BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Έγραψε συν 5 η Φότζια στo σκληρό, τσιμπάνε προς τα 290 ευρώ τα ελληνικά FOB

Χρειάστηκε να συμπληρωθούν 9 ολόκληρες εβδομάδες πριν αρχίσει να αποτυπώνεται δειλά δειλά στο χαρτί αυτό που η αγορά έβλεπε από αρχές Αυγούστου, δηλαδή πως στα μέσα της σεζόν έρχεται ένα καλύτερο (και βιώσιμο) επίπεδο τιμών στο σκληρό σιτάρι.

thumbnail_sitari_site_25-09

Γιάννης Ρούπας

4091
2

Αρχικά, η συνεδρίαση της Φότζια στις 25 Σεπτεμβρίου έβγαλε αυξημένες τιμές κατά 5 ευρώ ο τόνος για όλες τις ποιότητες. Αναλυτικότερα, το εμπορικό κέντρου του ιταλικού Νότου δίνει στα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% τιµή αποθήκης εµπόρου 315-320 ευρώ/τόνο και στη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% τιµή αποθήκης εµπόρου 305-310 ευρώ/τόνο.  

Η σχετική λίστα τιμών της Φότζια είναι διαθέσιμη εδώ.

Η πρώτη αυτή μικροκίνηση στους δείκτες αναμενόταν εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες, καθώς από τη μία η Τουρκία αλλάζει σταδιακά στάση στις πωλήσεις της και από την άλλη ο Καναδάς βιώνει μία από τις χειρότερες χρονιές σε ποιότητες της τελευταίας δεκαετίας, αν και πληθωρική σε τονάζ.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 984 της Agrenda

 

Να σημειωθεί εδώ πως η Ιταλία είναι η προτελευταία χώρα -ακολουθούμενη στη τελευταία θέση φυσικά από την Ελλάδα- που περνάει με το σταγονόμετρο στις εγχώριες τιμές το ανοδικό ρεύμα που έχει γνωρίσει η υπόλοιπη αγορά από αρχές Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά, η Τουρκία εξάγει πλέον στα 290 με 295 ευρώ ο τόνος σε μέσους όρους, με 300 ευρώ ο τόνος στρογγυλά FOB για τα δικά τους ποιοτικά στάρια.

Σε νούμερα, με τις υπάρχουσες συνθήκες, το συνήθως απαισιόδοξο εμπόριο περιμένει να πάρει άλλα 10 ευρώ ο τόνος η τιμή αποθήκης στη Φότζια σε βάθος 20 μερών, ώστε να συγχρονιστούν οι εκεί τιμές με τα αναμενόμενα CIF του Καναδά.

Για την ώρα, πολύ κουβέντα και λίγες εξελίξεις στο πεδίο χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά σκληρού σίτου. Τις τελευταίες μέρες φορτώθηκαν τρία καράβια (Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Θεσσαλονίκη) με άριστη πρώτη ύλη στα 275 ευρώ ο τόνος FOB, από συμφωνίες που είχαν συναφθεί το προηγούμενο διάστημα. Εφεξής, φαίνεται πως το ελεύθερο εμπόριο θα δώσει τα χέρια μόνο για προσφορές στα 285 ευρώ ο τόνος και πάνω, σε πορεία παράλληλη (αν και καθυστερημένη) με τους Τούρκους γείτονες.

Μένει τις επόμενες μέρες να γίνει πράξη αυτό που διέδιδε το ίδιο το εμπόριο μέχρι την περασμένη βδομάδα, δηλαδή πως θα σβηστούν ως τιμή ημέρας τα 23 και 24 λεπτά το κιλό στη Βόρεια Ελλάδα, μόλις αναθαρρήσουν οι δείκτες.

Με τη σειρά τους, οι γείτονες Τούρκοι βγαίνουν κερδισμένοι από τη χαμηλή πτήση του δολαρίου, καθώς πουλάνε καθημερινά από 10.000 έως 13.000 τόνους σκληρό σε τιμές 290 με 292 ευρώ ο τόνος, ή αλλιώς 294-296 δολάρια ανά αμερικανικό τόνο. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στο 1,11 πληγώνει την υπόλοιπη μεσογειακή αγορά, καθώς ροκανίζονται πραγματικά τα FOB κατά 5 με 10 ευρώ ο τόνος.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η συγκομιδή σκληρού σίτου στο Σασκάτσουαν βαίνει προς ολοκλήρωση καθώς βρίσκεται στο 93%, ενώ η Αλμπέρτα δεν έγραψε αυτή τη βδομάδα αναφορά. Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα για την ποιότητα της σοδειάς, ούτε επικαιροποίηση για αποδόσεις και ποιότητες. Υπενθυμίζεται πάντως πως στο Σασκάτσουαν μόλις 28% της συγκομιδής λογίζεται ως 1 CW (πρώτη ποιότητα), 36% ως 2 CW και 23% ως 3 CW. Να σημειωθεί εδώ πως οι μέσοι όροι δεκαετίας είναι 36% για την πρώτη ποιότητα, 27% για την 2 CW και 20% για την 3 CW. Αντίστοιχα στην Αλμπέρτα, η οποία βγάζει λιγότερα κιλά και συνήθως καλύτερες ποιότητες, μόλις 41% της φετινής σοδειάς έναντι 60% του μέσου όρου πενταετίας, αναμένεται να βγει 1 CW.  Παράλληλα, φαίνεται πως η σοδειά του Καναδά θα είναι κάτω από το επίσημο νούμερο των 6 εκατ. τόνων, αν και σημαντικά αυξημένη από την περσινή. 



Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

26-09-2024 15:05Γιώργος

Μετάφραση του τίτλου ''Έγραψε συν 5 η Φότζια στo σκληρό'' Στάρια που έπρεπε να πληρώνονται στα 28 λεπτά ,..μας τα πληρώνουν στα 25. Απλά τα πράγματα

Απάντηση

26-09-2024 11:55Στελιος

Ρε μας δουλεύετε ???? Οι έμποροι πληρώσανε 23 λεπτά και τώρα ξαφνικά πάλι ανεβαίνουνε....περίοδος σποράς γαρ!!το καλοκαίρι πάρε πάλι 20 λεπτά και πες και ευχαριστώ!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία