BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με φόρα για τα 70 λεπτά οι Καρολίνες, πέριξ 1000 κιλών η μέση απόδοση

Με πρωταγωνιστή, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, τις µακρύσπερµες ποικιλίες και τις άλλοτε περιζήτητες µεσόσπερµες να έπονται ως προς το ενδιαφέρον της αγοράς, φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η εµπορική σεζόν 2024-2025 για το ελληνικό ρύζι, που περιµένει το σήµα από την Ιταλία για να αρχίσει να διαµορφώνει εικόνα και στο επίπεδο των τιµών, µε την ελπίδα πως αυτές θα κινούνται τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα ήθελαν τουλάχιστον ένα ξεκίνηµα της εµπορικής σεζόν µε αφετηρία τις περσινές τιµές, όταν τα µακρύσπερµα έκλεισαν µε 54 λεπτά, οι Καρολίνες µε 65 λεπτά και τα µεσόσπερµα µε 43 λεπτά.

36_pin_84

Λεωνίδας Λιάμης

322
1

Με φόρα για τα 70 λεπτά οι Καρολίνες, κοντά στα 1000 κιλά η μέση απόδοση ρυζιού

Προς το παρόν αυτό που καίει τους παραγωγούς είναι να «µαζέψουν» το ρύζι από τα χωράφια χωρίς προβλήµατα και το αλώνι στη ∆υτική Θεσσαλονίκη που έχει ξεκινήσει από το τρίτο δεκαήµερο του Σεπτεµβρίου δίνει ενθαρρυντικά µηνύµατα ως προς τις στρεµµατικές αποδόσεις και την ποιότητα της παραγωγής.

«Τα πρώτα σηµάδια δείχνουν ότι τελικά η επίπτωση του καύσωνα στην καλλιέργεια δεν ήταν τόσο σηµαντική όσο ανησυχούσαµε. Πήρε κάποια κιλά, ένα 5%-10% από τις συνηθισµένες παραγωγές, αλλά είναι λιγότερα από ό,τι φοβόµασταν, ενώ και ποιοτικά πάµε καλά», ανέφερε ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ορυζοπαραγωγών Α’ Χαλάστρας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 986 της Agrenda


Οι πρώτες κοπές άρχισαν µε τις πρώιµες καρολίνες και τις µεσόσπερµες ποικιλίες και θα ακολουθήσουν οι µακρύσπερµες. «Στις καρολίνες πολλά χωράφια έχουν πιάσει έως 900 κιλά το στρέµµα, δείχνοντας καλή διαγωγή ως προς τις αντοχές της ποικιλίας στον καύσωνα. Και το Ronaldo εξελίσσεται καλά, µε αποδόσεις περί τα 1.000 κιλά το στρέµµα, ενώ τα µακρύσπερµα θα µπουν στο αλώνισµα σε µια εβδοµάδα», λέει ο Γιώργος Μπότας, γενικός γραµµατέας του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ορυζοπαραγωγών Β’ Χαλάστρας.

Μείον 100 κιλά  οι αποδόσεις στον  Άγιο Αθανάσιο

Απώλειες περίπου 100 κιλών ανά στρέµµα καταγράφουν οι παραγωγοί και στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, όπως σηµειώνει ο Παναγιώτης Γκούτας, µέλος ∆Σ του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισµού, ο οποίος εντοπίζει και κάποιες αδυναµίες ως προς το ειδικό βάρος του προϊόντος,  αλλά όπως τονίζει «είµαστε ακόµη στην αρχή του αλωνιού και το δείγµα είναι ακόµα µικρό».

Πέρα από το θερµικό σοκ, έως ένα βαθµό την παραγωγή επηρέασε και η πίεση που άσκησαν στα φυτά τα ζιζάνια. «∆εν είναι µόνο ότι έχουµε όλο και λιγότερες δραστικές να τα αντιµετωπίσουµε. Φέτος λόγω των υψηλών θερµοκρασιών του καλοκαιριού, ακόµη και τα σκευάσµατα που επιτρέπονται είχαν µειωµένη αποτελεσµατικότητα», υπογραµµίζει ο Χρήστος Γκαντζάρας από τον Α.Σ. Α’ Χαλάστρας. 

Ο Γιώργος Μπότας από τον Α.Σ. Β’ Χαλάστρας σπεύδει να συµπληρώσει ότι η φυτοπροστασία πλέον έχει καταστεί περίπλοκη και ακριβή. «Στα ζιζανιοκτόνα για τη µουχρίτσα η τιµή αυξήθηκε 20%, ενώ ακριβά συνεχίζουµε να πληρώνουµε και τα λιπάσµατα. Ευτυχώς δεν αυξάνεται τελευταία η τιµή του πετρελαίου», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει πως «έχει φτάσει να δαπανούµε περί τα 42-43 λεπτά στο ρύζι».

Λόγω της αναστάτωσης στη διώρυγα του Σουέζ, οι εισαγωγές µακρύσπερµων ποικιλιών στην Ευρώπη από τρίτες αγορές της Ασίας, δεν είναι ανταγωνιστικές κι αυτό δίνει πλεονέκτηµα στο ελληνικό ρύζι.

Αυξημένη ζήτηση για το εγχώριο προϊόν

Με βάση τα µέχρι ώρας δεδοµένα οι ορυζοκαλλιεργητές προσδοκούν πως το εµπόριο θα δώσει µια τιµή που θα τους επιτρέπει να βγάλουν και ένα µεροκάµατο. «Λόγω της αναστάτωσης που εξακολουθεί να υπάρχει στη διώρυγα του Σουέζ,  οι εισαγωγές µακρύσπερµων ποικιλιών ρυζιού στην Ευρώπη, από τρίτες αγορές της Ασίας, δεν είναι ανταγωνιστικές κι αυτό δίνει πλεονέκτηµα στο ελληνικό ρύζι, για το οποίο αναµένουµε αύξηση στη ζήτηση», εκτιµά ο γραµµατέας του Α.Σ. Β’ Χαλάστρας.

Από την άλλη, πάλι, η κρίση στη Μέση Ανατολή, δηµιουργεί εµπόδια στις εξαγωγές µεσόσπερµων ποικιλιών σε αγορές του Κόλπου, αλλά και στο Ισραήλ και την Ιορδανία, που είχαν ανοίξει τα τελευταία χρόνια και αυτό ίσως να φέρει κάποια δυστοκία  στην απορρόφηση τους. Όσον αφορά τις Καρολίνες, «µια δίκαιη τιµή φέτος θα ήταν τα 70 λεπτά το κιλό, διότι είναι ποικιλία που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και οι αποδόσεις της είναι χαµηλότερες σε σχέση µε τις άλλες» εξηγεί ο  κ. Γκαντζάρας και τονίζει: «Εάν οι µύλοι θέλουν να στηρίξουν το προϊόν και να συνεχιστεί η καλλιέργεια, πρέπει να δώσουν µια δίκαιη τιµή».

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία