BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Υποτονικότητα για το σκληρο, τα ιδια η Φότζια

Αναφορικά µε τις εξαγωγές σκληρού σίτου τα τελευταία καράβια έγιναν στα επίπεδα των 300 ευρώ ο τόνος fob λιµάνι µας, ενώ διαπιστώνεται δυσκολία στην περαιτέρω άνοδο.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

249
0

Η υποτονικότητα οφείλεται και στη γενικότερη εικόνα των δηµητριακών, τα οποία σηµείωσαν σηµαντικές απώλειες αυτή την εβδοµάδα. Η ενδυνάµωση του δολαρίου, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε σηµαντικές χώρες παραγωγής και η κάποια αποκλιµάκωση µεταξύ Ισραήλ και Ιράν  δεδοµένου ότι δεν έγινε κάποιο χτύπηµα σε εγκαταστάσεις ενέργειας - έφεραν καλαµπόκια, σιτάρια και σόγια σε πρόσφατα χαµηλά επίπεδα τιµών.

Η Φότζια δεν ανέβασε τιµές σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα, κάτι που θεωρείται λογικό, καθώς φαινόταν πως η αγορά ξέµεινε από καύσιµο. Έτσι, για άλλη µια εβδοµάδα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 320-325 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 310-315 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα η ανοδική πορεία των τιµών του Καναδά δείχνει να κοπάζει και η Τουρκία έχει αρχίσει κάποιες εξαγωγές προς Τρίτες χώρες, ενώ στην Γαλλία οι τιµές σκληρού σίτου έχουν µείνει αµετάβλητες.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο,  τα χαµηλά στα εµπορεύµατα γενικότερα πυροδότησαν κύµα ρευστοποιήσεων κυρίως στα µαλακά σιτάρια, τα οποία ωστόσο αναµένεται να ανακτήσουν µέρα µε τη µέρα τα χαµένα σεντς. Αιτία η επιστροφή των αγοραστών στη φυσική αγορά µέσα από κρατικούς διαγωνισµούς, αλλά και τα προβλήµατα που υπάρχουν στις σπορές της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Στη Γαλλία, τέλος, µετά το µικρό γύρισµα στα πλαίσια µιας υγειούς διόρθωσης, επανήλθαν οι τιµές στα επίπεδα των 230 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία