BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Φλερτ µε τα 290 ευρώ FOB η εξαγωγή στο σκληρό σιταρι

Στην ελληνική γορά σκληρού σίτου η πρόσφατη αγορά της Τυνησίας ταρακούνησε ελαφρώς την τοπικά αγορά, µε τις τιµές εξαγωγής να κυµαίνονται λίγο πάνω από τα 285 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

120
0

Φαίνεται πως υπάρχει τάση να πιάσουµε και τα 290 ευρώ ο τόνος για τις καλές όµως ποιότητες. Σε αυτά τα επίπεδα κλείστηκαν κάποια µικρά «καραβάκια» µε προορισµό την ιταλική αγορά. Οι τοπικοί µεγάλοι µύλοι προχωρούν στις παραλαβές και κάποιες µικρές αγορές, χωρίς να υπάρχει άγχος διαθεσιµότητας.

Στα σκληρά σιτάρια, µετά από αρκετές εβδοµάδες η λίστα τιµών της Φότζια αποτύπωσε την έστω ελαφρά άνοδο των τιµών. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 315-320 ευρώ ο τόνος. Για  τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 305-310 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές κράτησαν την άνοδο της προηγούµενης εβδοµάδας στα 305 ευρώ ο τόνος και στον Καναδά συντηρείται η ήπια ανοδική τάση.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, οι τιµές στα µαλακά σιτάρια είναι ενισχυµένες σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα, απλά το εύρος εδώ και αρκετές εβδοµάδες είναι στενό, χωρίς να υπάρχει µια εµφανής τάση της αγοράς. Η καλή επίδοση της εβδοµάδας οφείλεται στις καιρικές ανησυχίες σε βασικές χώρες παραγωγής και στην επιστροφή κερδοσκοπικών κεφαλαίων στα δηµητριακά γενικά. Στη Γαλλία οι τιµές ∆εκεµβρίου ‘24 έπιασαν πάλι τα 223 ευρώ ο τόνος, λαµβάνοντας υποστήριξη από τη γενικευµένη άνοδο. Θα είναι δύσκολο όµως να συνεχιστεί η άνοδος αυτή, δεδοµένης της µη ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών σοδειών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία