BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σε ανοδικό κανάλι για το σκληρό κληρώνει σήμερα ο διαγωνισμός της Ορεστιάδας, κοντά στα 300 ευρώ ο τόνος

Χαμηλά τη μπάλα κρατάνε οι ιθύνοντες στην Ένωση Ορεστιάδας, ενόψει του επαναληπτικού διαγωνισμού για 35.000 τόνους Σ1 σκληρό σιτάρι εσοδείας 2024 που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου.

312231

Γιάννης Ρούπας

2926
0

Στις χώρες της Μεσογείου η αγορά δείχνει να κατοχυρώνει ως τιμή FOB τα 300 ευρώ ο τόνος, η Φότζια επιμένει στα 315 με 320 και οι ελληνικές παραδόσεις συνεχίζουν να βρίσκονται λίγο χαμηλότερα, στα 290 ευρώ ο τόνος FOB. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο διαγωνισμός που διενεργεί η θρακική Ένωση, ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές του σκληρού στη συνέχεια.     

Στις τάξεις των παραγωγών πάντως  οι προσδοκίες μάλλον είναι μεγάλες και ενδεχομένως ανάλογες αυτών που υπήρχαν και τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο διαγωνισμός κατέστη άγονος προς απογοήτευση των μελών της οργάνωσης. Πάντως, η πραγματικότητα της αγοράς δεν διευκολύνει πανηγυρικούς τόνους, ανεξάρτητα από το ύψος των προσφορών που θα κατατεθούν σφραγισμένες στην Ένωση πριν λήξει η προθεσμία στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου.  

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 985 της Agrenda

 

Στα θετικά καταγράφεται η ωριμότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διεθνής αγορά σκληρού σίτου σήμερα, με την πρώτη ποιότητα να διεκδικεί το επόμενο διάστημα ξανά τιμές στα 300 ευρώ ο τόνος και πάνω FOB σε όλη τη Μεσόγειο. Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία εξάγουν ήδη σήμερα πέριξ των 290 ευρώ ο τόνος, σε ίδια επίπεδα δηλαδή με κείνα που δίνει τα χέρια πλέον και το εγχώριο εμπόριο. Τη συγκυρία διευκολύνει και ο Καναδάς, ο οποίος μετράει σημαντικές απώλειες σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο. 

Από την άλλη, η αγορά βρίσκεται σήμερα σε πραγματικούς μέσους όρους μόλις 15 ευρώ ο τόνος πάνω σε σχέση με τις επικρατούσες τιμές τον περασμένο Ιούλιο. Ονομαστικά, η διαφορά στις τιμές θα έπρεπε να βρίσκονταν στα 30 ευρώ ο τόνος, όμως η υποτίμηση του δολαρίου καθιστά τις εξαγωγές τούρκικου και αμερικανικού σίτου συγκριτικά φθηνότερες, κόβοντας στο μισό για την ώρα την οργανική άνοδο. 

Τα παραπάνω δείχνουν πως οι περισσότερες προσφορές από ελληνικές και ξένες εταιρίες στην Ορεστιάδα είναι πολύ πιθανό να κυμανθούν στα επίπεδα των 280-285 ευρώ ο τόνος ως τελική τιμή για την Ένωση Ορεστιάδας ή αλλιώς  γύρω στα 25,5 με 26 λεπτά το κιλό στην τσέπη του παραγωγού. Δεν αποκλείεται βέβαια κάποια πιο επιθετική κίνηση της τελευταίας στιγμής στη ζώνη των 290-300 ευρώ ο τόνος, όπως έχει γίνει κάποιες φορές τα προηγούμενα χρόνια. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ορεστιάδας, Λάμπη Κουμπρίδη, στο Agronews, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα μέχρι την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, με τη διοίκηση του συνεταιρισμού να ζυγίζει μέχρι τελευταία στιγμή τα δεδομένα πριν λάβει τις αποφάσεις της, χωρίς να αποκλείεται βεβαίως και το ενδεχόμενο μιας ακόμη απόφασης που θα κηρύσσει και τον συγκεκριμένο διαγωνισμό άγονο.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Μέχρι Τετάρτη κλειστές προσφορές για το σκληρό της EAΣ Ορεστιάδας

Προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024, έβγαλε ξανά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας. Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος διαγωνισμός για τα κορυφαία στάρια της Ένωσης έγινε 17 Ιουλίου, όταν και κατέστη άγονος, αφού η τελική προσφορά για 265 ευρώ ο τόνος δεν ικανοποίησε την διοίκηση του συνεταιρισμού.

Τότε, η μέγιστη προσφορά που κατατέθηκε για το σκληρό ήταν στα 265 ευρώ ο τόνος (ή 26,5 λεπτά το κιλό) και η ελάχιστη στα 230 ευρώ ο τόνος (ή 23 λεπτά το κιλό), καθιστώντας απαγορευτική κάθε άλλη σκέψη για την ΕΑΣ Ορεστιάδας, πλην της απόρριψής τους. Αντίστοιχα για τα μαλακά σιτάρια οι προσφορές κυμάνθηκαν στα 175 ευρώ ο τόνος η μέγιστη και στα 162 ευρώ ο τόνος η ελάχιστη και είχαν την ίδια τύχη με εκείνες για το σκληρό. Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Αgronews, μέσα Ιουλίου στο διαγωνισμό εμφανίστηκαν η Δημητριακή, η Σόγια Ελλάς, η Μύλοι Σόγιας, ο Μάρκου, ο Σιάρκος, ο Βουλγαράκης, καθώς και οι βουλγαρικές Grainstore και Artzea.

Η άτυπη «ρεβάνς» διεξάγεται μέσα σε ένα λίγο διαφοροποιημένο περιβάλλον, με τις τιμές εξαγωγής να έχουν τσιμπήσει 15 ευρώ ο τόνος και με περαιτέρω ανοδικές τάσεις, σκαρφαλώνοντας στα 290 ευρώ, εν συγκρίσει με τα 275 ευρώ ο τόνος που επικρατούσαν μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου Λάμπη Κουμπρίδη στο Agronews, η ΕΑΣ Ορεστιάδας ζητά οι σφραγισμένες προσφορές να γράψουν το «3» μπροστά πριν συναφθεί οποιαδήποτε συμφωνία.  

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣ Ορεστιάδας έχει ως ακολούθως:

«Σας γνωρίζουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.

Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά της προαναφερόμενης ποσότητας ή μέρος αυτής, μπορούν να καταθέσουν σφραγισμένες προσφορές μέχρι στις 2 Οκτωβρίου 2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12η μεσημβρινή.

Η ισχύς των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργασίμων ημερών.

Στις προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:

  • Τιμή ανά κιλό για παράδοση του προϊόντος επ' αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις μας στην περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
  • Χρόνος παραλαβής του προϊόντος.

Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία