BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Μαθηματικά στα 26 λεπτά το σκληρό με Φότζια 322 ευρώ, αγγίζει 300 ευρώ η εξαγωγή

Λίγο από δω λίγο από κει, το τελευταίο δίµηνο η αγορά σκληρού σίτου στη Μεσόγειο έχει κερδίσει σχεδόν 20 ευρώ ο τόνος, νούµερο που ακόµα δεν έχει µετακυλήσει όπως ίσως θα έπρεπε στον παραγωγό, ο οποίος συνεχίζει να φιξάρει µε 23 και 24 λεπτά το κιλό ανά περιοχή ακόµα και για την πρώτη ποιότητα.

agora-sklhrou-oktomvrhs

Γιάννης Ρούπας

819
0

Αν υπήρχε κάποια αµφιβολία για την άδικη αυτή πραγµατικότητα στο πεδίο, τότε µια µατιά στα αποτελέσµατα του διαγωνισµού στην Ορεστιάδα την περασµένη Τετάρτη αρκεί για να πείσει. Μπορεί τελικά οι σφραγισµένες προσφορές που είχε στα χέρια της το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της τοπικής Ένωσης για 35.000 τόνους άριστο σκληρό που αναπαύονταν στα σιλό της, να ήταν χαµηλότερες των αρχικών προσδοκιών, όµως και πάλι οι ιθύνοντες κατάφεραν να κλείσουν µια τιµή για τον παραγωγό που δεν βρίσκει για την ώρα κανείς αλλού. Μετά από αρκετή σκέψη, η Ένωση Ορεστιάδας έκανε αποδεκτή την προσφορά της «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.» στο επίπεδο των 278 ευρώ ο τόνος, ή αλλιώς στα 26 λεπτά καθαρά στη τσέπη του παραγωγού. Για το µαλακό σιτάρι 2.500 τόνων, υπήρξε συµφωνία µε τη Νιτσιάκος στην τιµή των 201 ευρώ ο τόνος, που µεταφράζεται στα 18 λεπτά το κιλό τιµή παραγωγού.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 986 της Agrenda


Παράλληλα, µεσοβδόµαδα η τελευταία επικαιροποίηση της Φότζια έδωσε µια µικρή άνοδο στο όριο του στατιστικού λάθος, δηλαδή 2 ευρώ ο τόνος, για όλες τις ποιότητες, µε την πρώτη στα 322 ευρώ ο τόνος.  Ο Καναδάς έχει ολοκληρώσει πρακτικά τη συγκοµιδή και µετράει τα κιλά του ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν κανονικά τη σκληρή γραµµή τους, έστω και µε µικροπροσαρµογές προς τα κάτω, φέρνοντας την εξαγωγή στα 297 δολάρια ανά αµερικανικό τόνο ή καλύτερα στα 298 ευρώ ανά µετρικό τόνο FOB.

Προς 300 ευρώ οδεύουν τα ελληνικά FOB

Όπως και να χει, φαίνεται πως το 300άρι ως τιµή εξαγωγής θα φορεθεί πολύ το επόµενο διάστηµα και µάλλον για αυτό πέτυχε η Ένωση Ορεστιάδας την τιµή αυτή µε τη Μύλοι Σόγιας. Η ελληνική εξαγωγή αυτή την εβδοµάδα έπιασε εύκολα τα 290 ευρώ ο τόνος και φαίνεται πως θα δοκιµαστούν δειλά δειλά αρχικά τα 295 και εν συνεχεία τα 300 ευρώ ο τόνος, µέχρι τα µέσα του µήνα.

Τα δεδοµένα αυτά λοιπόν δείχνουν το δρόµο για µια εύλογη προσαρµογή προς τα πάνω στην καλή ποιότητα τις επόµενες µέρες, προς το εύρος 25 µε 26 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Άλλωστε, στο µιλητό, το προηγούµενο διάστηµα το εµπόριο διεµήνυε προς πάσα κατεύθυνση πως αποκλειστικά και µόνοι οι χαµηλές επιδόσεις της εξαγωγής ευθύνονταν για τα 23 λεπτά στον παραγωγό.

Με τη Φότζια στα 322 ευρώ, η παράδοση στο ιταλικό λιµάνι θα πρέπει να προσεγγίζει τα 310-315 ευρώ το κιλό και µε 20 ευρώ ο τόνος µεταφορικά, να διαµορφώνει τα 290-295 ευρώ ο τόνος FOB ως µέση τιµή εξαγωγής. Αντίστοιχα, η µεριά του εµπορίου διατυµπανίζει πως τα εγχώρια κόστη και το κέρδος της επιχείρησης βγαίνουν στα 35-40 ευρώ ο τόνος, που σηµαίνει πως ακόµη και έτσι, τα 25 λεπτά κλειστά θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση πανελλαδικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία