BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πρότυπο επαγγελματικής οργάνωσης η καλλιέργεια του ρυζιού στη Χαλάστρα

Τις καλύτερές της μέρες δείχνει να περνάει η ρυζοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, η διαχείριση και οι αποδόσεις της οποίας την κάνουν να φιγουράρει στην κορυφή των εκτατικών καλλιεργειών, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους 4.500 περίπου αγρότες που την υποστηρίζουν να επενδύουν με αποφασιστικότητα στο προϊόν που λέγεται ρύζι.

231321312__1_

Γιάννης Πανάγος

2778
1

Το Agronews, είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του τριημέρου (27-29 Σεππτεμβρίου) με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Ρυζιού στη Θεσσαλονίκη, να επισκεφθεί την περιοχή της Χαλάστρας, να καταγράψει την εμπειρία του αλωνισμού που ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα και να συλλέξει τις απόψεις των παραγωγών και των συντελεστών του κλάδου για ένα προϊόν που δεν έχει γνωρίσει, όσο ενδεχομένως του αξίζει τα φώτα της δημοσιότητας.  

Με κυρίαρχο καλλιεργητικό κέντρο την περιοχή της Χαλάστρας, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής (πάνω από το 70%) και με σημαντική παρουσία στο Κλειδί Ημαθίας, στις Σέρρες και στο Μεσολόγγι, η καλλιέργεια του ρυζιού σηματωρό ως προς την οργάνωση των εκμεταλλεύσεων και πρότυπο για τον επαγγελματισμό από τον οποίο διακρίνονται οι υποστηρικτές του.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 985 της Agrenda

Αρκεί να αναφερθεί ότι οι ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, ειδικά στην περιοχή της Χαλάστρας, σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου καλλιεργητική φροντίδα που ακολουθεί η πλειοψηφία των παραγωγών, έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις στην Ελλάδα να προσεγγίζουν τα 1.000 κιλά το στρέμμα, όταν οι αντίστοιχες αποδόσεις στην περιοχή της Λομβαρδίας, όπου και το μεγαλύτερο καλλιεργητικό κέντρο της Ιταλίας, οι αποδόσεις κατ’ αντιστοιχία δεν ξεπερνούν τα 650 κιλά το στρέμμα.

Να αναφερθεί εδώ ότι οι εκτάσεις της καλλιέργειας στην Ελλάδα βαίνουν αυξανόμενες και υπολογίζεται να φθάνουν φέτος τα 280.000 στρέμματα, από 240.000 στρέμματα περίπου τον προηγούμενο χρόνο (2023). Αιτία αυτή της εξέλιξης είναι οι καλές τιμές που γνώρισε το ρύζι σε όλες του τις κατηγορίες κατά την τελευταία 3ετία αλλά και η όλο και καλύτερη οργάνωση των παραγωγών που υποστηρίζουν το προϊόν.

Αρκεί να αναφερθεί ότι στον κάμπο της Χαλάστρα αλωνίζουν αυτές τις μέρες περί τις 45 μεγάλες αλωνιστικές μηχανές τελευταίας τεχνολογίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων που καλλιεργούνται με ρύζι είναι συγκεντρωμένες σε λίγες εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις με περισσότερα από 500 στρέμματα η κάθε μία. Υπάρχουν φυσικά και εκμεταλλεύσεις που φθάνουν τα 2.000 στρέμματα. Να αναφερθεί εδώ ότι η στρεμματική πρόσοδος στο ρύζι τα τελευταία χρόνια κινείται σταθερά πάνω από τα 500 ευρώ το στρέμμα, αφήνοντας πολλά περιθώρια για επενδύσεις που αυξάνουν τις αποδόσεις, κρατούν πιο χαμηλά τα κόστη εισροών και κάνουν γενικά πιο εύκολη τη δουλειά των αγροτών.

Η καλή πορεία που έχει το ρύζι, έχει βοηθήσει να βελτιώσουν το αποτέλεσμα της οικονομικής τους δραστηριότητας και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που υπηρετούν το προϊόν όπως είναι ο Α’ και ο Β’ συνεταιρισμός Χαλάστρας (πρόεδροι, Χρήστος Γκαντζάρας και Βασίλης Κοκορίκης), καθώς επίσης και ο Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης «Ένωση» (πρόεδρος Χρήστος Τσιχήτας) που έχει διαδεχθεί την πάλαι ποτέ κραταιά «Ομοσπονδία». Σημειωτέον ότι στην καλλιέργεια του ρυζιού έχουν δημιουργηθεί και μια σειρά από Μικρές Ομάδες Παραγωγών (οικογενειακής κατά βάση μορφής) με ορισμένες εξ αυτών να έχουν ξεκινήσει τα πρώτα βήματα συμμετοχής και στον τομέα της διαχείρισης του προϊόντος  με φιλοδοξίες για συγκέντρωση, μεταποίηση, συσκευασία και διάθεση της παραγωγής.

Υπολογίζεται ότι οι συνεταιρισμοί στην περιοχή της Χαλάστρας συγκεντρώνουν και διακινούν σχεδόν το 50% του ρυζιού που παράγεται στην περιοχή, έχοντας εμπεδώσει μια στενή σχέση με τους παραγωγούς και εξασφαλίζοντας μια καλή ισορροπία στην αγορά του προϊόντος, με τμηματικές πωλήσεις στη διάρκεια του έτους. 







Διαβάστε επίσης:  Μέχρι Τετάρτη κλειστές προσφορές για το σκληρό της EAΣ Ορεστιάδας

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-09-2024 17:04Λσμπρος

ΒΡΑΣΕ ΡΥΖΙ.. ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΞΕΡΕΙ ΣΕ ΧΑΛΑΣΤΡΑ.. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία