BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σε φάση ακινησίας το σκληρό́ σιτάρι, Νοέμβριο φιξαρίσματα στα 26 λεπτά

Θα φορεθoύν αρκετά τα 300 ευρώ FOB το αµέσως επόµενο διάστηµα, µε το εγχώριο εµπόριο να εκµεταλλεύεται τη διεθνή συγκυρία για να στείλει µερικές καραβιές στα ιταλικά λιµάνια. Με αυτό το τρόπο, βρίσκει τελικά το δρόµο του για τις αγορές το εγχώριο απόθεµα των 200.000 τόνων, που είχε φύγει από τα χέρια των παραγωγών µε 23-25 λεπτά, όµως δεν είχε ακόµη εξαχθεί. Εύλογα, όταν εξαντληθούν αυτά τα στοκ και αν η αγορά συνεχίζει να παίζει στα σηµερινά επίπεδα, το εµπόριο θα αρχίσει να φιξάρει συνολικά στα 25-27 λεπτά το κιλό και όχι στα σηµερινά 24-25 λεπτά.

36_pin_85

Γιάννης Ρούπας

3226
5

Φάση ακινησίας στο σκληρό  σιτάρι, από Νοέμβρη φιξάρει στα 26 λεπτά ο παραγωγός

Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η πρώτη ποιότητα στο καναδέζικο (CWAD) θα παραµείνει λογικά πάνω από 315 ευρώ ο τόνος CIF στην Ιταλία, διευκολύνοντας την παραµονή των τιµών στα σηµερινά επίπεδα για αρκετές βδοµάδες. Άλλωστε, οι σχετικές τιµές αρχές Σεπτεµβρίου έπαιζαν στα 325 ευρώ CIF, σύµφωνα µε τη λίστα της Μπολόνια, ενώ έκτοτε η τιµή παραγωγού στο Σασκάτσουαν έχει τσιµπήσει 20 καναδέζικα δολάρια ο τόνος. Οι τιµές αυτές είναι πλήρως εναρµονισµένες µε τις µέσες τιµές εξαγωγής FOB σε Τουρκία, Ελλάδα και Γαλλία. Η Ισπανία έχει ακόµη απόθεµα, το οποίο εξάγει µε έκπτωση 5 ευρώ ο τόνος   σε σχέση µε όλους τους άλλους.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 989 της Agrenda


Συγκεκριµένα, η Τουρκία συνεχίζει τις πωλήσεις της µε ρυθµό 9-9.500 µετρικών τόνων και µέση τιµή τα 298 δολάρια ανά αµερικανικό τόνο ή αλλιώς τα 304 ευρώ ανά µετρικό τόνο, µε τη βοήθεια της ενισχυµένης ισοτιµίας. Να σηµειωθεί εδώ πως τα πραγµατικά…δικά της ποιοτικά στάρια, η Τουρκία τα πουλάει ακριβότερα στα 320 ευρώ ο τόνος αλλά κανείς δεν αγοράζει.

Ερντογάν με Πούτιν συμμαχία και στο τέλος χαρές η Ιταλία

Η Τούρκικη Αρχή Σιτηρών βέβαια, κάνει εξαιρετικές δουλειές µε τους Ρώσους εµπόρους. Τόσο εξαιρετικές, που συγχρονίζονται µέχρι και οι… νοµοθετικές πρωτοβουλίες του αρµόδιου Ρωσικού υπουργείου προς «καταπολέµηση» των κακών εµπορικών πρακτικών, µε τις γκρίζες τακτικές του τουρκικού εµπορίου. Κάπως έτσι, περνάνε κάτω απ’ τα ραντάρ περίπου 200.000 (άλλοι λένε 300.000) τόνοι φθηνού ρωσικού σκληρού σίτου στην τουρκική αγορά και από ‘κει µε εκπτωτικό καρτελάκι στην Ιταλία, στα 300-305 ευρώ CIF ο τόνος. Όπως έχει γράψει η Agrenda, στο προηγούµενο φύλλο, στις 15 Οκτωβρίου έληξε τυπικά η απαγόρευση εισαγωγών στη Τουρκία και τότε ως δια µαγείας κατεγράφησαν µε ηµεροµηνία 10 Οκτωβρίου στα τελωνεία  οι σχετικές εισροές, ενώ αντίστοιχα στις 16 Οκτωβρίου περάστηκαν ως  εισαγωγές. Με την σειρά τους, οι ρωσικές αρχές επέβαλλαν 11 Οκτωβρίου απαγόρευση εξαγωγών στο ρωσικό σιτάρι µε «µεσάζοντες», όµως µέχρι 10 Οκτωβρίου είχαν στείλει όλα τα κιλά σκληρού στην Τουρκία. Ούτε γάτα, ούτε ζηµιά.

Οι καναδικές εξαγωγές έχουν ξεκινήσει πολύ καλά, µε 162.000 τόνους την περασµένη βδοµάδα και συνολικά 593.000 τόνους από την αρχή της σεζόν πριν 10 εβδοµάδες

Κλεισμένη η μισή σοδειά του Καναδά

Ένα µεγάλο επίσης ερωτηµατικό αποτελεί η διαθεσιµότητα του τουρκικού σκληρού. Βάσει ηµερήσιας αναφοράς της Τούρκικης Αρχής και απλή µέθοδο των τριών, σε µέσους όρους τον Ιούλιο εξήχθησαν 500.000 τόνοι, τον Αύγουστο 400.000, τον Σεπτέµβριο 350.000 χιλιάδες και µένει να φανεί πως θα κλείσει ο Οκτώβριος. Οι Αµερικανοί έβλεπαν τους 2 εκατ. τόνους ως ταβάνι στο τούρκικο τονάζ για τη σεζόν 2024-2025, όµως ήδη στα χαρτιά έχουν πωληθεί 1,2-1,4 εκατ. τόνοι, µε άγνωστα αποθέµατα από την 2023-2024.

Από την άλλη και οι καναδικές εξαγωγές έχουν ξεκινήσει πολύ καλά, µε 162.000 τόνους µόλις την περασµένη βδοµάδα και συνολικά 593.000 από όταν ξεκίνησε τυπικά η σεζόν πριν 10 βδοµάδες. Μάλιστα η SaskWheat υπολογίζει πως η χρονιά έχει ξεκινήσει πολύ δυναµικά, µε 38% άνοδο στο τονάζ συγκριτικά µε πέρυσι. Από την άλλη όµως, οι Καναδοί έχουν κλείσει ήδη το 45% της σοδειάς τους στα επίπεδα τιµών του προηγούµενου µήνα, µε αποτέλεσµα η αγορά να είναι καλά εφοδιασµένη και να µην ευνοεί ιδιαίτερες διακυµάνσεις από το σηµερινό επίπεδο τιµών.

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

29-10-2024 09:22Γιωργος

Κοφτε το λαιμο σας-αυτη αλλωστε ειναι η δουλεια σας-και βρειτε πληροφοριες για το τι εγιναν τα 87 εκατ. απο τα υπολοιπα του 2023 αλλα και τι θα γινει απο δω και περα με τα εν λογω χρηματα.θελετε να λεγεστε και να αποκαλειστε δημοσιογραφοι.για ποιον;;;;για την εκαστοτε κυβερνηση να ανακοινωνετε ο,τι σας υπαγορευει και ο,τι και οπως την βολευει;βρειτε πληροφοριες και γραψτε,αλλιως θα μελανιασουν τα ματια σας απο το βρισιμο που θα φατε εδω μεσα.προσωπικα αυτα που διεκδικω απο τα υπολοιπα του 23 ειναι 500-600 ευρω,δεν ειναι πολλα σε σχεση με αλλους συναδερφους μου που κλαινε χιλιαρικα.ΟΜΩΣ ΚΑΙ 1 € να ηταν παλι την ιδια φασαρια θα εκανα.του αφορισμενου βαρεμενου ηλιθιου δεν του χαριζω ουτε σεντ σε αντιθεση με αλλους εδω μεσα που βλεπω οτι δεν μιλανε καθολου για τα χιλιαρικα που τους εφαγαν,μαλλον τους αρεσει κιολας.εκαναν φοβερη "δουλεια" τα εμβολια.αποχαυνωσαν,αποκοιμισαν τον κοσμο!!!!!!περιμενω αρθρο με σαφεις απαντησεις για τα 87 εκατ. ΤΕΛΟΣ.ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΩ ΜΕΧΡΙ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία