 ευρώ ο τόνος και το καλό σκληρό πιάνει λιµάνι στην Ιταλία µε 320-330 ευρώ ο τόνος. Στη δεύτερη ποιότητα υπάρχει ένας συνωστισµός και η παράδοση βγαίνει στα 300-310 ευρώ ο τόνος.

Στην Ιταλία, Φότζια και Μπολόνια έβγαλαν ξανά τα ίδια νούµερα, δηλαδή στα 310-315 και 311-316 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα για την πρώτη ποιότητα, δίχως αλλαγές και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Στη Γαλλία, η εξαγωγή παραµένει στα 300 ευρώ ο τόνος εδώ και δύο µήνες. Στη γειτονική Τουρκία, σύµφωνα µε το δελτίο της Αρχής Σιτηρών, το ηµερήσιο τονάζ έχει υποχωρήσει στους 10-15.000 τόνους από 30-40.000 τόνους πριν ένα µήνα, σε λίγο υψηλότερες τιµές, δηλαδή 282-285 ευρώ ο τόνος FOB. 

∆ιαβρώνει το µερίδιο ΕΕ φθηνό ρωσικό σιτάρι αλλάζει ισορροπιες

Tις επόµενες εβδοµάδες θα διαφανούν οι πραγµατικές ισορροπίες στην παγκόσµια αγορά µαλακού σιταριού, καθώς η Ευρώπη αντιµετωπίζει συγκριτικά χαµηλές αποδόσεις, ενώ η πληθωρική Ρωσία διαβρώνει το µερίδιο εξαγωγών των χωρών της ΕΕ, όπως υποστηρίζουν κλαδικοί αναλυτές. Η Ρωσία πλέον ο κύριος προµηθευτής της Αλγερίας, µακροχρόνιου πελάτη της Γαλλίας, σε µια τάση που ενισχύεται από  τη διπλωµατική σύγκρουση µεταξύ Παρισιού και Αλγερίας, για τη ∆υτική Σαχάρα. Η Αίγυπτος, αγόραζε από τη Γαλλία πριν από 10 χρόνια, αλλά τώρα η Ρωσία και οι Ηνωµένες Πολιτείες είναι οι κύριοι προµηθευτές. Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες παραδοσιακές αγορές της ΕΕ, όπως η Τυνησία και το Μαρόκο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η «ρωσοποίηση» της αγοράς θα ενταθεί. 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

10-09-2024 12:42Θεοκλτιτος

Ο καζιλο τα κάνει όλα όπου θέλει αυτός πάνε τα πρόβατα από πίσω του Χειραγώγηση τις φοτζια φανερά κάνει ο καζιλο

Απάντηση

10-09-2024 10:43Γιώργος

Με 316 για πρώτη ποιότητα και 310 για δεύτερη στο χρηματιστήριο της Φότζια , το σιτάρι στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνεται στα 27/28 λεπτά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι αυτά που πλασάρουν οι καλοί μας έμποροι.

Απάντηση

10-09-2024 08:52Ather

Αυτό που με τρελαίνει είναι ότι η τιμή παραγωγού είναι κολλημένη εδώ και τριάντα χρόνια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία