BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

∆ιστακτικότητα από του Ιταλούς για νέες αγορές σκληρού σιτου

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου σηµειώθηκαν κάποιες πωλήσεις γύρω από τα 300 ευρώ ο τόνος Fob για εξαγωγή στην Ιταλία.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

1302
1

Κατόπιν αυτών των νέων συµβολαίων βλέπουµε τους αγοραστές να είναι διστακτικοί να προβούν σε νέες κινήσεις, τονίζοντας πως οσονούπω έρχονται τα σιτάρια από τον Καναδά, ενώ παράλληλα επιτράπηκε από τη Ρωσία η εξαγωγή των πολύ φτηνών σκληρών από το Καζακστάν. 

Στα σκληρά σιτάρια, αµετάβλητη για δεύτερη εβδοµάδα ήταν η λίστα τιµών της Φότζια. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 320-325 ευρώ ο τόνος. Αντίστοιχα, για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνονται στα 310-315 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές παραµένουν στα 305 ευρώ ο τόνος για πολλοστή εβδοµάδα, στον Καναδά η ανάκαµψη από τα χαµηλά του Σεπτεµβρίου συνεχίζεται µε λιγότερο έντονο ρυθµό, ενώ και η Τουρκία έχει αρχίσει κάποιες εξαγωγές προς Τρίτες χώρες.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα χαµηλά επίπεδα τιµών των προηγούµενων εβδοµάδων έφεραν τις τιµές δηµητριακών των ΗΠΑ (κυρίως του καλαµποκιού) σε ελκυστικά επίπεδα, γεγονός που καταρχήν πυροδότησε κύµα ρευστοποιήσεων κυρίως στα µαλακά σιτάρια. Αυτό αποτυπώθηκε στις εβδοµαδιαίες πωλήσεις-εξαγωγές, πείθοντας παράλληλα κερδοσκοπικά κεφάλαια να τοποθετηθούν στην άνοδο / ανάκαµψη τιµών.

Στη Γαλλία, τέλος, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας κατάφερε να µπλοκάρει τις τιµές στο να ακολουθήσουν την άνοδο των δηµητριακών του Σικάγο. Οι τιµές συµβολαίων ∆εκεµβρίου ‘24 βρίσκονται στα 224 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-10-2024 09:16Γιώργος

Τουλάχιστον με τέτοια άρθρα που δείχνουν για που πάει το πράμα μελλοντικά, μας βοηθάτε να αλλάξουμε καλλιέργεια γιατί με τα σταρια το ταμείο ΔΕΝ βγαίνει. Δεν πληρωνόμαστε ούτε αυτό που ορίζει η χρηματιστηριακη τιμή στη Φότζια. Πάμε γι άλλα λοιπόν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία