Με 345 δολάρια C&F έκλεισε 100.000 τόνους σκληρό η Τυνησία, προσεχώς άνοδος
Πρέπει όμως να σημειωθεί πως με τη σημερινή ισοτιμία η τιμή αυτή δίνει σχεδόν 310 ευρώ ανά τόνο παραδοτέα, δηλαδή καθαρά 9 ευρώ υψηλότερα από την προηγούμενη αγορά τους τον Ιούλιο.
Αν και η ιταλική αγορά κάνει για την ώρα πως δεν ακούει τις εξελίξεις σε Καναδά, Τουρκία και Βόρεια Αφρική, λογικά αναμένονται στις επόμενες μια - δυο συνεδριάσεις καινούρια δεδομένα.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
«Σταθερή αξία» η Φότζια με 315 ευρώ, πάει για Οκτώβριο ο διαγωνισμός Ορεστιάδας
Ένας αμερικανόφερτος και απαγορευμένος στην Ευρώπη μύκητας που ανιχνεύτηκε σε φορτίο 21.600 τόνων στο Μπάρι έχει παγώσει από Δευτέρα την εισαγωγή σκληρού σίτου στα λιμάνια της νότιας Ιταλίας, αναβάλλοντας λογικά για την επόμενη βδομάδα το συν 5 με 10 ευρώ ο τόνος στους δείκτες της Φότζια που ανέμενε με θέρμη η ελληνική αγορά, σε συνέχεια των αγρονομικών εξελίξεων στον Καναδά, όπου καταγράφεται πολυετές χαμηλό σε ποιότητες.
Κάπως έτσι τo ιταλικό κέντρο έβγαλε για ένατη διαδοχική συνεδρίαση στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, τιµή αποθήκης εµπόρου στα 310-315 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης κυµαίνεται στα 300-305 ευρώ ο τόνος. Από κοντά και η τρίτη ποιότητα (mercantile) με ειδικός βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% στα 290 με 295 ευρώ ο τόνος τιμή αποθήκης.
Στην εγχώρια αγορά, η μόνη κίνηση που εντοπίζεται τις τελευταίες μέρες είναι η διάθεση στη Βόρεια Ελλάδα για να σβηστεί το 23 και το 24 λεπτά το κιλό ως επιλογές φιξαρίσματος στην πρώτη ποιότητα, με το που τσιμπήσουν λίγο τα εμπορικά κέντρα στην Ιταλία (έπεται επικαιροποίηση της Μπολόνια 19 Σεπτεμβρίου), ενώ απ’ την άλλη στη Θεσσαλία κανείς δεν κάνει για την ώρα κουβέντα για κάποια καλύτερη τιμή λόγω λειψής πρωτεΐνης σε αρκετά αποθηκευμένα στάρια.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 983 της Agrenda
Απ’ την άλλη, στην Ένωση Ορεστιάδας εντοπίζονται ζυμώσεις αυτές τις μέρες για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του επαναληπτικού διαγωνισμού για την πώληση 35.000 τόνων (+/-10%) σκληρού σίτου, με τον πρόεδρο Λάμπη Κουμπρίδη να μεταφέρει στο Agronews πως η όποια εξέλιξη παίρνει αναβολή για τον Οκτώβριο, καθώς ούτως ή άλλως «η υπομονή είναι αρετή» στο τρέχον εμπορικό σκηνικό.
Στη γειτονική Τουρκία, η εκεί αγορά βρίσκεται στα τηλέφωνα με τα παραγωγικά κέντρα του Σασκάτσουαν και της Αλμπέρτα, καθώς όλοι προσπαθούν να αποτιμήσουν την πραγματική κατάσταση στα χωράφια, αφού οι πληροφορίες είναι πολλές και αρκετές φορές συγκεχυμένες. Η Τούρκικη Αρχή Σιτηρών καταγράφει πάντως στο καθημερινό της Bulletin συμφωνίες 12-14.000 τόνων και ένα μέσο επίπεδο τιμών 291 δολαρίων ανά αμερικανικό τόνο ή αλλιώς 288,4 ευρώ ανά μετρικό τόνο για όλες τις ποιότητες. Η πρώτη ποιότητα παίζει λίγο ψηλότερα, στα 290-295 ευρώ ο τόνος FOB.
Η ευρωπαϊκή αγορά έχει ήδη κερδίσει 5 ευρώ ο τόνος στην εξαγωγή τις τελευταίες μέρες, με το Λα Ροσέλ να ακολουθεί τις εξελίξεις και να βάζει ταμπελάκι 305 ευρώ ο τόνος στο σκληρό. Για την ώρα πάντως, η Ελλάδα μένει φτωχός συγγενής με το εμπόριο να δίνει τα χέρια για εξαγωγή στο χαμηλό επίπεδο των 275-280 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα από τη Βόρεια Ελλάδα.
Αν μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί δεδομένα, αυτά θα ήταν τα όσα καταγράφει η καναδική SaskWheat για την τοπική παραγωγή. Οι γεωπόνοι λοιπόν αναφέρουν (16 Σεπτεμβρίου) πως βρισκόμαστε στο 83% της συγκομιδής στο Σασκάτσουαν και στο 72% για την Αλμπέρτα. Στο Σασκάτσουαν μόλις 28% της συγκομιδής λογίζεται ως 1 CW (πρώτη ποιότητα), 36% ως 2 CW και 23% ως 3 CW. Να σημειωθεί εδώ πως οι μέσοι όροι δεκαετίας είναι 36% για την πρώτη ποιότητα, 27% για την 2 CW και 20% για την 3 CW. Αντίστοιχα στην Αλμπέρτα, η οποία βγάζει λιγότερα κιλά και συνήθως καλύτερες ποιότητες, μόλις 41% της φετινής σοδειάς έναντι 60% του μέσου όρου πενταετίας, αναμένεται να βγει 1 CW. Παράλληλα, φαίνεται πως η σοδειά του Καναδά θα είναι κάτω από το επίσημο νούμερο των 6 εκατ. τόνων, αν και σημαντικά αυξημένη από την μικρή περσινή. Κοινώς, η φετινή σοδειά αν και ποσοτικά πληθωρική, υστερεί σε ποιότητα και επιτρέπει αργότερα στη σεζόν διαφοροποίηση τιμής, ανάλογα την πορεία της κατανάλωσης.
Σημείωση:
- 1 CW ποιότητα ισοδυναμεί με >79 kg/hL ειδικό βάρος, >9,5% πρωτεΐνη και 80% υαλώδη.
- 2 CW ποιότητα ισοδυναμεί με >77 kg/hL ειδικό βάρος και 60% υαλώδη.
- 3 CW ποιότητα ισοδυναμεί με >74 kg/hL ειδικό βάρος και 40% υαλώδη.
- Υπάρχουν και ποιότητες 4 με 5, εξού και το γράφημα δεν αθροίζει 100%.
20-09-2024 18:51Γιώργος
Μη μας ρωτάς τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Δεν βλέπουν το 27/28 γιατί η εγχώρια παρέα αποφάσισε ΦΕΤΟΣ πως εκεί πρέπει να πληρωθεί το ελληνικό σιτάρι. Πέρσι το Ιούλιο μήνα που η Φοτζια έγραφε 400/410 γιατί πληρώνανε 36 λεπτά στον παραγωγό?? Μπορείς να μου λύσεις το γρίφο?
Απάντηση19-09-2024 09:08Γιώργος
Το έχουμε πει πολλάκις... Δεν υπάρχει εγχώρια αγορά σκληρού σίτου! Η τιμή σκληρού σίτου διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο της Φότζια με την τρέχουσα τιμή να είναι στα επίπεδα των 27 με 28 λεπτών στον παραγωγό. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο αφορά την τιμή. Όπως μία είναι η τιμή βαμβακιού που διαμορφώνεται στο Λίβερπουλ, ή η τιμή χρυσού, πετρελαίου κτλ έτσι και στο στάρι το σκληρό μία είναι η τιμή και όχι ότι πουν τα δικά μας τσακάλια εδώ που μας γέννησαν και ελληνικό χρηματιστήριο σιτηρών.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)