Bλέπει τα 330 ευρώ η Φότζια σε χέρια παραγωγών σχεδόν 50% του ελληνικού σκληρού
Απ’ την άλλη όµως, θα αργήσουν οι καλύτερες τιµές για τον παραγωγό, καθώς σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το ελεύθερο εµπόριο έχει µαζέψει αρκετό προϊόν µε 23 έως 25 λεπτά από τον αλωνισµό, τα οποία δεν έχει ξεφορτωθεί, µε αποτέλεσµα το κύµα ανόδου που γνωρίζει η αγορά να µην έχει ακόµα µετακυλήσει σε όλους όπως θα έπρεπε.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 987 της Agrenda
Συγκεκριµένα, από τους περίπου 900.000 τόνους παραγωγής, περίπου 180.000 µε 200.000 τόνοι έχουν πουληθεί και εξαχθεί από τα ελληνικά λιμάνια, γύρω στους 220.000-250.000 τόνους έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν εξαχθεί και γύρω στους 450.000 τόνους µένουν απούλητοι σε αποθήκες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το εµπόριο δε βιάζεται να µαζέψει προϊόν, µε εξαίρεση ένα-δύο εµπορικά σπίτια που έσβησαν ως επιλογή τα 23 λεπτά και φιξάρουν στα 24-25 λεπτά το κιλό.
Αντίθετα, η άνοδος της τιµής εξαγωγής προς τα 300 ευρώ ο τόνος FOB, ευνοεί το επικερδές «ξεφόρτωµα» των κλεισµένων φετινών σκληρών, µεταθέτοντας τις καλύτερες τιµές στον παραγωγό για κάποια στιγµή αργότερα πριν βγει το 2024. Στα ίδια επίπεδα φαίνεται πως αγοράζουν προσεκτικά σκληρό σιτάρι και οι µύλοι, δηλαδή γύρω στα 25 λεπτά παραγωγό, οι οποίοι είναι επίσης καλά εφοδιασµένοι και τον τελευταίο καιρό κάνουν γενναιόδωρες εκπτώσεις στο χονδρεµπόριο αλεύρων για να διώξουν ποσότητες.
Στη γειτονική Ιταλία, η Φότζια τσίµπησε άλλα 3 ευρώ ο τόνος σε όλες τις ποιότητες και η Μπολόνια άλλα 3 ευρώ ο τόνος. Η συνεδρίαση στις 9 Οκτωβρίου στη Φότζια, δίνει στα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% τιµή αποθήκης εµπόρου 320-325 ευρώ/τόνο και στη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% τιµή αποθήκης εµπόρου 310-315 ευρώ/τόνο. Στη Γαλλία, οι τιµές εξαγωγής στο λιµάνι του Λα Ροσέλ µένουν στα 305 ευρώ ο τόνος, ενώ η Τουρκία έχει στρογγυλοκαθίσει πάνω από τα 300 ευρώ ο τόνος FOB σε µέσους όρους.
Στα 30 λεπτά η τιµή σποροπαραγωγής σκληρού στον Έβρο
Αναλυτική ανακοίνωση για τις τιµές σιτηρών καθώς και τιµές σποροπαραγωγής σιτηρών µη συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ, εξέδωσε η Ένωση Ορεστιάδας. Συγκεκριµένα, η Ένωση πληρώνει στα 26 λεπτά το σκληρό σιτάρι, 18 λεπτά το µαλακό, 18 λεπτά τη σιτοσίκαλη και 18 λεπτά το κτηνοτροφικό κριθάρι. Στη σποροπαραγωγή σκληρού σίτου, η Ένωση πληρώνει στρογγυλά 30 λεπτά και για το µαλακό στα 22 λεπτά το κιλό. Αναφορικά µε τις προοπτικές χειµερινής σποράς, πάνω κάτω πάλι οι ίδιες τάσεις µε πέρυσι αναµένονται, σύµφωνα µε τα όσα βλέπει ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάµπης Κουµπρίδης. «Πολλοί βάζουν στάρια δίχως να έχουν πληρωθεί τα περσινά, αλλά και πάλι σκληρό θα βάλουν. ∆εν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές», σηµειώνει.
Διαβάστε επίσης: Στα 26 λεπτά το σκληρό με Φότζια 322 ευρώ, τα 300 αγγίζει η εξαγωγή
15-10-2024 13:13Kostas
Και εδώ πόσο έχει ρε παιδιά ακόμα 22 λεπτά. Μασ κλέβουν και δεν μιλάει κανένας. αυτοί βγάζουν 10 λεπτά και ο αγρότης τίποτα.εχουν έξοδα αποθήκευσης και μεταφορικα τα οποία συνολικά είναι 0.1 +1 = 1.1 cents και αυτί λένε 4 cents .κορόιδο αγρότη ανθρωπακια μια ζωη
Απάντηση